Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Soarta bate de două ori la IRO. Bolnavii cu cancer nu au paturi de îngrijiri paliative

GALERIE
ingrijiri paleative
  • ingrijiri paleative
- +

Bolnavii oncologi care au nevoie de îngrijiri paliative sunt puşi pe aşteptare. Pacienţii diagnosticaţi cu cancere în stadii avansate, care au nevoie de ameliorarea simptomelor pe termen scurt, sunt sfătuiţi, de cele mai multe ori, să aştepte eliberarea paturilor de pe compartimentul de îngrijiri paliative de la Institutul Regional de Oncologie. 

Bolnavii nu găsesc locuri libere pentru internare la paliative indiferent de anotimpul în care se adresează medicilor. În garda trecută, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spi­talul „Sfântul Spiridon“ au fost consultaţi şapte bolnavi oncologici care aveau recomandare de îngrijire într-o secţie de îngrijiri paliative. Doar doi dintre pacienţi au rămas internaţi într-un spital, nu însă într-un compartiment cu specificul de îngrijri paliative, ci în secţiile unde s-au găsit locuri libere de internare la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Un pacient cu un cancer al limbii a fost internat la BMF, iar altul cu un cancer din sfera aparatului digestiv a fost internat pe gastro-enterologie. Al doilea caz este unul social, cu un pacient care locuieşte în Dacia, într-o locuinţă improvizată, pentru care am anunţat Poliţia să ne ajute să identificăm nişte apar­ţinători“, a arătat prof. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

După căutări pentru un pat liber pentru internarea bolnavului, urgentiştii au găsit un loc liber pe secţia de îngrijiri paliative de la Spitalul Municipal Paşcani. La Institutul Regional de Oncologie (IRO), niciunul dintre cele 20 de paturi de pe compartimentul de profil nu a fost disponibil pentru preluarea pacientului. „De la IRO ni s-a transmis nu doar acum că nu sunt paturi, dar şi înainte de sărbători ne-am confruntat cu aceeaşi situaţie. Au cazuistică complexă şi atunci nu pot prelua toate cazurile pentru care noi le solicităm ajutorul. Totuşi, avem în judeţ şi firme de îngrijiri paliative la domiciliu, însă aceşti bolnavim după ce revin acasă, sună iar la 112, iar ajung în UPU, iar le spunem că nu sunt locuri“, a mai precizat şefa UPU. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în judeţ sunt în jur de 500 de paturi de îngrijiri paliative, în spitale de stat şi private. Pentru bolnavii oncologi care au nevoie de îngrijiri paliative, IRO are 20 de paturi. Din cauza numărului limitat de paturi din compartimentul de îngrijiri paliative, lista de aşteptare pentru internarea pacienţilor se întinde de la o săptămână până la patru.

Un proiect întârziat din 2015

Lucrările la reamenajarea compartimentului de îngrijiri paliative de la IRO sunt blocate de aproape trei ani. În timp ce institutul încearcă să mărească capacitatea secţiei cu încă 10 paturi, astfel încât bolnavii să nu mai fie puşi pe lista de aşteptare pentru internare, Ministerul Sănătăţii amână din 2015 să ofere spitalului banii necesari pentru finalizarea lucrării. IRO şi-a propus din 2014 să realizeze un proiect de mutarea a compartimentului într-o clădire nouă, separată de corpul institutului.

Proiectul a fost demarat după ce Ministerul Sănătăţii a alocat o parte din fondurile necesare, însă, la finalul anului, odată cu intrarea în insolvenţă a constructorului care a câştigat licitaţia, lucrările au rămas pe loc, iar institutul a fost nevoit să returneze ministerului banii nefolosiţi. De la începutul anului 2015, IRO aşteaptă să primească banii necesari finalizării lucrării. „Cele 20 de paturi pe care le avem momentan în institut sunt ocupate mereu. La externarea pacienţilor, timp de câte ore paturile nu se pot folosi pentru că se igienizează. Internăm continuu pacienţi care au nevoie de îngrijri paliative, dar suntem limitaţi de spaţiu. Pentru finalizarea lucrărilor la extinderea compartimentului mai avem nevoie de 2 mi­lioane de lei, bani pe care, dacă nu vor fi cuprinşi în bugetul de investiţii al Ministerului Sănătăţii, cel mai probabil îi vom asigura din fonduri proprii, astfel încât să finalizăm proiectul“, a arătat ec. Mirela Grosu, managerul IRO. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri