Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Situație absurdă. Sute de ieșeni nu mai pot să rupă nicio crenguță din propriile păduri

GALERIE
padure
  • padure
- +

Oamenii s-au trezit că nu mai pot să intre pe proprietăţile lor, după ce Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare a pus paznici în jurul obiectivelor despre care susţine că îi aparţin. Situaţia nemaiîntâlnită urmează să fie mediată la Prefectură sau, dacă nu, în instanţă.

Transportarea lemnelor din pădure a devenit cea mai mică dintre problemele care dau bătaie de cap mai multor locuitori ai comunei Dolheşti, din sudul judeţului. Valeria Ciofu, din Brădiceşti, un sat înconjurat din trei părţi de pădure, ne-a spus că, din octombrie trecut, nu mai are acces la propria bucată de pădure „nici măcar pentru un arac, din cauza celor de la Îmbu­nătăţiri Funciare şi a Poliţiei“.

Primarul Gelu Iacob ne-a explicat că „de vină“ pentru această situaţie este legislaţia privind domeniul silvic, care prevede, printre altele, că masa lemnoasă exploatată indiferent de regimul de proprietate al pădurii - public sau privat - poate fi transportată doar însoţită de documente. Totuşi, legea nu stabileşte clar, în cazul pro­prietăţilor private mai mici de 2.500 mp (25 de ari), cine anume emite acest document.

Indiferent cât de mică poate să fie o proprietate forestieră, ea e inclusă alături de altele într-un lot mai mare, care se supune regimului silvic. Însă cei de la Ocolul Silvic nu vin să facă marcare, spune primarul comunei, referindu-se la copacii uscaţi, afectaţi de boli sau care trebuie doar curăţaţi. Apoi, dacă un cetăţean îşi ia un braţ de araci chiar de pe proprietatea lui, „problema e transportul: poliţiştii îl sanc­ţionează cu 2.500-5.000 de lei“.

ANIF cere 67 de hectare

Primarul comunei a discutat problema cu cei de la Prefectură, dar şi cu cei de la Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - care revendică aproximativ 67 de hectare pe raza comunei, deşi oamenii au titluri de proprietate.

„Oamenii sunt nemulţumiţi, şi nu sunt puţini“, ne-a declarat Gelu Iacob. „ANIF a instituit inclusiv serviciu de pază pe nişte suprafeţe pe care eu nu le pot recunoaşte ca fiind ale lor, şi vom ajunge probabil într-o comisie de mediere şi eventual în instanţă“, a mai spus primarul.

Chiar dacă agenţia nu apare ca proprietar în planurile cadastrale de la Primărie, ANIF a administrat înainte de ’90 mai multe terenuri aparţinând vechiului CAP, pe care a efectuat anumite lucrări specifice de stabilizare a ravenelor şi altor suprafeţe în pantă, cu risc de alunecare, plantând copaci, în special salcâmi.

Între timp, aceste terenuri au fost retrocedate foştilor proprietari, dintre care unii s-au trezit de câteva luni că sunt în posesia acelor suprafeţe doar pe hârtie. ANIF Iaşi a instituit pază pe terenul ocupat, iar Valeria Ciofu îi acuză pe paznici că „toată iarna au tăiat copaci“ din pădurea (plantaţia) pe care are titlu de mai bine de zece ani.

Valeria Ciofu este unul dintre sătenii care au păţit-o: i-au fost confiscate atât lemnele tăiate din pădurea ei, cât şi toporul, drujba etc. Ea spune însă că nu a primit niciun proces-verbal de la paznicii angajaţi de ANIF sau de la poliţie pentru lucrurile care i s-au luat. De altfel, femeia a depus plân­geri la începutul anului atât la Poliţia comunei, cât şi la Parchet, dar nu a primit niciun răspuns. Până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să obţinem un punct de vedere al Poliţiei în legătură cu cele semnalate.

Ce lipseşte din registrul agricol al Primăriei

Până miercuri, primarul a discutat cu toate părţile implicate şi urmează să prezinte această situaţie încâlcită prefectului judeţului.

„Probabil că vom fi convocaţi într-o comisie de mediere, pentru că este vorba de un litigiu“ - crede primarul din Dolheşti.

Prima lege postdecembristă a fondului funciar (18/1991) prevede că „lucrările de îmbunătăţiri funciare care se află pe terenurile primite, inclusiv zonele de protecţie aferente, trec în proprietatea unităţilor specializate de exploatare a unor astfel de lucrări, în condiţiile legii“.

Primarul se întreabă de ce au aşteptat cei de la ANIF până acum ca să-şi revendice dreptul de proprietate.

„Dacă se va ajunge la instanţă şi cei de la Îmbunătăţiri Funciare vor avea câştig de cauză, vor trebui să fie anulate 300 din cele 1.300 de titluri de proprietate emise până acum de Instituţia Prefectului pe numele sătenilor din Dolheşti“, a mai spus Gelu Iacob.

De cealaltă parte, Grigore Manole, di­rectorul ANIF Iaşi, spune că situaţia de la Dolheşti este singulară la nivelul judeţului.

„Aceste terenuri cu plantaţii de protecţie există în inventarul din domeniul public al statului, apar şi în documentele de la Oficiul de Cadastru, dar la vremea când s-au făcut acele plantaţii, prin anii ’80, nu s-au trecut şi în registrul agricol de la comună“, ne-a spus el.

Paza - nu doar la Dolheşti, ci şi în alte comune - a fost instituită anul trecut din cauza tăierilor masive de pe plantaţiile înfiinţate de cei de la Îmbunătăţiri Funciare.

„Oamenii ar trebui să mai aştepte un pic până se rezolvă problema împreună cu noi, cu cei de la Silvic, cu cei de la comună“, ne-a mai spus directorul ANIF, care şi-a manifestat toată disponibilitatea pentru descâlcirea acestei situaţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri