Situaţie dramatică la Infecţioase: Nu mai sunt locuri în paturile cu suport de oxigen!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Situaţie dramatică la Infecţioase: Nu mai sunt locuri în paturile cu suport de oxigen!

GALERIE
aparate oxigen
  • aparate oxigen
- +

Ieri, la orele prânzului, în saloanele cu pacienţi confirmaţi mai erau două locuri libere unde se putea folosi suport de oxigen. În perioada pandemiei, consumul de oxigen al spitalului a crescut de peste 4 ori, de la 3.000 mc/lună la 13.000 mc/lună. 24 de „suspecţi” internaţi la „Sf. Spiridon” aveau nevoie de acest suport şi aşteptau transferul la Infecţioase sau la Spitalul CFR.

Bătaie pe paturile care au conexiune la reţeaua de oxigen la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”. Ieri, la prânz, în tot spitalul mai erau două astfel de paturi libere. La Spitalul Regional de Urgenţe „Sfântul Spiridion”, zeci de bolnavi confirmaţi şi cu infecţia cu noul coronavirus aşteptau transferul la una dintre unităţile medicale. Mulţi dintre ei însă aveau nevoie de terapie cu oxigen, date fiind patologiile de care sufereau.

24 de suspecţi aşteptau la „Sf. Spiridon” rezultatul la test. Unii aveau nevoie de „aer”, iar la Infecţioase nu era!

Aşa cum a fost regândit şi reamenajat Spitalul de Boli Infecţioase de când a apărut infecţia cu noul coronavirus, fiecare salon din cele şapte pavilioane are ca şi dotare cel puţin trei paturi cu conexiune directă la reţeaua de oxigen. Într-un salon sunt în medie 6-7 paturi. În trei din cele patru colţuri ale salonului sunt paturile pentru cei care au o formă medie spre gravă a bolii. Ieri, cel puţin până la ora 16.00, situaţia era dramatică. “Nu mai avem decât două paturi în zona de confirmaţi care să aibă posibilitatea de administrare de oxigen”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Semnalul de alarmă a fost tras mai ales pentru pacienţii cu forme medii ale bolii, dar şi cu comorbidităţi care necesită nevoia de terapie cu oxigen. Mulţi dintre ei însă, aşteptau ajutorul dincolo de porţile spitalului, în alte unităţi medicale. “Situaţia pacienţilor suspecţi, dar şi confirmaţi pozitiv continuă să fie una extrem de serioasă . 24 au aşteptat ieri rezultatul testării în UPU şi în cort. Mulţi dintre ei au comorbidităţi”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonator UPU al Spitalului “Sfântul Spiridon”. La unitatea medicală, de câteva zile, la clinicile I,II,III, Medicală, funcţionează zone tampon pentru pacienţii confirmaţi cu infecţia cu SARS COV şi care aşteaptă transferul, fie la Spitalul de Boli Infecţioase, fie la Spitalul CFR. De toate, sunt 12 paturi care sunt folosite însă pentru o monitorizare de 6-7 ore a pacienţilor pozitivi.

Oxigenul consumat pentru videcare, de patru ori mai mult. S-au adus butelii!

La Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul de Pneumologie există o fabrică de oxigen comună pentru cele două unităţi sanitare. Amândouă spitalele au internaţi pacienţi diagnosticaţi cu COVID 19 , de aceea şi consumul de oxigen este mult mai mare. “Din martie şi până acum, de multe ori am avut nevoia să suplimentăm consumul de la fabrică, cu butelii de oxigen. Nu aş putea să spun câte butelii pentru că noi consumăm un anumit număr de metri cubi pe oră de oxigen. Dacă înainte de apariţia acestei infecţii cu SARS COV 2 era un consum de oxigen, undeva la 3.000 de metri cubi / lună, acum avem în jur de 13.000 de metri cubi pe lună, deci a crescut de peste patru ori consumul de oxigen cu această patologie. Numai la noi, vizavi de fabrică, dar mai este şi Spitalul de Pneumologie. Consumul nu este doar în Compartimentul de Terapie Intensivă, ci şi în saloanele de confirmaţi, unde oxigenul se administrează direct la patul pacientului care necesită aşa ceva. Problema noastră în momentul de faţă este că trebuie să organizăm pacienţii de aşa natură încât să puteam asigura numărul de locuri şi în acelaşi timp, să puteam asigura şi prezenţa oxigenului acolo unde este cazul “, a mai spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Ieri la Spitalul de Boli Infecţioase, mai erau 20 de paturi libere pentru confirmaţi, iar la unitatea medicală suport, Spitalul CRF alte 15 locuri. Nu mai exista niciun pat liber la Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase. Cifrele rămân alarmante, atâta timp cât la nivel de judeţ, în raportarea de ieri erau anunaţate 26 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul ieşenilor. La aceste cifre se adaugă şi cei 22 de ieşeni reconfirmaţi, din păcate, după retestare, cu noul coronavirus. Mulţi dintre aceştia se află în izolare la domiciliu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.