Solidaritatea Sanitara: Noua lege a sanatatii inseamna anularea dreptului la sanatate al cetatenilor
Prea putini cetateni platesc pentru sanatatea tuturor, iar statul nu vine sa compenseze fondurile deficitare
Adoptarea proiectului de lege privind reforma in sanatate in forma actuala va reprezenta o lovitura data statului social si, in consecinta, Constitutiei, in conditiile in care noua lege ascunde un adevar trist: anularea dreptului la sanatate al cetatenilor, sustine Solidaritatea Sanitara.
Federatia arata, intr-un comunicat de presa de vineri, ca principala problema a sistemului sanitar o constituie deficitul financiar, insa dincolo de diferitele declaratii privind risipa din sistem, ramine un adevar trist: prea putini cetateni platesc pentru sanatatea tuturor, iar statul nu vine sa compenseze fondurile deficitare.
"Aceasta este deficienta majora a sistemului pe care guvernantii sint chemati, de ani de zile, s-o remedieze si rezolvarea acestei probleme o asteptam de la o noua lege a sanatatii. Crunta ne-a fost insa dezamagirea cind am vazut proiectul de lege! In loc de mult asteptata imbunatatire a finantarii sistemului sanitar, am descoperit incercarea de a oficializa relatia informala care exista deja intre banul public si clasa politica, in conditiile in care prima modificarea majora pe care o propune proiectul noii legi a sanatatii o constituie privatizarea sistemului social de asigurari sociale de sanatate in ceea ce priveste componenta sa de cheltuire a banilor strinsi, colectarea raminind in sarcina statului", se arata in comunicat.
In opinia sindicalistilor, noua lege a sanatatii este "o afacere dezvoltata pe eforturile statului", aratind ca proiectul este departe de a fi ceea ce ei si-au dorit.
Privatizarea spitalelor si concurenta
A doua schimbare majora vizata de initiatorii legii, mentionata de sindicalisti, o constituie o masiva si mult prea ampla privatizare a unitatilor sanitare, mergindu-se pina la transformarea lor in societati comerciale.
Federatia Solidaritatea Sociala precizeaza ca principiul privatizarii unor spitale merita discutat pentru componenta sa concurentiala, insa deschiderea posibilitatii pentru privatizarea marii majoritati a spitalelor risca sa constituie o componenta negativa, in conditiile in care nu va ramine o linie de unitati sanitare publice cu acoperire nationala.
"Daca va fi adoptat in forma actuala, proiectul de lege va reprezenta inca o lovitura data statului social si, in consecinta, Constitutiei, in conditiile in care noua lege ascunde un adevar trist: anularea dreptului la sanatate al cetatenilor, fie si in forma mai curind declarativa in care a existat pina acum. Eliminarea unor mecanisme de protectie sociala in contextul crizei economice va avea ca efect amplificarea efectelor acesteia asupra unui numar insemnat de cetateni", se mai arata in comunicat.
Proiectul se afla in dezbatere publica
Proiectul noii Legi a sanatatii a fost pus, miercuri, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, casele de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala fiind printre principalele modificari.
Presedintele Traian Basescu declara recent ca noua Lege a sanatatii, care modifica din temelii sistemul de sanatate, nu poate fi implementata de la inceputul anului viitor sau de la mijlocul anului. "Ea trebuie dezbatuta o luna, doua, trei, cit o fi nevoie pina obtine o masa critica de sustinatori, trecuta prin Parlament intr-o forma sau alta – prin asumare sau prin dezbatere in cele doua Camere – si trebuie lasat un timp pentru inceperea implementarii ei", a spus Traian Basescu.
Publicitate și alte recomandări video