
Șoferii, loviți de noua taxă auto: impozitul va ajunge până la 1.900 de lei pe an. „Este enorm! Mai bine îmi vând mașina”

Începând cu 2026, mașinile Euro 2 vor fi supuse unei taxe de poluare care ar putea crește de la 100 lei la 1.900 lei pe an. Propunerea face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe care România și l-a asumat față de Comisia Europeană.
Atenție, șoferi! Se pregătește o nouă taxă pentru mașinile mai vechi și poluante! Sunt vizate autovehiculele cu norma Euro 2, pentru care în prezent românii plătesc un impozit de aproximativ 100 de lei, sumă care ar putea crește, de anul viitor, la 1.900 de lei/an.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Proiectul face parte dintr-o obligație pe care România o are de îndeplinit față de Comisia Europeană, fiind o măsură inclusă într-un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Acest jalon este în dreptul Ministerului Transporturilor”
Contactat și întrebat despre implementarea viitoarei taxe, un oficial din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a confirmat că se are în vedere impunerea unor taxe pentru mijloacele de transport poluante, pe principiul „poluatorul plătește”, dar nu numai asta.
„Acest jalon este în dreptul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și se referă la intrarea în vigoare a legislației ce vizează punerea în aplicare a unui sistem de taxare bazat pe distanță parcursă pentru autovehicule grele de marfă și a unor taxe mai mari pentru vehicule mai poluante, de pasageri și aici vorbim de autobuze, autocare și nu numai, pe baza principiului «poluatorul plătește»”, a explicat Răzvan Popescu, subsecretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru „Ziarul de Iași”.
Acesta a precizat totuși că negocierile privind noua impozitare încă nu s-au încheiat cu Comisia Europeană, România având termen să implementeze noua taxare până la jumătatea acestui an, ceea ce înseamnă că proiectul ar putea suferi modificări.
„O să avem acum și, probabil, vor mai urma negocieri pe formă cu Comisia Europeană având în vedere impactul foarte mare pe care l-ar avea această nouă taxare în rândul populației. Vorbim de jalonul 59, din cadrul cererii de plată numărul 4 (…) Cererea de plată are o valoare de 2,6 miliarde de euro”, a mai transmis reprezentantul MIPE.
În Iași, aproape 84.000 de mașini au peste 20 de ani vechime
Deși impozitarea vehiculelor în funcție de emisiile poluante este deja o practică obișnuită în multe țări europene, autoritățile din țara noastră nu au reușit până acum să implementeze un astfel de proiect.
„Este enorm! Mai bine îmi vând mașina, că și așa nu valorează mai mult de 1.000 de euro, cel mult, adică doi ani de impozite. E clar că nu se mai merită să mai deții o astfel de mașină! Are vreo 21 de ani a mea”, a spus Claudia Panait, o șoferiță din Iași.
Practic, proiectul presupune taxarea proprietarului la înmatricularea unei mașini vechi, dar și mărirea impozitului local, în funcție de norma de poluare. În România, peste 3 milioane de mașini sunt mai vechi de 20 de ani și alte aproape 4 milioane au între 10 și 20 de ani. Dintre acestea, în județul Iași, datele recente din evidența Direcției Permise și Înmatriculări a Vehiculelor arată că sunt înmatriculate, la acest moment, peste 106.000 de mijloace de transport cu peste 20 de ani vechime, dintre care aproape 84.000 sunt autoturisme. Alte 41.000 de autoturisme au între 11 și 15 ani și 77.000 între 16 și 20 de ani.
Publicitate și alte recomandări video