anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Socola, în pragul falimentului! Conturile sunt blocate, şapte maşini sunt sub sechestru

GALERIE
Socola_Iasi_sechestru
 • Socola_Iasi_sechestru
- +

Institutul de Psihiatrie Socola se află în pragul falimentului. Conturile instituției medicale au fost blocate, iar cele 7 automobile din dotare au fost puse sub sechestru pentru acoperirea datoriilor față de două angajate. Spitalul s-a adresat instanței, cerând suspendarea provizorie a executării silite, stabilirea unei perioade de grație de șase luni și eșalonarea datoriei în rate, pe parcursul unui an. Sechestrul a fost pus pentru o datorie de doar 30.000 de euro, din care Socola nu a reușit să plătească însă decât patru mii.

Fostul manager al Socola, Gabriel Oprișanu a dispus în 2016 transferarea a două angajate din departamentul de resurse umane la arhivă. D.S. și M.R. avuseseră noroc. În perioada mandatului lui Oprișanu, aproximativ 90 de angajați ai Socola au fost concediați. D.S. și M.R. au atacat în instanță decizia managerului și, în 2019, au obținut întoarcerea în compartimentul în care lucraseră inițial. Apoi, au dat în judecată din nou spitalul, cerând despăgubiri. Procesul s-a încheiat acum un an, celor două angajate recunoscându-li-se dreptul de a primi câte 15.000 de euro cu titlu de daune morale. Până acum, ele însă nu au primit decât câte 2.000 de euro. Ca urmare, s-a ajuns la executarea silită. În urmă cu două luni, cele 7 mașini din dotarea spitalului au fost puse sub sechestru. Luna trecută, au fost poprite și conturile instituției.

În instanță, reprezentanții spitalului au arătat că se află într-o situație imposibilă. Din totalul bugetului, 92,61% reprezintă cheltuielile cu salariile. Cele 7,39 procente rămase sunt destinate exclusiv plății utilităților, achiziționarea de medicamente și materiale sanitare, or de hrană pentru pacienți. Ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, în mai spitalul a primit și factura la gaz, în valoare de 1,64 milioane lei.

O ordonanță de Guvern publicată la începutul lunii februarie a interzis instituțiilor publice plata creanțelor stabilite prin titluri executorii din bugetul aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare. Singura sursă de plată a unor astfel de datorii a rămas astfel fondul reprezentat de veniturile proprii. Or, veniturile proprii ale Institutului Socola provin exclusiv din vânzarea producției agricole a secției exterioare Șipote. Valoarea medie a acesteia este sub 300.000 lei, din care oricum o mare parte se cheltuie pentru înființarea culturilor agricole. Banii rămași de anul trecut din veniturile proprii și încasările de până acum de la Șipote au fost deja cheltuite. Pentru a plăti datoriile către cele două angajate, reprezentanții spitalului intenționează să aloce încasările din producția de toamnă a secției de la Șipote și din vânzarea animalelor. În martie, spitalul a solicitat Ministerului Sănătății aprobarea pentru închirierea unor terenuri, astfel încât veniturile proprii să fie suplimentate. Au fost făcute și solicitări de alocare a unor sume din fondul de rezervă al Guvernului sau din fondurile proprii ale CJ și Primăriei.

Datoria către D.S. și M.R. reprezintă de altfel doar o mică parte din datoriile spitalului către propriii angajați. Institutul mai datorează 7,8 milioane lei lei ca daune morale și despăgubiri către 73 dintre cei 90 de angajați concediați nelegal. Un număr de 57 dintre aceștia au cerut și ei executarea silită. În lipsa altor opțiuni, spitalul a început demersurile pe lângă Ministerul Sănătății pentru a obține banii necesari plății avocaților, astfel încât să poată fi declanșată o acțiune în regres pentru recuperarea prejudiciului de la cei vinovați de concedierile anulate în instanță. Juriștii proprii s-a afla în stare de incompatibilitate.

Argumentele aduse de spital nu s-au bucurat însă de succes în fața magistraților Curții de Apel. „Deşi invocă petentul imposibilitatea de funcţionare, din actele depuse de acesta la dosar nu rezultă faptul că această situaţie s-ar datora executărilor silite vizate în prezenta cauză, ci se face vorbire de cauze distincte, respectiv management defectuos, obligaţia de plată a unor despăgubiri consistente pentru alţi 70 de angajaţi concediati nelegal. Simpla invocare a faptului că debitorul ar fi afectat de măsurile de executare, în speţă poprirea veniturilor de la Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi şi sechestrarea a 7 autovehicule, nu este de natură să justifice măsura suspendării provizorii a executării”, au apreciat judecătorii. Aceștia au adăugat că blocarea unei sume de aproximativ 130.000 lei, cât reprezintă datoriile față de cele două femei nu poate fi apreciată ca aducând prejudicii ireparabile Institutului, prin raportare la totalul veniturilor instituţiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.