anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Situaţie limită: un oraş întreg și câteva comune din Iași, fără apă din cauza secetei

GALERIE
sistare-apa
  • sistare-apa
- +

Aceasta este explicaţia oferită ieri de ApaVital. Ce soluţii ar fi?

Un oraş întreg a rămas fără apă. Societatea furnizoare de servicii de apă-canal a întrerupt furnizarea apei în Hârlău în noaptea de marţi spre miercuri, invocând situaţia provocată de secetă şi calitatea apei disponibile în zonă.

„Nivelul apei în acumularea Pârcovaci este foarte scăzut. Atunci când a fost realizat sistemul de alimentare cu apă din Hârlău, s-a optat pentru sursa Pârcovaci. Ani de zile, apa a fost bună. Se întâmplă că nu mai este. Nu putem livra apa fără a o trata mai întâi, iar cu cât calitatea este mai slabă, cu atât tratarea durează mai mult. Combinat cu efectul secetei, acest lucru a dus la oprirea apei. Noi avem în proiect realizarea unei conectări a reţelei din Hârlău cu sursa Timişeşti, dar este o soluţie pentru viitor“, a declarat purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache.

Calitatea apei din acumularea Pârcovaci a făcut obiectul unor discuţii în contradictoriu între reprezentanţii ApaVital şi cei ai Administraţiei Bazinale a Apelor Prut-Bârlad, ultimii afirmând că au fost făcute analize ale apei din lacul de acumulare, aceasta fiind bună pentru consum. De partea cealaltă, oficialii ApaVital susţin că apa primită de la Pârcovaci este tulbure.

În oraşul Hârlău, apa este livrată de la începutul acestei luni în intervalele orare 5.00-9.00 şi 15.00-23.00.

Restricţii în utilizarea apei sunt aplicate şi în Scobinţi, Deleni, Cotnari, Hălăuceşti şi Hărmăneşti.

În Scobinţi şi Cotnari este aplicat acelaşi program de livrare a apei ca în Hârlău, consumul de apă fiind crescut din cauza secetei, iar debitul sursei Boldeşti de la Cotnari fiind insuficient.

Comuna Hărmăneşti şi suburbia Blăgeşti din Paşcani sunt alimentate cu apă din sursa Boldeşti, ceea ce a dus la restricţionarea apei, aceasta fiind furnizată în intervalul orar 7.30-19.30.

Tot din cauza consumului crescut la utilizatori, în Deleni, apa este furnizată în intervalul 5.00-23.00, iar în Hălăuceşti, în intervalele 0.00-12.00 şi 17.00-24.00.

Lipsa apei din sursa locală a provocat şi restricţionarea apei la Moţca. În această comună, apa este livrată în intervalele orare 23.00-6.00 şi 11.00-17.00.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga!

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.