anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

Situaţie limită: un oraş întreg și câteva comune din Iași, fără apă din cauza secetei

GALERIE
sistare-apa
  • sistare-apa
- +

Aceasta este explicaţia oferită ieri de ApaVital. Ce soluţii ar fi?

Un oraş întreg a rămas fără apă. Societatea furnizoare de servicii de apă-canal a întrerupt furnizarea apei în Hârlău în noaptea de marţi spre miercuri, invocând situaţia provocată de secetă şi calitatea apei disponibile în zonă.

„Nivelul apei în acumularea Pârcovaci este foarte scăzut. Atunci când a fost realizat sistemul de alimentare cu apă din Hârlău, s-a optat pentru sursa Pârcovaci. Ani de zile, apa a fost bună. Se întâmplă că nu mai este. Nu putem livra apa fără a o trata mai întâi, iar cu cât calitatea este mai slabă, cu atât tratarea durează mai mult. Combinat cu efectul secetei, acest lucru a dus la oprirea apei. Noi avem în proiect realizarea unei conectări a reţelei din Hârlău cu sursa Timişeşti, dar este o soluţie pentru viitor“, a declarat purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache.

Calitatea apei din acumularea Pârcovaci a făcut obiectul unor discuţii în contradictoriu între reprezentanţii ApaVital şi cei ai Administraţiei Bazinale a Apelor Prut-Bârlad, ultimii afirmând că au fost făcute analize ale apei din lacul de acumulare, aceasta fiind bună pentru consum. De partea cealaltă, oficialii ApaVital susţin că apa primită de la Pârcovaci este tulbure.

În oraşul Hârlău, apa este livrată de la începutul acestei luni în intervalele orare 5.00-9.00 şi 15.00-23.00.

Restricţii în utilizarea apei sunt aplicate şi în Scobinţi, Deleni, Cotnari, Hălăuceşti şi Hărmăneşti.

În Scobinţi şi Cotnari este aplicat acelaşi program de livrare a apei ca în Hârlău, consumul de apă fiind crescut din cauza secetei, iar debitul sursei Boldeşti de la Cotnari fiind insuficient.

Comuna Hărmăneşti şi suburbia Blăgeşti din Paşcani sunt alimentate cu apă din sursa Boldeşti, ceea ce a dus la restricţionarea apei, aceasta fiind furnizată în intervalul orar 7.30-19.30.

Tot din cauza consumului crescut la utilizatori, în Deleni, apa este furnizată în intervalul 5.00-23.00, iar în Hălăuceşti, în intervalele 0.00-12.00 şi 17.00-24.00.

Lipsa apei din sursa locală a provocat şi restricţionarea apei la Moţca. În această comună, apa este livrată în intervalele orare 23.00-6.00 şi 11.00-17.00.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.