anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

SMID, punct final: Iaşul are prima instalaţie complexă de tratare mecano-biologică din ţară care va intra în operare

GALERIE
contract smid (1)contract smid (2)contract smid (3)contract smid (4)
 • contract smid (1)
 • contract smid (2)
 • contract smid (3)
 • contract smid (4)
- +

Odată cu semnarea contractului privind administrarea staţiilor de transfer şi a celor de tratare a deşeurilor, punerea în practică a proiectului a luat sfârşit

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) şi asocierea Sorain Cecchini Techno Espana SLU - SC Iasicon SA - SC Edil Industry SRL au semnat al doilea mare contract care vizează funcţionarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Primul a fost concesionarea activităţilor de colectare şi transport din judeţ (cu excepţia municipiului Iaşi), atribuit anul trecut firmei argeşene Girexim Universal SA, care va primi 64,62 de milioane de lei (fără TVA) pentru perioada de până la sfârşitul lui 2023. Redevenţa plătită anual Consiliului Judeţean a fost fixată la 183.000 de lei. Ieri, a fost parafat contractul de delegare a gestiunii operării staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor municipale în judeţul Iaşi.

Asocierea celor trei firme va primi de aproape trei ori mai mulţi bani decât Girexim Universal. Tocmai suma uriaşă pusă la bătaie a fost motivul pentru care întreaga procedură de atribuire a durat un an: nu mai puţin de trei contestaţii au fost depuse imediat după lansarea licitaţiei, ajungându-se apoi cu ele până la Curtea de Apel, unde ADIS a avut câştig de cauză. În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea şi administrarea staţiilor de transfer a deşeurilor de la Ruginoasa (cu o capacitate de 44.000 tone pe an), Bălţaţi (17.000 tone) şi Hârlău (1.800 de tone), sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău, precum şi compostarea deşeurilor verzi şi tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul staţiei de la Ţuţora. „Este foarte important să ducem acest angajament mai departe, pentru că civilizaţia noastră, a unui popor, a unei localităţi începe de la curăţenie. Nu putem să aruncăm la infinit gunoiul oriunde sau să îl ducem pe malul apei. La Iaşi este prima instalaţie complexă de tratare mecano-biologică din ţară care va intra în operare“, a spus Gabriel Moiceanu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

Lansat în 2012, Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Iaşi“ a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu“ 2007-2013, având o valoare estimată de 306,5 milioane de lei cu TVA. Impedimente precum contestarea numeroaselor licitaţii au întârziat mult finalizarea proiectului, fiind nevoie de două fazări (decalări) ale etapelor programate iniţial.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.