
Rămas fără permis după ce a fost prins băut, un tânăr a continuat, nonșalant, să conducă. Dosarul său a devenit în timp tot mai gros, până ce judecătorii nu au mai avut ce să-i facă șoferului decât să-l trimită în spatele gratiilor. Regretele formale din instanță nu au mai folosit la nimic.
Prins de cel puțin 6 ori în trafic fără permis
Autoturismul VW condus de Ionuț Iosub a fost oprit de polițiști în seara zilei de 3 ianuarie 2023, pe DJ 280D. Tânărul de 24 de ani a explicat că fusese rugat de un cunoscut să-l ducă de la Heleșteni la Ruginoasa, distanța dintre cele două localități fiind de aproximativ 7 km. Verificările polițiștilor au arătat că șoferul avea dreptul de a conduce anulat. În august 2021, fusese depistat la volanul unui Ford Mondeo, prezentând o concentrație a alcoolului în aerul expirat de 0,07‰. Fusese suficient pentru a i se suspenda dreptul de a conduce pentru 90 de zile. În loc să tragă pe dreapta însă, continuase să conducă, până în martie 2022 fiind prins de cel puțin 6 ori în trafic. În ianuarie 2023, era cercetat în mai multe dosare penale pentru că se urcase la volan fără a avea dreptul.
Persevera pe calea infracţională
Încă nu fusese condamnat, dar avea să fie. În februarie 2023, Iosub a fost condamnat de Judecătoria Pașcani la 7 luni de închisoare, cu suspendare, pentru conducere fără permis. În martie 2023, a mai fost pronunțată o sentință împotriva lui Iosub: un an de închisoare, tot cu suspendare. În iulie, altă condamnare, la un an, șase luni și 10 zile, judecătorii continuând să decidă suspendarea executării.
Magistrații Judecătoriei Pașcani, care au analizat dosarul lui Iosub au remarcat încăpățânarea cu care tânărul a continuat să conducă fără a mai avea permis. Regretele pe care ieșeanul le manifestase în fața judecătorilor nu aveau astfel decât un caracter pur formal. „Se va reţine o atitudine a inculpatului de a persevera pe calea infracţională, ignorând cu multă indrăzneală dispoziţiile legale, arătând dispreţ şi indiferenţă faţă de relaţiile sociale privind siguranţa circulaţiei rutiere, ceea determină instanţa să considere că în persoana acestuia există un risc concret și ridicat de a mai comite și alte fapte penale”, au arătat magistrații.
„Trezirea conştiinţei acestui tânăr faţă de ordinea de drept”
Aceștia au decis să-l condamne la încă un an și trei luni de închisoare. După contopirea pedepsei cu cele anterioare, a rezultat o condamnare finală la 2 ani, 5 luni și 10 zile de închisoare. Cum pedeapsa era mai mică de 3 ani de închisoare, judecătorii ar fi putut să dispună din nou suspendarea executării. De această dată însă, nu au mai făcut-o. Executarea a trei condamnări consecutive fusese suspendată, fără ca Iosub să pară a înțelege că beneficiase de o clemență nemeritată.
„Apreciază instanța că, la acest moment, singura modalitate prin care s-ar putea reuşi o reeducare a inculpatului, s-ar asigura prevenţia săvârşirii de noi fapte penale și s-ar complini și coerciţia necesară conduitei infracţionale, este introducerea inculpatului în mediul carceral, ale cărui rigori și limitări ar putea conduce la trezirea conştiinţei acestui tânăr faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială”, au justificat magistrații Judecătoriei Pașcani decizia de executare a pedepsei în regim de detenție.
Iosub poate încerca să-i înduplece și a patra oară pe judecători să-i suspende executarea pedepsei în cadrul contestației declarate împotriva sentinței. Curtea de Apel va reanaliza dosarul pe 18 iunie.
Publicitate și alte recomandări video