Cum se pierde o carieră militară într-o clipită

Soldat care s-a urcat beat la volan, apărat de preot la proces

marți, 29 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Soldat care s-a urcat beat la volan, apărat de preot la proces

Un soldat din Iaşi, Constantin Rusu, a fost găsit vinovat de conducere sub influenţa alcoolului, însă a scăpat doar cu o pedeapsă cu suspendare după ce a recunoscut comiterea faptei. Bărbatul a beneficiat la proces inclusiv de mai multe recomandări, printre acestea numărându-se cele ale primarului şi preotului din comuna Bălţaţi. 

Doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei a primit individul la finele procesului, care a fost judecat de Tribunalul Militar din Iaşi. Decizia a fost luată în contextul în care, în 2017, individul a mai fost găsit vinovat pentru că a condus băut, primind o pedeapsă cu amânarea pedepsei.

Fapta care l-a adus la judecată pe Rusu a avut loc în data de 30 aprilie 2020. Atunci, la orele serii, maşina sa, un Opel Astra, a fost identificată de un echipaj de Poliţie de la Secţia de Poliţie Rurală Târgu Frumos. Militarul tocmai provocase un accident rutier cu pagube materiale, lovind un contor de gaz şi o conductă atunci când a încercat să dea cu spatele în faţa locuinţei sale. “Organele de poliţie rutieră sosite la faţa locului l-au testat pe militar, rezultând faptul că acesta a condus fiind sub influenţa alcoolului, având o alcoolemie de 1,50 mg/1 alcool pur în aerul expirat la ora 19:32”, bărbatul a fost dus la spital, unde i s-au prelevat probe biologice, care au relevat alcoolemii de 3,39 la mie şi de 3,19 la mie.

La proces, militarul a povestit că băuse în ziua accidentului 1 litru de vin şi 2,5 litri de bere. El a povestit că nu voia să conducă, ci doar să întoarcă maşina, pe care a condus-o maxim 10 metri. “Deşi accidentul nu a fost foarte mare, starea în care se afla inculpatul putea conduce la consecinţe şi mai mari, mai tragice”, au considerat judecătorii.

La proces, avocatul individul au cerut din nou ca pedeapsa să fie amânată, astfel încât Rusu să îşi poată continua cariera militară. “Este adevărat că inculpatul se află pentru a doua oară în faţa instanţei de judecată şi a mai beneficiat anterior de această instituţie, însă raportat la actele şi lucrările dosarului şi raportat la declaraţia de recunoaştere a faptei, există indicii temeinice care converg către ideea că dacă i s-ar acorda şansa unei noi amânări a aplicării pedepsei inculpatul s-ar putea corija şi reintegra în societate”, a spus avocatul, care l-a catalogat pe condamnat ca “un militar destoinic şi un bun coleg”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii