Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Unde se fac teste în trafic săptămâna asta

Şoferi, pregătiţi-vă nervii şi, eventual, ocoliţi aceste zone! Primăria face experimente

GALERIE
haos trafic iasi
  • haos trafic iasi
- +

Sistemul de Management al Traficului (SMT) va fi testat în fiecare zi, până joi, fiind avute în vedere 13 intersecţii importante. Azi au fost testate semafoarele de pe arterele Nicolae Iorga şi Nicolina. Comisia de circulaţie a luat decizia unor modificări de sensuri unice din oraş.

Haosul provocat în unele intersecţii de testările noului Sistem de Management al Traficului (SMT) a determinat Primăria să anunţe în avans locurile în care vor avea loc simulări. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în perioada 9 - 12 noiembrie (inclusiv, de azi până joi) vor fi efectuate probe în 13 in­tersecţii din oraş.

Testele de săp­tămâna trecută au dat peste cap, în unele momente ale zilei, circulaţia în intersecţia din Podul de Fier, unde s-au creat cozi întinse de maşini. Totodată, la prima pornire a sistemului, la mijlocul lunii oc­tombrie, au fost înregistrate pro­bleme pe bulevardul Nicolae Iorga, Alexandru cel Bun, Bucium şi Nicolina.

Care sunt intersecţiile unde se vor face teste

În cursul zilei de astăzi au fost testate două intersecţii dintre bulevardul Nicolae Iorga şi bulevardul Nicolina, bretelele dinspre sediul Regionalei Vamale şi dinspre Piaţa Nicolina.

Mâine vor urma alte şase intersecţii: bd. Cantemir - şos. Naţională, bd. Cantemir - splai Bahlui mal stâng, şos. Păcurari - şos. Rediu, şos. Nicolina - str. Miroslava, str. Păcurari - str. Muntenimii şi str. Păcurari - str. Petru Poni.

La trei intersecţii (bd. Ştefan cel Mare cu străzile I.C. Brătianu, 14 De­cembrie 1989 şi Horia) vor fi efectuate probe în noaptea de miercuri spre joi.

În ultima zi a perioadei de teste anunţate de Primărie, joi, au fost incluse intersecţiile str. Gării - str. Silvestru - str. Străpungerii Silvestru, str. Gării - str. Petru Movilă - str. Zu­gravi şi şos. Arcu - str. Gării - str. Arcu.

„Ne apropiem de finali­zarea proiectului, iar cei care îl im­plementează vor efectua nu­meroase simulări în intersecţiile din oraş, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Sistemul de management, operaţional în şase luni

Proiectul derulat de Primărie are o valoare totală de 87,8 mi­lioane lei (inclusiv TVA) cea mai mare a fondurilor fiind alocată pentru contractul de execuţie a lucrărilor (86,3 milioane lei). Aces­tea sunt realizate de aso­cierea UTI Grup - Information Business Consulting SRL, iar modul în care au fost atribuite face obiectul unei anchete DNA. Primarul suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, este, în pre­zent, în arest preventiv pentru că ar fi solicitat o mită de 1,5 mi­lioane euro.

Iniţial, data de fi­nalizare a proiectului a fost stabilită pentru 28 iulie 2015, dar problemele în implementare au prelungit termenul până pe 31 noiembrie 2015. Plăţile în cadrul proiectului au fost sistate atât de către Comisia Europeană, cât şi de Ministerul Dezvoltării, iar Primă­ria a fost nevoită să contracteze un împrumut pentru a finaliza lucră­rile. Chiar dacă acestea vor fi gata la sfârşitul acestei luni, sistemul de management ar urma să devină operaţional abia după şase luni, perioadă în care vor fi colectate informaţii din trafic cu ajutorul echipamentelor montate în intersecţii.

În total, 90 de intersecţii din oraş au fost semaforizate şi au fost instalate 59 de camere video, 1.242 semafoare, 1.979 indicatoare rutiere, 72 de automate de dirijare a circulaţiei şi 633 de camere detecţie. În cadrul proiectului a fost amenajat şi un centru de telesupraveghere, pe şoseaua Naţională, de unde va fi dirijat traficul din oraş.

Circulaţie pe ambele sensuri pe o stradă cu sens unic

Lucrările pe str. Mitropolit Varlaam transformă o stradă cu sens unic în una cu circulaţie pe ambele sensuri. Potrivit unei decizii a comisiei de circulaţie de la nivelul municipalităţii, accesul dinspre bd. Nicolae Iorga spre blocurile din str. Broscăriei va fi făcut în ambele sensuri. Măsura este valabilă pentru perioada 9 noiembrie - 15 decembrie.

Decizia comisiei vine în contextul lucrărilor care vor avea loc pe str. Mitropolit Varlaam, în cadrul unui proiect care vizează refacerea carosabilului pe zona bd. Nicolae Iorga - str. Mitropolit Varlaam - bd. Socola, precum şi înlocuirea unei conducte şi realizarea unui branşament la gaze naturale pe strada Broscăriei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri