anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Advertorial

Solicit creșterea salariilor cu 16% pentru profesori! Vindecați educația de sărăcie! (P)

GALERIE
Vindecați educația de sărăcie!
 • Vindecați educația de sărăcie!
- +

Am semnat și depus, împreună cu mai mulți parlamentari USR, un amendament pentru respectarea legii: vrem creșterea salariilor cu 16% pentru profesori, respectarea legii salarizării unice 157/2017. Amendamentul a fost votat în unanimitate ieri, în comisia de educație și vom lupta ca el să treacă de votul final al Parlamentului, chiar dacă acum pare imposibil.

Educația este neglijată din nou, guvernul face un rău constant, investind cel mai puțin în învățământ. „Profesorii” aceștia din Guvern care predau incompetența vin să arate încă o dată că în România merge cu șmecheria și obligă noua generație să stagneze.

Ironic poate, înainte de sărbători, guvernul lovește tot în sistemul de educație, care va primi cel mai mic buget de după Revoluție, adică adică 2.28% din PIB. Timp de 32 de ani, guvernanților le-a fost mai ușor să taie din banii copiilor, din banii cadrelor didactice, din banii școlilor, pentru că efectele nu aveau să se vadă imediat. Pentru că elevii nu au drept de vot, pentru că elevii nu protestează, pentru că niște iresponsabili cu diplome false și studii cumpărate au găsit de fiecare dată oportun să lase o educație săracă tuturor copiilor, smulgându-le șansa la un viitor mai bun, printre degete.

Absolut toți aceștii copii fac parte dintr-o Românie cu prea mult bun simț unde, ironic, poate, programul național România Educată a fost abandonat complet de luni bune. În această țară vorbim de autoeducare cu resurse proprii, inclusiv la stat, iar părinții pot confirma apăsarea de pe umerii lor.
Educația din România este falimentată. Suntem în cele mai negre topuri care, peste ani ne vor plasa în altele la fel de crunte. Și, cel mai dureros, vom limita o generație care avea nevoie de avânt.

 • avem a 3-a cea mai mare rată a abandonului școlar timpuriu din UE 18,1%, față de o medie UE de 10,6%
 • suntem pe ultimul loc în UE la ponderea absolvenților de studii superioare (segment de vârstă 30-34 ani, perioada 2014-2017): 26,3%, față de o medie europeană de 40%;
 • educația şi îngrijirea preșcolarilor (vârsta de 4 ani – începutul ciclului primar, perioada 2013-2016): 88,2%, comparativ cu o medie UE de 95,3%;
 • mai mult de 4 din 10 tineri de 15 ani au o formă de analfabetism funcțional (perioada 2012-2015): la citire 38,7% - la o medie UE 19,7%; matematică 39,9% - medie UE de 22,2%; ştiinţe 38,5% - comparativ cu o medie UE de 20,6%;
 • rata de angajare a noilor absolvenți (20-34 ani, perioada 2014-2017): general 76%, la o medie europeană de 80,2%;
 • avem cea mai slabă rată din UE privind participarea adulților la procesul de învățare (25-64 ani, perioada 2014-2017): 1,1% , comparativ cu o medie UE de 10,9%.

În acest moment, în sistemul de învățământ obligatoriu salariile de bază ale cadrelor didactice se încadrează între 4000 lei brut (2300 lei net) și 5500 lei brut (3200 lei net). Considerăm că această salarizare nu corespunde pregătirii lor și nici nu valorifică importanța rolului cadrelor didactice în dezvoltarea copiilor și a viitorilor adulți. Creșterea de 4% anunțată de actuală guvernare PSD-PNL-UDMR abia acoperă inflația pe anul 2021 (7,5%).

Considerăm că această propunere este încă un afront la adresa demnității cadrelor didactice. Educația ar trebui să se facă cu cei mai buni profesioniști pe care îi are o țară, aceștia trebuie să nu mai fie umiliți, ci atrași și motivați să intre în sistemul de învățământ.

Deși partidele și-au asumat în campaniile electorale un program național de educație și reformă, au livrat doar minciuni. Mă voi zbate în continuare, împreună cu USR pentru creșterile salariale reale ale profesorilor, pentru masă caldă în școli, pentru descentralizarea și depolitizarea școlilor și pentru susținerea învățământului de calitate, cu o logistică adecvată vremurilor în care trăim.

Filip Havârneanu

Președinte USR Municipiul Iași

Deputat USR PLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.