anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Solidaritate fără precedent în Ungaria

GALERIE
ungaria
 • ungaria
- +

Extremiştii de dreapta, ţiganii, evreii, conservatorii şi socialiştii lucrează cot la cot pentru a consolida digurile, în aşteptarea unei viituri istorice de pe Dunăre.

Ungaria cunoaşte o mobilizare fără precedent, tot spectrul politic şi social unindu-şi eforturile pentru a consolida digurile în faţa viiturii istorice de pe Dunăre, care ameninţă Budapesta şi numeroase localităţi situate de-a lungul fluviului. În faţa creşterii continue a nivelului apelor, care a făcut deja ravagii în amonte în Germania, Austria, Cehia şi Slovacia, cetăţenii ungari uită de animozităţi şi, cot la cot, în grabă, activişti de extrema dreaptă, romi, evrei, conservatori, socialişti depun eforturi într-un elan de solidaritate mai rar întâlnit în această ţară.
La Budapesta, vârful viiturii este aşteptat pentru luni, cu un nivel de 8,85 de metri, un record istoric în comparaţie cu cei 8,6 metri din 2006. Vineri dimineaţa, nivelul Dunării era de 7,81 de metri în capitală.
Şase mii de membri ai serviciilor de gestionare a catastrofelor sunt mobilizaţi, ajutaţi de aproximativ 3.000 de voluntari, în timp ce aproximativ 16.000 de militari şi poliţişti în rezervă aşteaptă apelul autorităţilor pentru a se alătura operaţiunilor de prevenire a inundaţiilor. Organizaţii studenţeşti, cercetaşi şi practic întreg spectrul politic lucrează împreună pentru a umple peste două milioane de saci de nisip care vor trebui să protejeze cele 16 puncte cu grad înalt de risc stabilite de-a lungul unei distanţe de 760 de kilometri a fluviului. "Diferenţele politice trebuie lăsate la o parte. Pe durata viiturii, am hotărât să încetăm toate atacurile împotriva Guvernului", a declarat Attila Mesterhazy, preşedintele celui mai mare partid de opoziţie MSZP (socialist, fost comunist). "Cerem tuturor susţinătorilor noştri să meargă pe diguri", a adăugat el.
 

"Ne-am luat concediu ca să venim"

 
Un grup mai puţin obişnuit umple saci cu nisip în cartierul Romai, în nordul Budapestei, cel mai expus indundaţiilor. Acesta este alcătuit din membri ai Gărzii Naţionale Ungare, o emanaţie a partidului de extrema dreaptă Jobbik, şi romi, care reprezintă ţinta atacurilor dreptei. "Ungarii îşi unesc forţele în caz de urgenţă", a declarat o locuitoare din cartier. "Dacă apele vă ameninţă casele, nimeni nu se preocupă să afle dacă persoana care vă ajută are pielea albă sau brună", a afirmat Gabor Veres, de la Garda Naţională Ungară. Grupul este un succesor al Gărzii Maghiare, care a fost o formaţiune paramilitară ce organiza marşuri în sate sărace de romi, interzisă de justiţie în 2009. "Este o legendă mediatică faptul că avem probleme cu toţi romii. Doar criminalii din rândul lor ne deranjează", a afirmat Gabor Veres. Istvan Szilagyi, un rom care locuieşte într-un sat de la nord de Budapesta, a anunţat că a venit împreună "cu câţiva prieteni pentru a-i ajuta pe amicii ungari". "Ne-am luat concediu ca să venim", a adăugat el.
De cealaltă parte a străzii din acest cartier în care a fost ales primarul conservator al Budapestei, Istvan Tarlos, membri ai Coaliţiei Democratice (DK) umplu saci cu nisip, oferindu-l ca exemmplu pe fostul premier Ferenc Gyurcsany, adversarul conservatorilor. "Eu nu aş fi mers niciodată în viaţa mea la o activitate organizată de Jobbik, deoarece cred că sunt fascişti, dar apa vine, se ridică şi, în acest context, nu există romi, persoane fără adăpost sau gărzi aici, ci numai persoane", a anunţat Gabor Szabo, un susţinător al DK în vârstă de 65 de ani care locuieşte în împrejurimi, dar într-un loc sigur.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.