Şmecherii cu noua taxă auto
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Şmecherii cu noua taxă auto

Dosarele persoanelor care au vrut să achite taxa pentru maşini în conformitate cu vechea legislaţie au fost întoarse din drum.

GALERIE
Inghesuiala-Fisc-octombrie 2009 (2)
  • Inghesuiala-Fisc-octombrie 2009 (2)
- +

Noua taxă de înmatriculare denumită «timbru de mediuă» stârneşte nemulţumiri în rândul ieşenilor. Aceştia susţin că au încercat să-şi plătească dările către stat încă de joia trecută pentru a scăpa de majorările care au intrat în vigoare de vineri, 15 martie, însă nu le-a fost permis.

„Ştiam că o să crească preţurile, aşa că am mers joi la trezorerie să-mi depun dosarul pentru a plăti taxa de înmatriculare. Acolo mi s-a dat un bon de ordin, dar apoi poliţia locală a întors dosarele. Cineva de la ghişeu mi-a zis că poliţiştii întorc dosarele”, a spus Mihai Nechita, unul dintre bărbaţii care a încercat să-şi plătească taxa de înmatriculare, fără succes însă. Acesta a continuat, spunând că el nu este singurul în acest caz. „Nu numai eu am încercat să plătesc taxa joi. Adică, ştiu că se depune dosarul şi durează o zi, două până se calculează, dar în condiţiile în care eu m-am prezentat joi la ghişeu, nu înţeleg de ce ar trebui să plătesc o sumă mai mare dacă eu am mers să plătesc atunci când încă mai era în vigoare vechea lege”, a mai spus Mihai Nechita. Reporterii de la „Ziarul de Iaşi” i-au contactat şi pe reprezentanţii Direcţiei Generale de Finanţe Publice Judeţene (DGFPJ) pentru a obţine un punct de vedere referitor la nemulţumirile ieşenilor. Aceştia au infirmat însă că ar fi existat dosare întoarse de poliţie. „Deciziile emise până la data de 14 martie inclusiv au fost calculate conform legislaţiei în vigoare până la acea dată. Solicitările depuse începând cu data de 15 martie sunt calculate conform noului act normativ privind timbrul de mediu. Prin urmare, actele emise pe 13, respectiv 14 martie au fost valabile până la data de 14 martie inclusiv. Celelalte probleme legate de poliţie nu mai ţin de bucătăria noastră”, ne-a spus Maria Ţăran, purtător de cuvânt al DGFPJ. Cu toate acestea, Mihai Nechita susţine că femeia de la ghişeul unde a fost să depună dosarul i-a spus poliţia a spus că nu i se va calcula taxa conform legislaţiei în vigoare până pe 14 martie. Bărbatului i s-a mai spus că trebuie să revină la trezorerie vineri, pe 22 martie.

Detalii importante despre noua taxă auto


Fiscul va calcula suma reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule şi va emite decizia privind stabilirea sumei în cel mult două zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete, iar pentru autovehiculele în leasing termenul este de maxim cinci zile, potrivit unui proiect de ordin al ANAF. Persoanele fizice şi firmele care solicită stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu vor depune la administraţiile financiare o cerere însoţită de cartea de identitate a autovehiculului, documentele care atestă dobândirea dreptului de proprietate asupra maşinii, iar în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state este necesar un act din care să rezulte data primei înmatriculări şi, după caz, o declaraţie pe propria răspundere, precum şi rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă “Registrul Auto Român” sau rezultatul evaluării individuale. În situaţia în care contribuabilul consideră că deprecierea autovehiculului său este mai mare decât deprecierea rezultată pe baza cotei iniţiale de reducere şi/sau a cotei suplimentare de reducere a timbrului, el poate contesta timbrul în baza rezultatului unei expertize privind evaluarea individuală a autovehiculului în cauză. În acest sens, contribuabilul va solicita efectuarea expertizei de către un expert al Corpului experţilor tehnici, care, în raportul de expertiză privind evaluarea individuală a autovehiculului, va înscrie şi cota reală de reducere a taxei corespunzătoare maşinii. Documentele vor fi depuse în original şi copii, cele originale restituindu-se contribuabilului după verificare, prevede un proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule. Pentru autovehiculele în leasing, cererea va fi depusă în format electronic, împreună cu formularul editat. Actele sunt analizate de compartimentul de specialitate din cadrul administraţiilor financiare, iar dacă informaţiile sunt incomplete sau greşite, solicitantul va fi notificat pentru a corecta sau completa documentaţia. Pe baza informaţiilor, compartimentul de specialitate va stabili cuantumul timbrului de mediu.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.