Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Slăbiciunea guvernului Cioloş

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

 Din partea domnului Cioloş am putea spera ca, până în toamnă, să ne reamintească ce subiecte sunt importante, ce variante de lucru avem, cum s-ar putea porni la drum. 

Premierul Dacian Cioloş revine la Iaşi, după trei luni de la precedenta vizită. Atunci, şeful guvernului a fost alături de noi într-un moment sărbătoresc - aniversarea Unirii - şi nu a avut timp de prea multe discuţii politice. Acum, fără a uita să apreciem prezenţa domniei sale la festivitatea prilejuită de redeschiderea Palatului Culturii, trebuie să remarcăm că vor exista întâlniri politice în urma cărora premierul va afla mai multe despre problemele oraşului şi ale Moldovei.

În dosarul autostrăzii peste Carpaţii Orientali, un guvern fără sprijin politic explicit nu ne poate spune mare lucru. Cred că traseul despre care se discută acum - şi care mi se pare raţional - va continua să fie expus presiunilor politice. Ar fi interesant de văzut dacă, la întâlnirea cu premierul Cioloş, parlamentarii de Suceava sau Bacău îşi vor exprima susţinerea pentru varianta actuală de traseu. Şi mai ales dacă vor spune acelaşi lucru în campania pentru legislative. Mă tem că subiectul autostrăzii va constitui o temă electorală nu doar în 2016, ci şi în 2020. În aceste condiţii, nu cred că premierul poate face vreun anunţ interesant. E bine că stă de vorbă cu parlamentarii, dar cineva s-ar putea întreba dacă nu cumva ar putea să o facă mai bine la Bucureşti - spre exemplu, în cadrul aşa-numitei „ore a prim-ministrului”. Cu siguranţă că parlamentarii care vor fi prezenţi astăzi la întâlnire ar fi dornici să-i pună întrebări şi într-un asemenea cadru.

Oricum, deplasarea în format restrâns şi agenda finală a zilei de astăzi mi se par preferabile variantei despre care se vorbea anterior - o şedinţă de guvern propriu-zisă desfăşurată la Iaşi, în mai (înţeleg că această variantă nu mai este de actualitate). Un prim motiv ar fi acela că, într-un stat modern, nu e nevoie ca un ministru să respire aerul unui oraş pentru a-i înţelege problemele. Membrii cabinetului trebuie doar să-şi gestioneze bine departamentele şi să nu întârzie la nesfârşit cu deciziile şi măsurile, în baza documentaţiilor deja primite, nu mă îndoiesc, de la autorităţile judeţene competente. Tehnocraţii n-ar trebui să aibă timp de photo-op-uri pe pietonal sau în faţa Palatului Culturii. 

Cel de-al doilea motiv ţine de problema de fond a actualului cabinet. El dă uneori senzaţia că ar dispune de un mandat politic normal, deşi nu este cazul. Controlul asupra procesului legislativ este precar. În relaţia cu partenerii sociali fragilitatea executivului iese uşor în evidenţă. Din punct de vedere politic, e greu de spus că echipa domnului Cioloş conduce cu adevărat - e mai degrabă tolerată decât sprijinită. Probabil că îşi va încheia fără probleme mandatul, dar aceasta se va datora nu performanţelor manageriale (a nu se înţelege că ele lipsesc), ci faptului că, pur şi simplu, nu se întrevăd alternative politice într-un timp atât de scurt.  

Nu ştiu dacă există o linie de ruptură cu adevărat importantă faţă de guvernarea Ponta, la capitolul politici publice. Stilul de guvernare este diferit - şi aici cred că trebuie căutate marile merite ale actualului cabinet. Altfel, aşa cum era de aşteptat, economia parcurge o perioadă destul de bună, dar nu e deloc sigur că indicatorii de stabilitate şi performanţă vor rămâne în zona verde. Spre exemplu, deficitul bugetar ar putea ajunge aproape de limita superioară impusă prin criteriile de convergenţă de la Maastricht, iar evoluţia acestui indicator într-o perioadă de creştere ne spune multe despre calitatea actului de guvernare.

Până la urmă, însă, trebuie să ne amintim că domnul Cioloş a fost însărcinat în primul rând cu gestionarea furiei publice, iar la acest capitol s-a descurcat foarte bine. Pe măsură ce vom avansa în perioada electorală, vom putea observa şi dacă se achită corespunzător de cealaltă datorie importantă - buna organizare a unor alegeri libere şi corecte. În rest, teme precum autostrăzile şi alte proiecte de lucrări publice, dar şi chestiuni precum reforma administraţiei publice, regionalizarea sau alte aspecte dificile vor fi tranşate de un guvern cu sprijin politic. Din partea domnului Cioloş am putea spera ca, până în toamnă, să ne reamintească ce subiecte sunt importante, ce variante de lucru avem, cum s-ar putea porni la drum. 

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri