Găselnița șefilor Primăriei: au mărit „pe șest” salariile angajaților cu 3 luni înainte de alegeri, dar s-a semnat după

duminică, 30 iunie 2024, 10:02
5 MIN
 Găselnița șefilor Primăriei: au mărit „pe șest” salariile angajaților cu 3 luni înainte de alegeri, dar s-a semnat după

Curtea de Conturi va avea de furcă în următoarea misiune de control la Primăria Iași. Printre altele, inspectorii vor trebui să stabilească dacă au fost îndeplinite toate condițiile legale pentru ca angajații să încaseze, timp de trei luni, o majorare salarială de până la 10%.

Angajații municipalității au încasat lefuri mărite începând cu 1 martie 2024, cu trei luni înainte de alegerile locale. Problema este că dispozițiile prin care majorarea a fost stabilită individual ar fi fost semnate de primarul Mihai Chirica abia în luna iunie, la câteva zile după data alegerilor locale. Juriști consultați de ZDI au declarat că dispozițiile provoacă efecte după semnare – respectiv în urma comunicării acestor acte părților interesate, inclusiv beneficiarului.

„Curtea de Conturi poate dispune măsuri”

Pe site-ul municipalității ieșene sunt publicate, periodic, dispozițiile emise de primarul Mihai Chirica. Excepție de la regulă fac acele acte administrative cu referire la date personale. Pe 19 iunie, pe site-ul Primăriei a apărut dispoziția nr. 1896: precedenta publicată de municipalitate era datată 6 iunie și avea nr. 1243. Astfel, rezultă că, în intervalul 6 – 19 iunie, primarul a semnat peste 650 de dispoziții care nu au fost ulterior publicate pe site. În mod normal, un asemenea calup de acte nu putea să facă referire decât la angajații instituției.

ZDI a întrebat un reprezentant de comunicare al Primăriei despre aceste dispoziții, iar acesta ne-a confirmat că actele nepublicate fac referire la salariile angajaților, adăugând că ultima majorare a fost în luna martie. La alte întrebări suplimentare, acesta ne-a îndemnat să facem o solicitare în baza Legii 544/2001 – lucru pe care l-am făcut și așteptăm un punct de vedere de la Primărie, de săptămâna trecută, urmând să-l publicăm când instituția îl va trimite.

„Dispozițiile provoacă efecte de la momentul semnării și comunicării lor”, ne-a declarat un jurist specializat în acte administrative. Astfel, în baza celor peste 650 de dispoziții semnate la mijlocul lunii iunie 2024, salariații de la Primăria Iași vor continua să încaseze lefuri mărite. Dar ce se va-ntâmpla cu majorarea încasată în lunile martie, aprilie și mai? „Într-un astfel de caz, Curtea de Conturi trebuie să se pronunțe după ce va face verificări”, ne-a mai spus juristul.

O posibilă măsură, a continuat acesta, este ca inspectorii să dispună returnarea sumelor aferente creșterii din perioada martie – mai. În unele cazuri (la nivel de directori și șefi de servicii), majorarea aplicată din martie a însemnat un plus la salariu de peste 1.000 lei/lună (net). Dar, pentru cea mai mare parte a angajaților, majorarea a însemnat câteva sute de lei în plus în fiecare lună.

Potrivit unor juriști responsabili cu verificarea actelor administrative emise de autoritățile locale și care au fost consultați de asemenea de ZDI, dispozițiile semnate în luna iunie sunt legale – nu există probleme din acest punct de vedere, dar, în același timp, și ei au confirmat că actele provoacă efecte de la momentul semnării.

Ce spune Codul Administrativ

Conform Codului Administrativ, actul administrativ produce efecte cu următoarele termene, fiind vorba despre art. 528: (a) „de la data precizată expres în actul administrativ, cu condiția comunicării sale prealabile funcționarului public”, (b) „de la data comunicării actului administrativ, în situația în care în actul administrativ nu este prevăzută expres data de la care acesta produce efecte juridice sau în situația în care comunicarea se realizează ulterior datei prevăzute expres în actul administrativ” și (c) „în termenele specifice prevăzute expres de lege”. În cazul actelor administrative cu caracter individual, există termene specifice în Codul Aministrativ, respectiv la art. 199: (1) „Comunicarea hotărârilor și dispozițiilor cu caracter individual către persoanele cărora li se adresează se face în cel mult 5 zile de la data comunicării oficiale către prefect” și (2) „Hotărârile și dispozițiile cu caracter individual produc efecte juridice de la data comunicării către persoanele cărora li se adresează”.

Misterul dispozițiilor emise în luna martie

Pe site-ul municipalității, ZDI a identificat un alt calup de dispoziții nepublicate. În perioada 29 martie – 3 aprilie, ar fi fost emise peste 650 de acte administrative care, de asemenea, ar fi făcut referire la angajați. La momentul în care am întrebat despre obiectul acestor acte administrative, reprezentanții Primăriei ne-au spus că sunt în relație cu personalul, dar ne-au îndemnat să formulăm în scris întrebările.

Nu este exclus ca aceste dispoziții să nu fi provocat de fapt efecte, în sensul în care să fi fost vorba despre poziții anulate în registrul actelor administrative, conform unor surse din cadrul instituției care ne-au confirmat că această variantă este plauzibilă. O astfel de întrebare am adresat și Primăriei în solicitarea în baza Legii 544/2001 și, când vom avea răspunsul, îl vom publica.

Ce salarii încasează acum șefii Primăriei. Chirica: 19.000 lei net

Din informațiile ZDI, primarul Mihai Chirica încasează, de la 1 martie, un salariu brut de peste 32.600 lei, ceea ce înseamnă undeva la 19.000 lei net. Salariul de bază al edilului este mai mic, dar la acesta se adaugă un spor de 50% (gestionare proiecte europene). La rândul lor, viceprimarii au fiecare un salariu brut de aproape 29.000 lei (circa 17.000 lei net), în această indemnizație fiind inclus și un spor de 50% (stabilit prin lege) în urma implicării în proiecte UE.

Ierarhic, în conducerea Primăriei urmează secretarul general al municipiului (Denisa Ionașcu) și administratorul public (Ciprian Bostan), dar aceștia au indemnizația plafonată la salariul de bază al viceprimarilor întrucât nu beneficiază de spor de proiecte UE.

Astfel, cei doi au salarii mai mici (19.300 lei brut, în jur 11.300 lei net) decât alți șefi din Palatul Roznovanu, ale căror salarii sunt plafonate tot la nivelul celui încasat de viceprimar, dar cu tot cu spor, în condițiile în care și ei, la rândul lor, beneficiază de acest supliment.

În această categorie se încadrează directori sau șefi de servicii care au spor de proiecte europene de până la 50%, de regulă fiind vorba despre 20-40%. De exemplu, Vasile Tiron, director relații publice și un apropiat al primarului, are un salariu brut de circa 35.500 lei (are un spor de 40% la salariul de bază), dar venitul este plafonat la cel al viceprimarului (29.000 lei), astfel că netul acestuia ajunge la 17.000 lei.

Situații similare mai sunt în cazul arhitectului-șef Ioan Munteanu, al directoarei de la proiecte europene (Beatrice Fotache), al directorului de digitalizare (Cătălin Boghiu), al directorului de la patrimoniu (Gabriel Teodorescu), al directoarei de la fond locativ (Cristina Bălan) sau al directoarei de la Finanțe (Maria Apetroaei), toți încasând un net echivalent cu cel al viceprimarului (cu tot cu spor UE, 17.000 lei). În orice caz, nu există director sau șef de serviciu în Primăria Iași care să nu câștige lunar o sumă netă de peste 10.000 lei.

Etichete: Chirica, Iasi, primaria, salarii

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii