vineri, 26.02.2021
Societatea de Medici și Naturaliști din Iași (SMN) a ajuns în cel de al 191-lea an de viață, o existență ce a cunoscut momente de glorie, dar și de lâncezeală, apoi de regenerare, de avânt și de realizări remarcabile.
Apărută la 11 ianuarie 1830 sub forma unui „Cerc de cetire medicinală”, din inițiativa doctorilor Mihail Zotta, protomedicul Moldovei, și Iacob Cihac, medic șef al Oștirii Moldave, această asociație științifică a cuprins medici, farmaciști, naturaliști, juriști, economiști, reprezentanți ai clerului și ai marii boierimi din Principat. Scopul celor doi întemeietori, ce aveau ca sfetnic apropiat pe Gheorghe Asachi, inginer și om de cultură, membru fondator al SMN, era constituirea unei societăți de tip academic, așa cum existau deja de mult în Occident, a unui „institut” care să contribuie la progresul cunoașterii, îndeosebi în domeniul medico-farmaceutic, la structurarea unei organizări sanitare coerente și eficiente, la scoaterea țării din negura ignoranței și la integrarea sa în lume. Erau vizate totodată educația în limba română, explorarea și valorificarea faunei, a florei și a resurselor hidro-minerale autohtone.
De aceea, încă din decembrie 1832, s-au elaborat statutele unei Societăți Doftoricești Moldo-Romanice. După o serie de modificări, Ocârmuirea le-a aprobat în 18 martie 1833. Astfel, s-a născut cea mai veche societate științifică din Țările Române și din sud-estul Europei: Societatea Medico-Istoriei Naturale din Principatul Moldovei, astăzi cunoscută ca Societatea de Medici și Naturaliști din Iași (SMN). Vestea a stârnit entuziasm nu doar printre românii din celelalte provincii unde aceștia erau majoritari, ci și printre elitele intelectualității europene, de la Sankt Petersburg, la Bonn și Berlin, la Paris, la iena și Geneva. În Iluminismul întârziat din Moldova, amplificat de aplicarea Regulamentului Organic (1831), libertatea de conștiință își crea drum, progresele minții și ale instituțiilor savante antrenând, ca o condiție sine qua non, popularizarea științei, creșterea gradului de instruire a societății în ansamblu, emanciparea națională și cultivarea identității etno-lingvistice.
De la bun început, Statutul Societății preconizate a se ctitori la Iași prevedea atât promovarea dezvoltării „în ambele prințipaturi”, cât și dreptul de a se acorda calitatea de membru celor merituoși, fie din Moldova, fie din Muntenia. De asemenea, membrii corespondenți sau onorifici puteau proveni și din țări cu adevărat străine, mai îndepărtate. Ocârmuirea a impus însă schimbarea Statutului dintâi, așa încât în varianta finală aprobată nu s-a mai făcut referire la „cele două prințipaturi”, ci exclusiv la Principatul Moldovei. Concomitent, în adresa trimisă Comisiei Doctoricești, Ocârmuirea preciza că nicio abatere de la scopul de căpetenie al Societății, formulat în Statut, nu va fi tolerată. Într-adevăr, oficialitățile bănuiau că, paralel învățăturilor în pas cu vremea, o astfel de asociație progresistă ar fi putut încuraja activități contrare ordinii statale curente. Faptul în sine că în Societatea Medico-Istoriei Naturale se înscriseseră nu numai liber profesioniști, ci deopotrivă reprezentanți ai aristocrației politice favoriza o atare ipoteză și motiva atitudinea precaută a conducerii Moldovei, aflate sub protectorat rusesc. Prințul Pavel Kiseleff, pe atunci președintele plenipotențiar al Divanului Țării, a fost un eficient partizan al acestei instituții, al cărei prim membru de onoare și donator a devenit. Este lesne de înțeles că, într-o societate științifică unde se doreau reforme sociale și luminarea maselor, perspectiva acțiunilor îndrăznețe era deschisă, chiar dacă printre membrii asociației se număra și o minoritate mai conservatoare.
În anii de strălucire ai începutului, s-au aflat în rândurile SMN inclusiv fruntași ai mișcării pentru Unire, dintre care Costache Sturza, Ion Ionescu de la Brad, Ludovic Steege, Victor Place, consulul Franței la Iași. Unii dintre unioniști au luat parte la dezbateri ideologice în sediul Societății și s-au regăsit ulterior în Comitetul Unirii din Iași (1856), respectiv printre membrii Divanului ad-hoc din Moldova din 7 octombrie 1857. În Divanul ad-hoc, de pildă, erau menționați Dimitrie Ralet – figură notabilă a luptei pentru Unire, președinte al SMN, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, membri SMN la acel moment, Alecu Balș, fost președinte SMN. Dintre medicii SMN, erau prezenți Costache Vârnav, pimul doctor român din Moldova cu diplomă universitară (Pesta, 1836), unul din protomedicii Principatului, editor al întâilor periodice în limba română ale SMN și viitor vice-președinte al Societății, precum și Anastasie Fătu, creatorul celei dintâi Grădini Botanice din Principate (1856), profesor la Institutul Gregorian și viitor președinte SMN (1872-1886). Ca un amănunt semnificativ, până la încetarea sa din viață în 25 octombrie/7 noiembrie 1858, Dimitrie Ralet a locuit o vreme cu chirie într-un apartament din incinta Societății, unde neîndoielnic tovarășii de idei și de idealuri se întâlneau deseori, în afara activităților strict științifice ori administrative ale SMN.
Nu întâmplător, așadar, în seara zilei de 3 ianuarie 1859, membrii Partidei Naționale s-au întrunit în sala de ședințe a Societății și, după înfocate dezbateri, folosind urnele „pro” și „contra” și bilele de vot ale acestei instituții, au înfăptuit desemnarea „premergătoare” a colonelului Alexandru Ioan Cuza drept candidat la tronul Moldovei. Cuza, considerat bun patriot și un caracter cinstit, a fost declarat pe deplin câștigător, marcând victoria unioniștilor. Participanții la eveniment au jurat „pe onor” a-l alege Domn al Moldovei și „în Adunare prin vot pe faţă”, ceea ce s-a și întâmplat în 5 ianuarie 1859, la Palatul Domnesc. Astfel, primul pas spre înfăptuirea Unirii Principatelor se făcuse.
Mărturisind peste timp importanța momentului, la sediul Societății de Medici și Naturaliști din Iași, la etaj, unde SMN organizase primul Muzeu de Istorie Naturală din țară (inaugurat la 4 februarie 1834), s-a constituit un prim mic „Muzeu al Unirii”, devenit mai târziu Sala ,, Al. I. Cuza”. Însuși Vodă a făcut donații, iar Doamna Elena Cuza a oferit trei uniforme ale Domnitorului, Societatea conferindu-i calitatea de membru onorific. O uniformă de lăncieri a venit din partea colonelului Constantin Langa. Acestora li s-au adăugat jilțul de pârcălab de Covurlui (Galați) al Prințului Unirii și apoi pecetea Domnească a Moldovei. Aceasta a fost în vigoare în intervalul în care Cuza a locuit la Iași, de unde a continuat să conducă, inclusiv după alegerea sa și ca Domn al Munteniei, la 24 ianuarie 1859, până la mutarea Capitalei la București, în 1862.
În lăcașul Societății de Medici și Naturaliști s-a tranșat, prin urmare, bătălia pentru Unire, lucru datorat și faptului că SMN însăși s-a implicat și a susținut această dorință a nației și a îndrumătorilor săi vizionari. Amintirea acestui eveniment crucial în destinul României moderne a rămas de-a pururi în istoria și memoria colectivă a membrilor SMN, care l-au menționat cu mândrie de câte ori au avut ocazia.
În 24 ianuarie 1959, la celebrarea centenarului Unirii, pe fațada sediului SMN s-a amplasat o placă prin care se consemna aniversarea, menită să mențină veșnic vie în mintea și sufletul românilor, dar și al tuturor trecătorilor pe fosta uliță a Hagioaei – actualul Bulevard al Independenței - istoria ce s-a scris aici.
Azi, la 191 de ani de la punerea pietrei de temelie a SMN și la 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, înțelegem mai bine măreția unui trecut care obligă generațiile prezente și pe cele viitoare să ducă mai departe visul de bine și de cooperare, de propășire și de afirmare națională și internațională a valorilor autentice ale neamului. Vivat, crescat, floreat !
Cu acest prilej, duminică 24 ianuarie 2021, orele 10,00 la sediul SMN se va vernisa expoziția „Societatea de Medici și Naturaliști din Iași și Unirea Principatelor” (curatori: Prof. Dr. Dana Baran și Dr. Aurica Ichim), respectând condițiile impuse de pandemie. (Dana Baran, E. Târcoveanu)
Cuvinte cheie: + medici, unirea, principatelor
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
ÎPS Teodosie vrea propria lui moşie. El a depus solicitare de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului
Cel mai vechi brand auto are un logo nou. Începutul unei noi ere pentru Peugeot
Cele mai importante lucruri de știut despre laptele de migdale
Pfizer studiază administrarea unei a treia doze de vaccin pentru a proteja împotriva noilor variante
130 de noi cabinete dotate cu vaccinul Pfizer se vor deschide de la 1 martie
Un bărbat şi-a ucis prietenul apoi l-a tranşat şi a aruncat bucăţile într-un râu
Motivul incredibil pentru care un miliardar lucrează ca şofer de Uber
Un Boeing 777 a aterizat de urgenţă la Moscova din cauza unei probleme de motor
Activitatea restaurantelor şi cafenelor din Iaşi va fi iar restrânsă la maxim 30%
Stefanel închide toate magazinele din România. Avea unul și la Iași
Ce se întâmplă cu Blue Air? Doar cinci zboruri Iași-București tot anul?
Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie
300 de angajați ai Poștei, doar personal TESA, vor fi concediați
Ochelarii ”te salvează” de Covid-19. Șanse de trei ori mai mici să te îmbolnăvești
Andrei Caramitru explică de ce nu este posibilă eliminarea sporurilor sau a pensiilor speciale
FOTO: S-au întors rațele pe Bahlui pentru iernat. Sunt câteva zeci
Justin Ştefan ripostează după declaraţiile lui Burleanu: Să vină urgent cu probe
Echipa Flamengo a câştigat pentru a opta oară campionatul Braziliei
Te-ai îmbogățit cu bitcoin, plătești impozit și asigurări de sănătate în România
Un fost antrenor al echipei de gimnastică a SUA s-a sinucis după ce a fost pus sub acuzare
LIVE: Consilierii locali dezbat în şedinţa ordinară proiecte de zeci de milioane
ISU se ascunde după ancheta penală de la „Balș” ca să nu dea detalii despre nereguli
Risc chimic și biologic la Educație. Sporuri de 50.000 euro/lună
FOTO: Impact nimicitor între un autoturism şi un autoutilitară: trei morţi pe loc
Sucursala Iaşi a BNR sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare
O localitate din judeţul Iaşi a intrat în scenariul roşu. Vezi aici lista completă
EXCLUSIV: Cine sunt cei doi hoți care au spart sala de jocuri din Nicolina. Ea are 24 de ani
Cazurile cu depresie şi tentativă de suicid din Iaşi au crescut pe fondul pandemiei
Soţul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, suspect în cazul decesului artistei
Bruno Mars şi Anderson Paak au pus bazele unei trupe şi vor lansa primul single în martie
Majoritatea americanilor susţin ideea dublării salariului minim la 15 dolari pe oră
Ce credeţi? Twitter va lansa abonamente pentru accesarea anumitor postări
Mircea Lucescu, Tătăruşanu şi Stanciu în optimile Ligii Europa
De ce s-au plâns anul trecut turiştii ieşeni la Protecţia Consumatorilor
Zilnic, la Urgențe, este depistat câte un caz de cancer: "Este ceva fără precedent"
733 de mame minore în Iași. Medic: "Sunt amputate din punct de vedere psihic și psihologic"
Arhiepiscopia Iaşilor are un nou episcop-vicar: stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi”
Astăzi se discută din nou proiectul de amenajare a Bahluiului în zona de agrement
Au fost stabilite cele șapte centre unde cadrele didactice au prioritate la vaccinare
Bulgarii, buni de plată într-un accident cu un Mercedes şi un BMW la Pașcani
După începerea şcolii, mai mulţi copii testaţi pozitiv la noul coronavirus
Aveți un scris frumos? Concurs de caligrafie cu premii pentru trei secţiuni
Care sunt elementele cheie care fac ca valoarea unui apartament să crească în timp (P)
Un laborator al Facultăţii de Electronică, dotat cu aparatură de ultimă generaţie de firma Bitron
Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc
Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.