Şoferii români alimentează mai puţin şi mai des
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Şoferii români alimentează mai puţin şi mai des

GALERIE
alimentare
  • alimentare
- +

Şoferii din România s-au obişnuit să alimenteze mai puţin şi mai des, susţine Laszlo Piry, senior vice-president Retail MOL Group. După mai mulţi ani consecutivi de scădere, piaţa carburanţilor din România ar putea înregistra însă o stagnare în acest an, este de părere Kinga Daradics, director de ţară MOL România.

În ultimul an, evoluţia preţului benzinei şi a lefurilor a făcut ca un şofer care câştigă salariul minim net pe economie să-şi "permită" o jumătate de plin în plus faţă de anul trecut.

Astfel, o persoană care câştigă în prezent în jur de 1.610 lei, cu 5,6% mai mult decât venitul mediu net din aceeaşi perioadă a anului trecut, îşi poate face şase plinuri şi jumătate (s-a luat în considerare un plin de 45 de litri), potrivit datelor Comisiei Europene.

În urmă cu un an, un angajat care câştiga salariul mediu net de la acea vreme, respectiv 1.530 de lei, îşi putea face plinul la maşină de aproape şase ori, în condiţiile în care preţurile la pompă erau în acea periadă cu 2,6% mai mari decât în prezent.

Cu toate acestea, la nivelul Uniunii Europene, şoferii îşi permit de ori mai multe plinuri din salariul mediu net pe economie, mai exact 22.

"Trebuie să confirm că numărul de litri pe alimentare a scăzut. Sunt mai multe tranzacţii, însă valoarea medie a sumei încasate pe tranzacţie este în declin", a spus Laszlo Piry joi, cu ocazia inaugurării unui depozit de combustibil de la Giurgiu.

Consumul de carburanţi ar putea înregistra o stagnare în 2013

"Putem să fim puţin optimişti. Poate aceste o să fie primul an în care putem să spunem puţin mai realist că piaţa este în stagnare", a spus Kinga Daradics, director de ţară MOL România.

Cu toate că în 2011 consumul de carburanţi a scăzut cu 4%, iar anul trecut acesta a înregistrat un declin de două procente, Piry consideră că planurile de extindere ale grupului ungar MOL în România, care plănuieşte să atingă o cotă de piaţă de 15% până în 2015, de la 12% la finele anului trecut, se pot realiza ţinând cont de potenţialul pieţei locale.

"Măsurăm piaţa în funcţie de trei, patru dimensiuni: populaţie, PIB, gradul de penetrare al vehiculelor şi densitatea staţiilor de alimentare. În România există spaţiu de creştere", a spus Pery care a precizat că MOL întenţionează să construiască alte 17 benzinării anul acesta.

Rezultate peste aşteptări în ultimele cinci săptămâni

Vice-preşedintele de Retail al grupului ungar a mai precizat că în ultimele cinci săptămâni, statele din regiune au consemnat o evoluţie foarte bună, în contextul în care primele două luni au fost "un dezastru" pentru piaţa carburanţilor, din cauza vremii care nu le-a permis şoferilor să-şi folosească prea des maşina.

"În ultimele cinci săptămâni am avut performanţe mai bune în anumite ţări, printre care şi România, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea este de aproape două cifre. În primele două luni ale anului a fost un dezastru în ţările din regiune, în Croaţia, Ungaria, Slovenia şi România", a spus Piry.

Grupul MOL deţine în România 137 de benzinării.

"Anul trecut am deschis şapte staţii. Depindem de stadiul autorizaţiilor şi de ritmul în care avansează construcţia", a precizat Kinga Daradics, director de ţară MOL România.

Cum va evolua preţul carburanţilor

În ceea ce priveşte evoluţia preţului carburanţilor până la sfârşitul anului, reprezentanţii MOL s-au arătat rezervaţi în a oferi o prognoză.

"Este greu să dai o estimare pe termen mediu având în vedere volatilitatea din piaţă care depinde de cotaţiile internaţionale ale petrolului şi ale produselor finite. Celelalte componente sunt TVA, accize şi costurile care vin din lanţul de distribuţie", a spus Daradics.

Grupul MOL estimează, totuşi, că barilul de petrol va ajunge la 100 de dolari la sfârşitul anului.

MOL a inaugurat joi un depozit de produse petroliere situat în Zona Liberă din Giurgiu. Investiţia care va fi finalizată peste doi ani se ridică la 10 milioane de euro. Depozitul este al doilea deschis de grupul MOL în România şi are în prezent o capacitate de 3.000 de tone.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.