anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Şoferi, ştiţi ce este „tripanofobia”? Tot mai mulţi din cei prinşi băuţi o invocă. Iată cazul unui ieşean!

GALERIE
tripanofobia
 • tripanofobia
- +

Un şofer a invocat „tripanofobia” pentru a scăpa de o condamnare pentru refuzul recoltării de probe biologice. Ieşeanul fusese condamnat cu suspendare, dar considera pedeapsa prea aspră faţă de fapta comisă. Parcursese 60 km cu o alcoolemie probabilă apropiată de coma alcoolică.

 

În noaptea de 14/15 octombrie 2021, poliţiştii rutieri au oprit pe bulevardul Poitiers un Ford Focus cu număr de Vaslui la volanul căruia se afla Ioan Nechifor. Testarea cu aparatul Dräger a arătat o concentraţie a alcoolului în aerul expirat de 1,49‰. Şoferul a refuzat însă prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În faţa procurorilor, Nechifor a povestit că pe 14 octombrie se aflase în vizită la mama sa, în comuna Soleşti din judeţul Vaslui. În jurul prânzului, aceasta a fost vizitată de alte două persoane, cu care Nechifor a băut. Se culcase, pentru a se trezi în jurul orei 1.00. S-a urcat apoi la volan şi plecase spre Iaşi.

Trimis în judecată, Nechifor a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Sentinţa Judecătoriei a fost contestată de şofer în faţa Curţii de Apel. Aici, inculpatul a apreciat că sentinţa fusese prea aspră. Îşi recunoscuse fapta, ceea ce însemna că pedeapsa minimă trebuia să fie de 8 luni de închisoare, iar cea maximă, de 3 ani şi 4 luni. O pedeapsă cu un an mai mare decât cea minimă ar fi fost, în opinia sa, prea severă, mai ales în raport cu circumstanţele personale. Nechifor a arătat că era asistent personal al surorii sale, care are un handicap grav şi că era bine văzut şi integrat în comunitate. Refuzase să accepte prelevarea de sânge întrucât suferea de tripanofobie, adică de frica de ace. „Cu siguranţă, dacă această probă biologică ar consta într-o altă modalitate de recoltare, inculpatul nu s-ar fi opus, mai ales că deja se conformase alcooltestului. Nu deţine la acest moment o atestare a acestei fobii, dar cu siguranţă ea se manifestă la multe persoane, mai ales că a şi fost definită drept fobie frica de ace şi, în nici un caz, nu trebuie privită ca o apărare desuetă sau hilară, aşa cum s-a lăsat a se înţelege de către judecătorul de la fond în sala de şedinţă”, au consemnat magistraţii Curţii de Apel din contestaţia lui Nechifor.

Argumentele acestuia au fost respinse de judecători, întrucât ele nu aveau legătură cu comportamentul concret al şoferului. Teama de ace sau faptul că îşi ajuta sora nu îi dădea dreptul să se urce băut la volan, nu reducea riscul producerii unui accident şi nici nu îi obliga pe magistraţii instanţei inferioare să-i dea o pedeapsă mai uşoară. Apelul declarat de Nechifor a fost respins.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.