Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Socialiştii, comuniştii, unioniştii şi duşmanul comun

GALERIE
radu popescu
  • radu popescu
- +

Sperând să scazi scorul proeuropenilor în alegerile parlamentare atacând-o doar pe Maia Sandu e ca şi cum ai juca tenis la perete sperând să câştigi cu 6-0 6-0: poţi să fii tu chiar şi Federer, mai devreme sau mai târziu mingea tot va ricoşa şi te va lovi în scăfârlie. 

Înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie în laboratoarele consultanţilor socialiştilor de la Chişinău au sosit rezultatele de la analize unde scria, îngroşat şi cu roşu: „oricine, numai nu Dodon cap de listă!”. Ce-i drept, nici înaintea alegerilor prezidenţiale (pierdute cu brio în faţa Maiei Sandu), Igor Dodon nu avea o imagine publică foarte bună, însă după eşecul electoral major suferit anul trecut, fostul preşedinte al Republicii Moldova a intrat într-o degringoladă totală, devenind proverbial pentru minciunile şi gafele zilnice. Chiar zilele trecute, de exemplu, Dodon a făcut din nou deliciul presei apărând într-o înregistrare video făcută la puţin timp după ce pierduse alegerile prezidenţiale, material din care se vede cum fostul preşedinte al Republicii Moldova îşi strângea (la propriu!) peştii din iazul de pe teritoriul reşedinţei prezidenţiale de la Condriţa. În clipul apărut pe internet se aude vocea fostului şef de stat poruncindu-i unui bărbat care ţinea un năvod gigantic să prindă fiecare peşte, chiar şi pe cel care sărise în acel moment din plasă: „Vitea, sai pân’ce pe burtă după dânsul (peşte - n.red.). Hai, davai, davai, ia-l repede!”

În încercarea de a înşela aparenţele, secţia de chirurgie plastică pentru campania electorală le-a alipit socialiştilor un corp străin suplimentar care să preia asupra sa comunicarea publică în speranţa că Igor Dodon va rămâne într-un con de umbră. Şi iată aşa, în plin secol XXI, „reformata” listă a candidaţilor socialişti s-a pomenit împănată cu relicvele Partidului Comuniştilor de la Chişinău, cap de listă pentru alegerile parlamentare ajungând să fie octogenarul Vladimir Voronin, fostul preşedinte de tristă amintire a Republicii Moldova. Ceea ce se planificase a fi un modern tren electric care să urce fluierând în vârful clasamentului s-a transformat peste noapte într-o biată mocăniţă cu aburi care se opinteşte să nu alunece prea tare la vale. Mecanicul octogenar a preluat imediat agenda de comunicare deschizând caietele cu amintiri din tinereţea revoluţionară, discursul despre viitor lăsând loc discursului despre trecut, iar proiectele lăsând loc spaimelor „stataliste”. 

Drept rezultat al prestaţiei fără suflu a socialisto-comuniştilor moldoveni în această campanie electorală, în acest moment proeuropenii din Republica Moldova au şanse foarte mari să obţină majoritatea în noul Parlament care va rezulta în urma alegerilor din 11 iulie. Aşa că strategia consultanţilor socialiştilor s-a schimbat în timpul jocului: nu se mai vizează câştigarea alegerilor (în care, probabil, nici ei nu au crezut încă de la început), ci se doreşte cu orice preţ minimizarea scorului cu care partidele democratice vor face viitoarea majoritate în Legislativ. Acest lucru este încercat prin două metode vizibile pentru oricine: apelarea la tradiţionalul şi nesecatul izvor de fake news, precum şi sprijinirea „subtilă” în paralel a unui alt proiect politic implicat în aceste alegeri, un partiduleţ „patriotic” şi critic în acelaşi timp la adresa proeuropenilor de la Chişinău şi care ar avea potenţialul creării unor serioase acţiuni generatoare de instabilitate politică în condiţiile în care ar accede în Parlament. Şi aici, desigur, este vorba despre „unioniştii” de la AUR.

Pe această cale trebuie să le mulţumim prietenilor de la Veridica.ro pentru faptul că şi-au pus stomacul la grea încercare sintetizând cele mai importante narative fake news lansate în comun în aceste alegeri de către socialisto-comuniştii-„unioniştii” de la Chişinău: „dacă proeuropenii vor câştiga alegerile”, Maia Sandu va majora vârsta de pensionare şi va anula „înlesnirile”, va lichida raioanele şi primăriile, va închide şcolile, va vinde pământul ţării străinilor, va concedia muncitorii şi-i va trimite peste hotare drept „cadou pentru Merkel”, va asmuţi Serviciul de Informaţii Secrete asupra tuturor partidelor care nu sunt de acord cu ea, va creşte preţul gazului cu 60%, va subordona ţara intereselor SUA şi Germaniei, va încuraja propaganda minorităţilor sexuale în şcoli şi în stradă şi va discredita şi ataca biserica şi credinţa strămoşească.

Între noi fie vorba, ceea ce se pare că nu înţeleg şi pace consultanţii socialisto-comunisto-„unioniştilor” atacând-o pe preşedinta Maia Sandu este că aceste alegeri sunt parlamentare şi nu prezidenţiale. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că Maia Sandu, în urma victoriei de la alegerile prezidenţiale, se bucură în continuare de un capital de încredere spectaculos mai mare raportat la scorurile lui Igor Dodon, Vladimir Voronin ori „unionistul” George Simion.

Sperând să scazi scorul proeuropenilor în alegerile parlamentare atacând-o doar pe Maia Sandu e ca şi cum ai juca tenis la perete sperând să câştigi cu 6-0 6-0: poţi să fii tu chiar şi Federer, mai devreme sau mai târziu mingea tot va ricoşa şi te va lovi în scăfârlie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri