anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Slăbit de la 100 la 85 de kg. Medic: Problema este să se mențină scăderea pe termen lung

GALERIE
slabit-cantar
 • slabit-cantar
- +

Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, a vorbit despre scăderea în greutate și relația medic-pacient.

Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, a vorbit despre tratamentele de scădere în greutate a pacienților:

„Nicio terapie și nicio intervenție farmacologică în obezitate nu trebuie făcută în afara abordării stilului de viață. Evident că stilul de viață, dieta controlată, exercițiul fizic trebuie să fie elemente de bază în managementul acestor pacienți, pentru că nu doar scăderea în greutate este un deziderat. De multe ori, o scădere în greutate cu 5, 10, 15% din greutatea corporală are beneficii imense pe eventualele complicații sau comorbidități ale obezității, dar problema este să menținem acest lucru“, a spus Cătălina Poiană.

„Adică de la 100 la 85 de kg se cunoaște, chiar dacă la design nu se vede“, a punctat Val Vâlcu.

„Nu se vede foarte bine din primul moment, adică nu trebuie să schimbi chiar toată garderoba, ci doar o parte din ea, dar alta este problema. Problema este să se mențină această scădere pe timp îndelungat, pentru că de foarte multe ori se reușește o scădere în greutate și ulterior se recâștigă aceste kilograme și, de fapt, susținerea pacientului în menținerea acestei scăderi îngreuntate pe termen lung este problema pe care specialistul trebuie să o rezolve în relația medic-pacient“, a conchis, la DC News, Cătălina Poiană.

Cătălina Poiană a transmis un semnal puternic de alarmă cu privire la obezitate.

„Endocrinologia este o specialitate care a evoluat foarte mult în ultimii ani. Patologia bolilor endocrine s-a clarificat foarte mult, ceea ce a făcut ca noi să înțelegem mult mai bine mecanismul de producere al bolilor. Terapiile inovatoare își fac locul și în endocrinologie”, a spus Cătălina Poiană.

„Sunt boli care sunt la interferența dintre specialități. Un exemplu clar îl reprezintă obezitatea, care este o boală pe care o împart endocrinologii și diabetologii. Ați remarcat că am spus că este o boală? De anul trecut, Comisia Europeană a catalogat obezitatea ca fiind o boală cronică netransmisiblă. E nevoie de un management integrat la nivelul întregii societăți cu abordare într-o echipă multidisciplinară”, a zis specialistul.

„Cifrele sunt într-o creștere dramatică. Noile date pe anul 2022 arată că inclusiv în România numărul pacienților cu obezitate este în creștere, atât la adulți, cât și la copii, cifre care ne obligă să intervenim în acest domeniu”, a subliniat Cătălina Poiană.

„Obezitatea este periculoasă prin comorbiditățile pe care le presupune, nu mă refer doar la riscul apariției diabetului zaharat de tip 2, la patologia cardiovasculară, mă refer și la alte tipuri de patologie, cum ar fi cancerul. Trebuie să știți că riscul de cancer pe care obezitatea îl poate provoca este foarte mare”, a spus specialistul. Mai mult, Cătălina Poiană a zis: „obezitatea dă cancer de orice fel!”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul şi-a luat famiglia şi a şters-o în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.