Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum se pierde o carieră militară într-o clipită

Soldat care s-a urcat beat la volan, apărat de preot la proces

GALERIE
beat la volan
  • beat la volan
- +

Un soldat din Iaşi, Constantin Rusu, a fost găsit vinovat de conducere sub influenţa alcoolului, însă a scăpat doar cu o pedeapsă cu suspendare după ce a recunoscut comiterea faptei. Bărbatul a beneficiat la proces inclusiv de mai multe recomandări, printre acestea numărându-se cele ale primarului şi preotului din comuna Bălţaţi. 

Doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei a primit individul la finele procesului, care a fost judecat de Tribunalul Militar din Iaşi. Decizia a fost luată în contextul în care, în 2017, individul a mai fost găsit vinovat pentru că a condus băut, primind o pedeapsă cu amânarea pedepsei.

Fapta care l-a adus la judecată pe Rusu a avut loc în data de 30 aprilie 2020. Atunci, la orele serii, maşina sa, un Opel Astra, a fost identificată de un echipaj de Poliţie de la Secţia de Poliţie Rurală Târgu Frumos. Militarul tocmai provocase un accident rutier cu pagube materiale, lovind un contor de gaz şi o conductă atunci când a încercat să dea cu spatele în faţa locuinţei sale. “Organele de poliţie rutieră sosite la faţa locului l-au testat pe militar, rezultând faptul că acesta a condus fiind sub influenţa alcoolului, având o alcoolemie de 1,50 mg/1 alcool pur în aerul expirat la ora 19:32”, bărbatul a fost dus la spital, unde i s-au prelevat probe biologice, care au relevat alcoolemii de 3,39 la mie şi de 3,19 la mie.

La proces, militarul a povestit că băuse în ziua accidentului 1 litru de vin şi 2,5 litri de bere. El a povestit că nu voia să conducă, ci doar să întoarcă maşina, pe care a condus-o maxim 10 metri. “Deşi accidentul nu a fost foarte mare, starea în care se afla inculpatul putea conduce la consecinţe şi mai mari, mai tragice”, au considerat judecătorii.

La proces, avocatul individul au cerut din nou ca pedeapsa să fie amânată, astfel încât Rusu să îşi poată continua cariera militară. “Este adevărat că inculpatul se află pentru a doua oară în faţa instanţei de judecată şi a mai beneficiat anterior de această instituţie, însă raportat la actele şi lucrările dosarului şi raportat la declaraţia de recunoaştere a faptei, există indicii temeinice care converg către ideea că dacă i s-ar acorda şansa unei noi amânări a aplicării pedepsei inculpatul s-ar putea corija şi reintegra în societate”, a spus avocatul, care l-a catalogat pe condamnat ca “un militar destoinic şi un bun coleg”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri