Slăbiciunea guvernului Cioloş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Slăbiciunea guvernului Cioloş

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

 Din partea domnului Cioloş am putea spera ca, până în toamnă, să ne reamintească ce subiecte sunt importante, ce variante de lucru avem, cum s-ar putea porni la drum. 

Premierul Dacian Cioloş revine la Iaşi, după trei luni de la precedenta vizită. Atunci, şeful guvernului a fost alături de noi într-un moment sărbătoresc - aniversarea Unirii - şi nu a avut timp de prea multe discuţii politice. Acum, fără a uita să apreciem prezenţa domniei sale la festivitatea prilejuită de redeschiderea Palatului Culturii, trebuie să remarcăm că vor exista întâlniri politice în urma cărora premierul va afla mai multe despre problemele oraşului şi ale Moldovei.

În dosarul autostrăzii peste Carpaţii Orientali, un guvern fără sprijin politic explicit nu ne poate spune mare lucru. Cred că traseul despre care se discută acum - şi care mi se pare raţional - va continua să fie expus presiunilor politice. Ar fi interesant de văzut dacă, la întâlnirea cu premierul Cioloş, parlamentarii de Suceava sau Bacău îşi vor exprima susţinerea pentru varianta actuală de traseu. Şi mai ales dacă vor spune acelaşi lucru în campania pentru legislative. Mă tem că subiectul autostrăzii va constitui o temă electorală nu doar în 2016, ci şi în 2020. În aceste condiţii, nu cred că premierul poate face vreun anunţ interesant. E bine că stă de vorbă cu parlamentarii, dar cineva s-ar putea întreba dacă nu cumva ar putea să o facă mai bine la Bucureşti - spre exemplu, în cadrul aşa-numitei „ore a prim-ministrului”. Cu siguranţă că parlamentarii care vor fi prezenţi astăzi la întâlnire ar fi dornici să-i pună întrebări şi într-un asemenea cadru.

Oricum, deplasarea în format restrâns şi agenda finală a zilei de astăzi mi se par preferabile variantei despre care se vorbea anterior - o şedinţă de guvern propriu-zisă desfăşurată la Iaşi, în mai (înţeleg că această variantă nu mai este de actualitate). Un prim motiv ar fi acela că, într-un stat modern, nu e nevoie ca un ministru să respire aerul unui oraş pentru a-i înţelege problemele. Membrii cabinetului trebuie doar să-şi gestioneze bine departamentele şi să nu întârzie la nesfârşit cu deciziile şi măsurile, în baza documentaţiilor deja primite, nu mă îndoiesc, de la autorităţile judeţene competente. Tehnocraţii n-ar trebui să aibă timp de photo-op-uri pe pietonal sau în faţa Palatului Culturii. 

Cel de-al doilea motiv ţine de problema de fond a actualului cabinet. El dă uneori senzaţia că ar dispune de un mandat politic normal, deşi nu este cazul. Controlul asupra procesului legislativ este precar. În relaţia cu partenerii sociali fragilitatea executivului iese uşor în evidenţă. Din punct de vedere politic, e greu de spus că echipa domnului Cioloş conduce cu adevărat - e mai degrabă tolerată decât sprijinită. Probabil că îşi va încheia fără probleme mandatul, dar aceasta se va datora nu performanţelor manageriale (a nu se înţelege că ele lipsesc), ci faptului că, pur şi simplu, nu se întrevăd alternative politice într-un timp atât de scurt.  

Nu ştiu dacă există o linie de ruptură cu adevărat importantă faţă de guvernarea Ponta, la capitolul politici publice. Stilul de guvernare este diferit - şi aici cred că trebuie căutate marile merite ale actualului cabinet. Altfel, aşa cum era de aşteptat, economia parcurge o perioadă destul de bună, dar nu e deloc sigur că indicatorii de stabilitate şi performanţă vor rămâne în zona verde. Spre exemplu, deficitul bugetar ar putea ajunge aproape de limita superioară impusă prin criteriile de convergenţă de la Maastricht, iar evoluţia acestui indicator într-o perioadă de creştere ne spune multe despre calitatea actului de guvernare.

Până la urmă, însă, trebuie să ne amintim că domnul Cioloş a fost însărcinat în primul rând cu gestionarea furiei publice, iar la acest capitol s-a descurcat foarte bine. Pe măsură ce vom avansa în perioada electorală, vom putea observa şi dacă se achită corespunzător de cealaltă datorie importantă - buna organizare a unor alegeri libere şi corecte. În rest, teme precum autostrăzile şi alte proiecte de lucrări publice, dar şi chestiuni precum reforma administraţiei publice, regionalizarea sau alte aspecte dificile vor fi tranşate de un guvern cu sprijin politic. Din partea domnului Cioloş am putea spera ca, până în toamnă, să ne reamintească ce subiecte sunt importante, ce variante de lucru avem, cum s-ar putea porni la drum. 

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.