#Şocante
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

#Şocante

GALERIE
george turcanasu
  • george turcanasu
- +

Astăzi mi-am propus să federez câteva informaţii pe care le-am citit în media clasică, dar şi pe platformele de socializare în ultima vreme. Ce au în comun aceste informaţii? Faptul că sunt şocante.

#Covid, #neputinţă, #populaţia_României, #autorităţile_române, I_loc

Iată câteva valori ale bilanţului Coronavirus din ţara noastră, instalată confortabil” pe primul loc în lume din această perspectivă. Valorile sunt valabile pentru data de 19 octombrie: 18 863 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în intervalul 18.10.2021 (ora 10:00) - 19.10.2021 (ora 10:00), 561 de decese în acelaşi interval de referinţă (record absolut), dintre care 528 erau nevaccinaţi. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19 730. Dintre acestea, 1 805 sunt internate la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, 486 sunt minori, 450 fiind internaţi în secţii şi 36 la ATI (datele sunt preluate prin intermediul RFI România). Fară alte comentarii, am să mă opresc aici.

#Covid, #mutaţie_autohtonă

Având un număr atât de mare de infectaţi, coronavirusul pare să fi suferit o mutaţie autohtonă, după cum afirmă o serie de medici (O ipoteză şoc a medicilor ieşeni: Apar manifestări bizare ale bolii Covid-19, ZDI, 19 octombrie). Fară alte comentarii.

#Şocantă, #Şoşoacă, #vaccin, #sterilitate, #absurd

Acum vreo două săptămâni, am aflat de pe Facebook, sursa iniţială fiind o emisiune TV patronată de distinsa doamnă Adriana Bahmuţeanu, de ce măcar o fracţiune dintre cele 2/3 din populaţia de peste 16 ani a României nu s-a vaccinat. Din Şoşoacă citire (cu aproximaţie): dacă cineva se vaccinează, acel cineva, dar şi urmaşii şi urmaşii urmaşilor săi pe 3 generaţii de aici înainte (!), vor deveni sterili.

#Spitalul_Covid_de_la_Leţcani

De fapt, o mirare profundă! Asta, pentru că nu am fost capabil să identific mobilurile neputinţei autorităţilor judeţene să introducă acest spital în sistemul sanitar regional. A fost nevoie de un director militar pentru această acţiune. Până la urmă, darea în folosinţă a spitalului e un fapt pozitiv, fără îndoială. Însă, vorbim de mai bine de două decenii despre descentralizare şi creşterea autonomiei autorităţilor locale, şi tot la astfel de intervenţii dictate de la centru trebuie să apelăm.

Între primele episoade ale pandemiei de anul trecut şi cel actual nu a avut loc nici o transformare a sistemului medical la nivelul organizării teritoriale, pentru a da un răspuns mai rapid la situaţiile de criză profundă. În lipsa unor prefecturi regionale sau măcar a unor direcţii sanitare regionale, statul român intervine în aceeaşi manieră, la fel de brutală ca anul trecut şi cu cizmele (la propriu!) în sistemul sanitar.

Cu riscul de a repeta: e mai eficient să rezolvi o criză la un nivel scalar inferior (în cazul de faţă, cel regional), decât să implici întregul sistem teritorial naţional.

Un #wow (aproape) pozitiv dat pentru un pas important al unei investiţii mult aşteptate - configuraţia pe segmentul ieşean al Autostrăzii A8 (Ungheni - Moţca)

Pe cea mai mare parte a traseului de la Moţca (intersecţia cu E85) şi până la nodul autorutier din estul Leţcaniului, configuraţia aleasă nu aduce mari modificări faţă de planul anterior. Însă, centura nordică a Iaşului în regim de autostrada (tronsonul A8 de la est de Leţcani, până aproape de podul de la Ungheni) a glisat către sud în noile planuri; un motiv principal al acestei intervenţii fiind o mai bună accesibilitate a Iaşului la nodurile de pe A8.

Personal, nu cred că acest motiv reprezintă o problemă reală. Câteva sute de metri în plus pentru unele dintre şoselele de legătură cu A8, dinspre Iaşi pe vector nordic, nu înseamnă neapărat o chestiune de câştig sau pierdere de accesibilitate. Un fapt pozitiv mi se pare abordarea nodului A8 în zona intersecţiei de la Vânători, dar traversarea localităţii Breazu în zona arealului rezidenţial nordic ar fi putut fi evitată, ducând traseul mai la nord de Pădurea Mârzeşti. Lucru relativ simplu, de altfel, mai ales că nu există nici un nod de autostradă prevăzut în zonă. În noua configuraţie, localitatea Breazu îşi va pierde din atractivitate.

#O_acţiune_suprarealistă #Simion şi #Statele_Unite_Române

Săptămâna trecută, George Simion (copreşedinte Alianţei pentru Unirea Românilor - AUR) a declarat într-un interviu pentru Euronewsmilitează pentru unirea Moldovei [Republica Moldova, n.r.] cu România (nu e nici o noutate aici!) şi că noul stat ar putea să se numească Statele Unite Române şi să aibă capitala la Braşov (!).

Surpriza e mare, mai ales dacă aruncăm un ochi pe programul AUR. Chiar în prima parte a acestuia, plecând de la caracteristicile statului conforme Constituţie –„România este stat naţional, suveran şi independent unitar şi indivizibil”, AUR acuză că suveranitatea statului roman este încălcată şi atacată de actualele forţe politice care încearcă să impună „forme de federalizare internă sau externă”. Să-mi fie cu iertare, chiar despre federalizare pare a vorbi domnul copreşedinte în interviul cu pricina.

Sunt convins că o eventuală unire a Republicii Moldova cu România ar accelera procesul de regionalizare administrativă a statului în noua sa configuraţie. Nu poţi lăsa să coexiste în sistemul administrativ naţional două scări teritoriale profund diferite - teritoriul actualei Republici Moldova şi restul judeţelor României. Aşadar, se vor face eforturi de armonizare administrativă ale substructurilor noului stat. Această armonizare va fi necesar să se focalizeze cel mai probabil pe nivelurile NUTS2 (regiuni), pentru că nu ar fi moral să descompui o structură teritorială care va accepta unirea - în baza unor negocieri, fireşte şi NUTS3 (judeţe), care de data aceasta, e necesar să fie trasate în teritoriul de la est de Prut.

Să fie doar un simplu compromis necesar realizării unirii sau domnul Simion chiar ar susţine regionalizarea (nu federalizarea!) şi în lipsa acesteia? Oricum, îmi vine greu să cred ca membrii AUR vor putea bascula cu atâta uşurinţă direct de la un naţionalism lipsit de temei, de secol al XIX-lea, dintr-o zonă conservatoare şi adesea retrogradă, către federalism şi construcţia unei Românii policentrice.

George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.