Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totduminica, 26.03.2023
În urma Conferinţei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România, s-au conturat câteva concluzii şi propuneri către Minister pentru continuarea formării învăţătorilor în liceele pedagogice. Analizele au fost centrate pe necesitatea formării cadrelor didactice de calitate, atât prin facultăţi de profil, cât şi prin licee pedagogice.
Conferinţa Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România, ediţia 2023, a fost organizată la Universitatea de Vest din Timişoara, în zilele de 27-28 ianuarie, de către Asociaţia Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice (ANCLP), în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara şi Centrul „Step by Step” pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională.
Dialogul a avut loc între reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România şi reprezentanţi ai conducerii Ministerului Educaţiei, Parlamentului, universităţilor din ţară, Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, asociaţiilor de părinţi şi mass-mediei locale şi centrale.
Tematica a fost Locul şi rolul liceelor pedagogice în profesionalizarea carierei didactice şi în dezvoltarea educaţiei timpurii în România.
„Nu este nicio prevedere/recomandare/obligaţie formulată de către Uniunea Europeană ca formarea învăţătorilor să se realizeze prin studii de licenţă. Liceele pedagogice dispun de tradiţie recunoscută, calitate confirmată şi pot continua formarea acestor cadre didactice. Acest dialog a facilitat identificarea unor soluţii care să vină în întâmpinarea nevoii de a forma educatori şi învăţători printr-o bună pregătire. Varianta avansată pentru Minister este una echilibrată: liceele pedagogice sa dispună de două specializari distincte”, precizează prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş, fost Inspector Şcolar General al ISJ Iaşi, profesor în cadrul Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi.
Prima este specializarea de educator pentru educaţie timpurie, care ar trebui să acopere atât nivelul antepreşcolar, cât şi pe cel preşcolar – sunt două calificări pe care le vor avea absolvenţii acestei specializări din cadrul liceului pedagogic.
Cea de-a doua specializare va fi de învăţător, pentru aceasta formulându-se cerinţa ca absolvenţii să poată obţine atestatul profesional la fel ca educatorii pentru educaţie timpurie, la finalizarea liceului pedagogic.
Însă, învăţătorii vor putea fi titulari ai sistemului pe perioadă nedeterminată doar la finalizarea studiilor de licenţă. Cu alte cuvinte, ei pot susţine un examen de titularizare după absolvirea liceului pedagogic şi să fie angajaţi într-o şcoală ca titulari, dar pe perioadă determinată. La finalizarea studiilor universitare în domeniu vor putea ocupa un post de profesor pentru învăţământul primar în formulă de titular al sistemului de învăţământ.
Soluţiile viabile care au fost identificate sunt precizate în Rezoluţia Conferinţei Naţionale ANCLP:
„1. Angajamentul de a susţine şi intensifica sprijinul şi implicarea liceelor şi colegiilor pedagogice din România membre ANCLP în profesionalizarea carierei didactice pe ruta liceu pedagogic–studii de licenţă, pentru formarea cadrelor didactice pentru învăţământul primar, cu păstrarea specializării de învăţător la liceele şi colegiile pedagogice şi cu posiblitatea ca aceştia să poată fi angajaţi în învăţământ pe perioadă determinată, urmând să poată obţine titularizarea în învăţământ numai după finalizarea studiilor de licenţă;
2. Implicarea eficace şi eficientă în pregătirea prioritară a unei noi specializări intitulată educator/educatoare pentru educaţia timpurie, specializare care să integreze cele două specializări distincte în acest moment în învăţământul românesc, respectiv educator-puericultor şi educatoare, pentru asigurarea unor servicii de educaţie timpurie inclusive, de calitate şi pentru garantarea inserţiei profesionale a actualilor educatori-puericultori din zone defavorizate, până la construirea şi darea în folosinţă de noi creşe şi servicii complementare pentru educaţia timpurie pe întreg teritorilul României;
3. Iniţierea unor programe-pilot de formare şi specializare în profesii care să susţină educaţia incluzivă şi de calitate, precum şi a unor alternative educaţionale viabile şi specifice pentru asigurarea diversificării ofertei de practică pedagogică în procesul de profesionalizare a carierei didactice în România”.
Acestea măsuri au fost înaintate spre analiză Ministerului de resort prin Rezoluţia formulată de Asociaţia Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România: https://anclp.ro/wp-content/uploads/2023/01/Rezolutia-Conferintei-nationale-ANCLP-2023-.pdf.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Zece pasageri, răniți după ce aeronava a intrat într-o zonă cu turbulențe
Mii de criminali, lăsați liberi pe străzile Rusiei. Au luptat pentru Wagner
VIDEO Doi morți și opt răniți după ce o fabrică de ciocolată a sărit în aer
Concediu în Grecia: tarife cu 10% mai mari decât anul trecut. Sezonul începe de Paște
VIDEO Cum s-a răzbunat o amantă în ziua în care iubitul ei s-a căsătorit cu alta
VIDEO MotoGP: Pol Espargaro, accident grav în timpul antrenamentelor pentru MP al Portugaliei
VIDEO Patinaj artistic: Americanii Madison Chock şi Evan Bates, campioni mondiali în proba de dans
Exclusiv! Hoții au dat lovitura în bazarul din Iași. Locul este nepăzit
VIDEO Tur virtual în ”micul Vatican” de la Iași. Cum și cât se extinde Ansamblul Mitropolitan
Cele cinci tipuri de soacră. Interesantă analiză a unui cunoscut psiholog ieşean
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.