anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Societatea civilă îi cere preşedintelui Klaus Iohannis sancţionarea agresiunii ruse în Ucraina

GALERIE
razboi Ucraina
 • razboi Ucraina
- +

Scriitori, jurişti, profesori, sociologi, activişti civici, între care Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Radu Vancu, Valeriu Nicolae, au semnat o petiţie prin care îi cer preşedintelui Klaus Iohannis şi prim-ministrului Nicolae Ciucă sancţionarea agresiunii ruse în Ucraina. Petiţia, iniţiată de avocatul Dumitru Dobrev, are deja peste 3.000 de semnături. 

"În faţa războiului de ocupaţie dus în prezent de Federaţia Rusă în Ucraina, noi, subsemnaţii, vă solicităm o poziţie fermă a României de susţinere a poporului ucrainean în lupta sa pentru apărarea teritoriului său, atât prin măsuri luate de autorităţile române, cât şi prin poziţii în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale", potrivit textului petiţiei.

Semnatarii solicită adoptarea de măsuri, precum: "închiderea spaţiului aerian al României pentru toate aeronavele civile ale Federaţiei Ruse; oferirea de sprijin concret armatei ucrainene în armament defensiv; sprijin urgent, consistent pentru refugiaţi, constând în cazare temporară în clădiri, nu în corturi, hrană, produse de igienă, transport către aeroporturile mari pentru cei care doar tranzitează România; ajutor sanitar şi umanitar pentru organizaţiile ucrainene şi internaţionale care se ocupă de refugiaţi, inclusiv de cei dislocaţi intern; eliminarea condiţiei de a prezenta o procură semnată de taţi pentru mamele care ajung la graniţă pentru copii. Nimeni nu merge la notar în timpul unui război în care se trage cu rachete". 

De asemenea, cei care semnează acest apel vor "suspendarea acordării de vize pentru toţi cetăţenii Federaţiei Ruse pe perioada războiului; eliminarea de urgenţă a Rusiei din sistemul internaţional SWIFT; expulzarea Ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, care răspândeşte fake news şi dezinformare într-un stat al Uniunii Europene; modificarea de urgenţă a O.G. 42/1997 privind trasportul maritim şi căile navigabile interioare, art 17, astfel încât să nu se mai permită navelor sub pavilion al Federaţiei Ruse să acosteze în porturile maritime şi fluviale româneşti, pe perioada războiului; sechestrarea tuturor bunurilor mobile şi imobile care nu au statut diplomatic de pe teritoriul României, aparţinând Federaţiei Ruse, oligarhilor cunoscuţi şi marilor companii de stat ruse, pe perioada războiului". 

Între semnatari: Dumitru Dobrev, avocat, Luminiţa Corneanu, critic literar, Alin Orgoan, jurist, Ana Galbenu, Radu Vancu, scriitor, profesor, presedinte PEN România, Dan Lungu, scriitor, Mircea Cărtărescu, scriitor, Dana Lungu, galerist de artă, Mădălina Popescu, farmacist, Diana Trenchea, sociolog, Cornel Carausu, psiholog clinician, David Sandu, designer bijuterie, Bogdan Creţu, profesor universitar, critic literar, Daniel Toth, asistent social principal, Valeriu Nicolae, activist civic, scriitor.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.