Şmecheriile cu fonduri europene se ridică la aproape 1,9 miliarde de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Şmecheriile cu fonduri europene se ridică la aproape 1,9 miliarde de euro

In plus, România nu a utilizat 1.088.039.134 euro destinaţi infrastructurii

GALERIE
fonduri UE
  • fonduri UE
- +

Valoarea totală a fraudelor, corecţiilor sau a cheltuielilor neeligibile la nivelul tuturor programelor operaţionale a fost de peste 1,849 miliarde euro, reprezentând 9,7% din alocarea totală a programării 2007-2013, reiese dintr-o prezentare a lui Florian Marin, expert fonduri europene şi membru al Blocului Naţional Sindical (BNS). 

"Din acestea, 16% vizează Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), acesta fiind programul cu cel mai înalt nivel de fraudă/corecţii/neeligibilităţi. Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative manifesta un nivel de 18%, iar Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice de 14,06%", se arată în document. Potrivit acestuia, România a renunţat la utilizarea a peste 4,176 miliarde euro, resurse care puteau să intre în economie.

"Practic, din cei 4.176.914.564 euro, bani care ar fi putut intra în România, 1.849.161.739 euro reprezintă corecţii/fraude/cheltuieli neeligibile", menţionează sursa citată. Documentul precizează că rata efectivă a absorbţiei în perioada 2007 - 2013 a fost de 78,08% din alocarea totală. Cea mai mică rata efectivă de absorbţie, arată sursa citată, o livrează POSDRU 2007 - 2013, aceasta fiind de 67,54%, urmată de POS Transport 2007 - 2013 cu 74,63% şi POS Mediu 2007 - 2013 cu 78,48%."România a renunţat la utilizarea a 1.128.312.188 euro destinaţi educaţiei, reducerii sărăciei sau armonizării cererii cu oferta de competenţe pe piaţa forţei de muncă. În acelaşi timp, deşi puteau fi utilizaţi pentru construcţia de autostrăzi, căi ferate etc., România nu a utilizat 1.088.039.134 euro destinaţi infrastructurii. De asemenea, 949.422.769 euro, au fost returnaţi Comisiei sub formă de corecţii sau de dezangajare bugetară", menţionează sursa citată.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

Toc

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.