Soarta bate de două ori la IRO. Bolnavii cu cancer nu au paturi de îngrijiri paliative
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Soarta bate de două ori la IRO. Bolnavii cu cancer nu au paturi de îngrijiri paliative

GALERIE
ingrijiri paleative
  • ingrijiri paleative
- +

Bolnavii oncologi care au nevoie de îngrijiri paliative sunt puşi pe aşteptare. Pacienţii diagnosticaţi cu cancere în stadii avansate, care au nevoie de ameliorarea simptomelor pe termen scurt, sunt sfătuiţi, de cele mai multe ori, să aştepte eliberarea paturilor de pe compartimentul de îngrijiri paliative de la Institutul Regional de Oncologie. 

Bolnavii nu găsesc locuri libere pentru internare la paliative indiferent de anotimpul în care se adresează medicilor. În garda trecută, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spi­talul „Sfântul Spiridon“ au fost consultaţi şapte bolnavi oncologici care aveau recomandare de îngrijire într-o secţie de îngrijiri paliative. Doar doi dintre pacienţi au rămas internaţi într-un spital, nu însă într-un compartiment cu specificul de îngrijri paliative, ci în secţiile unde s-au găsit locuri libere de internare la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Un pacient cu un cancer al limbii a fost internat la BMF, iar altul cu un cancer din sfera aparatului digestiv a fost internat pe gastro-enterologie. Al doilea caz este unul social, cu un pacient care locuieşte în Dacia, într-o locuinţă improvizată, pentru care am anunţat Poliţia să ne ajute să identificăm nişte apar­ţinători“, a arătat prof. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

După căutări pentru un pat liber pentru internarea bolnavului, urgentiştii au găsit un loc liber pe secţia de îngrijiri paliative de la Spitalul Municipal Paşcani. La Institutul Regional de Oncologie (IRO), niciunul dintre cele 20 de paturi de pe compartimentul de profil nu a fost disponibil pentru preluarea pacientului. „De la IRO ni s-a transmis nu doar acum că nu sunt paturi, dar şi înainte de sărbători ne-am confruntat cu aceeaşi situaţie. Au cazuistică complexă şi atunci nu pot prelua toate cazurile pentru care noi le solicităm ajutorul. Totuşi, avem în judeţ şi firme de îngrijiri paliative la domiciliu, însă aceşti bolnavim după ce revin acasă, sună iar la 112, iar ajung în UPU, iar le spunem că nu sunt locuri“, a mai precizat şefa UPU. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în judeţ sunt în jur de 500 de paturi de îngrijiri paliative, în spitale de stat şi private. Pentru bolnavii oncologi care au nevoie de îngrijiri paliative, IRO are 20 de paturi. Din cauza numărului limitat de paturi din compartimentul de îngrijiri paliative, lista de aşteptare pentru internarea pacienţilor se întinde de la o săptămână până la patru.

Un proiect întârziat din 2015

Lucrările la reamenajarea compartimentului de îngrijiri paliative de la IRO sunt blocate de aproape trei ani. În timp ce institutul încearcă să mărească capacitatea secţiei cu încă 10 paturi, astfel încât bolnavii să nu mai fie puşi pe lista de aşteptare pentru internare, Ministerul Sănătăţii amână din 2015 să ofere spitalului banii necesari pentru finalizarea lucrării. IRO şi-a propus din 2014 să realizeze un proiect de mutarea a compartimentului într-o clădire nouă, separată de corpul institutului.

Proiectul a fost demarat după ce Ministerul Sănătăţii a alocat o parte din fondurile necesare, însă, la finalul anului, odată cu intrarea în insolvenţă a constructorului care a câştigat licitaţia, lucrările au rămas pe loc, iar institutul a fost nevoit să returneze ministerului banii nefolosiţi. De la începutul anului 2015, IRO aşteaptă să primească banii necesari finalizării lucrării. „Cele 20 de paturi pe care le avem momentan în institut sunt ocupate mereu. La externarea pacienţilor, timp de câte ore paturile nu se pot folosi pentru că se igienizează. Internăm continuu pacienţi care au nevoie de îngrijri paliative, dar suntem limitaţi de spaţiu. Pentru finalizarea lucrărilor la extinderea compartimentului mai avem nevoie de 2 mi­lioane de lei, bani pe care, dacă nu vor fi cuprinşi în bugetul de investiţii al Ministerului Sănătăţii, cel mai probabil îi vom asigura din fonduri proprii, astfel încât să finalizăm proiectul“, a arătat ec. Mirela Grosu, managerul IRO. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.