anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Sistemul centralizat de termoficare se extinde în zonele Bucium şi Copou

GALERIE
termoficare
 • termoficare
- +

Investiţia face parte din programului „Termoficare - căldură şi confort“ derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale. O treime din investiţie va fi suportată de Veolia SA.

Două cartiere ieşene vor fi racordate la reţeaua centrală de termoficare. Plenul Consiliului Local va discuta în cadrul şedinţei sale de mâine indicatorii tehnico-economici referitori la extinderea reţelei de termoficare în Copou şi în Bucium, ca şi refacerea izolaţiei magistralei de legătură 2, care face legătura între CET Holboca şi oraş. Investiţiile totale ar urma să se ridice la 50 milioane de lei. Proiectul „Copoul Verde“ presupune extinderea reţelei de termoficare din zona UMF până la Universitatea „Al.I. Cuza“, prin prelungirea Magistralei 2 şi racordarea clădirilor mari din zonă direct la aceasta. Pentru Bucium, se prevede prelungirea Magistralei 4 de la intersecţia bulevardelor Socola şi Poitiers până la blocurile ANL şi Spitalul Socola. În cele două zone au fost identificaţi 49 de clienţi potenţiali, din care au fost selectaţi 36, respectiv spitale, hoteluri, universităţi, pensiuni şi blocuri de locuinţe.

Consumul de energie anual al acestora ar reprezenta echivalentul a 5.000 de apartamente, existând deja acorduri de racordare pentru echivalentul a 2.250 de apartamente. Investiţia ar urma să se ridice la 22,3 milioane de lei, inclusiv TVA, finanţarea urmând să fie asigurată în cadrul programului „Termoficare - căldură şi confort“ derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale. în cadrul acestuia, 70% din suma aprobată ar fi reprezentată de finanţarea guvernamentală, diferenţa urmând să fie acoperită de municipalitate. Cota de 30% a municipalităţii va fi la rândul ei decontată de Veolia, prin creşterea redevenţei percepute de Primărie. Refacerea izolaţiei pe Magistrala 2 presupune lucrări pe 22 km de conducte tur-retur, vata de sticlă urmând să fie înlocuită cu spumă poliuretanică. Aceasta are avantajul că nu poate fi furată, pierderile de energie sunt mai mici decât în cazul vatei de sticlă, iar izolaţia nu se tasează în timp. Investiţia este estimată la 27,5 milioane de lei, proiectul urmând să fie propus spre finanţare în cadrul aceluiaşi program guvernamental. Lucrările ar urma să dureze 30 de luni, estimându-se că se vor încheia la sfârşitul anului 2019.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.