Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şmecheria pusă la cale de fiul unui medic a fost demontată de judecători

GALERIE
Radu Norocea benzinariile SOCAR 002
  • Radu Norocea benzinariile SOCAR 002
- +

Radu Zăvoi, fiul unui cunoscut stomatolog, a vândut maşina de lux pe care o avea pe firmă înainte ca societatea să ajungă în insolvenţă. Lichidatorul a atacat contractul în instanţă, iar judecătorii i-au dat, în primă instanţă, câştig de cauză.


Lichidatorul firmei Total Auto Grup ZR a obţinut în instanţă anularea unui contract prin care unul din acţionari, patronul firmei de taximetrie Norocea RVR, Radu Zăvoi (Norocea), i-a vândut unui prieten un autoturism Volkswagen Touareg sub preţul pieţei, înainte de intrarea în insolvenţă. Autoturismul fabricat în 2007 a fost achiziţionat în luna martie a anului 2012 de societatea Total Auto Grup ZR de la Porsche Leasing România, valoarea reziduală fiind de 52.013,96 lei. La sfârşitul aceluiaşi an, societatea deţinută de Radu Zăvoi şi Petru Vali Lungu i-a vândut autoturismul, cu mai puţin de jumătate din preţ, lui Ionel Costel Munteanu, care la acea dată era angajat la staţia ITP a lui Norocea. „A mai arătat reclamantul (n.r. – lichidatorul firmei, Anova Insolvency IPURL) că preţul vânzării, de 25.000 lei, nu a fost achitat de cumpărător, că acesta este derizoriu, prin comparaţie cu valoarea reziduală stabilită de firma de leasing cu doar opt luni înainte. Mai susţine că vânzarea a fost fictivă, părţile convenind acest lucru, întrucât cumpărătorul a avut calitatea de salariat al debitoarei la momentul vânzării. Susţine că procedând în acest mod, părţile au avut intenţia de a frauda interesele creditorilor, iar contravaloarea vehiculului nu a fost folosită pentru achitarea datoriilor societăţii”, potrivit sentinţei Tribunalului Iaşi prin care a fost anulată tranzacţia.

 
Prieteni la cataramă
 
Împotriva acestei cereri, cumpărătorul Ionel Costel Munteanu a depus întâmpinare, explicând că nu era salariat al firmei Total Auto Grup ZR şi că plătise firmei lui Norocea, anterior încheierii contractului, peste 90.000 lei pentru maşină. Mai mult, acesta a recunoscut că nu a achitat niciun leu la semnarea contractului în decembrie 2012. „Între cumpărător şi Norocea Radu a existat o relaţie apropiată de prietenie, în virtutea căreia, încă din vara anului 2010 (n.r. – potrivit sentinţei, contractul de leasing este din martie 2012) i s-a permis să folosească autoturismul în cauză, aflat la acel moment în derularea unui contract de leasing. La data de 18.12.2012 a achitat în contul debitoarei, către firma de leasing, sumele de 16.295,05 lei şi 74.175,05 lei. La data de 20.12.2012, s-a emis factura fiscală nr.44 din care rezultă că preţul vânzării a fost de 25.000 lei, factură pe care cumpărătorul a semnat-o şi şi-a însuşit-o, ulterior efectuând şi formalităţile de înmatriculare a autoturismului. În cauza de faţă instanţa este ţinută a aprecia faptele din perspectiva dispoziţiilor legale aferente insolvenţei. Sub acest aspect, relevantă este relaţia de prietenie şi apropiere existentă între cei doi, aspect ce va fi coroborat cu împrejurarea că la 18 decembrie 2012 cumpărătorul a achitat în contul debitoarei o sumă importantă de bani reprezentând rate restante ale contractului de leasing. Aceste aspecte dovedesc faptul că pârâtul cumpărător a avut la acel moment reprezentarea situaţiei financiare dificile în care se găsea debitoarea”, conform sentinţei Tribunalului Iaşi.
 
Maşina sau banii
 

În acest context, judecătorul a reţinut că cei doi au avut intenţia de a scoate din patrimoniu un bun important al cărui preţ nici nu a fost achitat. De altfel, prin semnarea facturii de 25.000 lei, şi-a însuşit plata autoturismului cu suma respectivă, în caz contrar trebuind să noteze suma de 90.000 lei pe care afirmă că a achitat-o pentru maşină. Atenţia judecătorului de caz a fost atrasă şi de perioada în care a fost efectuată tranzacţia cu „un bun prieten al firmei”, respectiv când „debitoarea avea o stare financiară precară”. „Din probele menţionate mai sus rezultă că actul a fost încheiat în perioada suspectă, în condiţii neobişnuite ce depăşesc limitele activităţii normale a debitorului. Caracteristica esenţială a actelor la care fac referire art 79-80 din Legea 85/2006 este intenţia de fraudare a creditorilor existentă chiar momentul încheierii actelor, chiar dacă motivele pe care s-au întemeiat intenţiile celor două părţi au fost diferite”, a mai explicat judecătorul de caz în sentinţa de anulare a contractului, care poate fi atacată de Costel Munteanu cu apel în 30 de zile de la comunicare. Conform sentinţei, Munteanu trebuie să restituie firmei Total Auto Grup ZR autoturismul sau, dacă acesta nu mai există, să achite contravaloarea acestuia de la acea vreme, stabilită cu ajutorul unui expert. Cel mai mare creditor al firmei Total Auto Grup ZR este Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, care are de recuperat peste 2,1 milioane lei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri