Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Solomon Wigler, fostul consilier al lui Oprescu, condamnat la închisoare

GALERIE
oprescu wigler
  • oprescu wigler
- +

Solomon Wigler, fostul consilier al lui Sorin Oprescu, a fost condamnat joi, de Tribunalul Bucureşti, la un an şi patru luni de închisoare, în dosarul în care este acuzat că a luat 25.000 de euro ca să obţină eliberarea unei autorizaţii de construire a unui sens giratoriu pentru două supermarketuri.

Solomon Wigler a primit o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care l-a condamnat a dispus şi confiscarea de la acesta a sumei de 25.000 de euro şi a menţinut sechestrul asigurător pus de procurori pe bunuri ale accestuia.

Decizia poate fi contestată de Solomon Wigler şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în această cauză.

Solomon Wigler a fost arestat preventiv în 4 iunie 2015, dar în 9 noiembie, Tribunalul Bucureşti a decis să fie plasat în arest la domiciliu, măsura fiind prelungită ulterior.

Dosarul în care Solomon Wigler a fost condamnat joi este desprins din el în care a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, tot pentru trafic de influenţă, respectiv pentru că ar fi luat 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale.

În iunie 2015, la trimiterea primului dosar în judecată, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Solomon Wigler în legătură cu pretinderea şi primirea sumei de 25.000 euro de la o persoană, martor denunţător în cauză, pe care ar fi asigurat-o că ar avea influenţă asupra primarul general al Capitalei, în vederea eliberării unei autorizaţii de construire a unui sens giratoriu pentru două supermarketuri.

Tribunalul Bucureşti a înregistrat în 19 noiembrie 2015 cel de-al doilea dosar al lui Solomon Wigler, a început judecarea cauzei în 10 decembrie şi a pronunţat sentinţa după o lună, respectiv în 14 ianuarie 2016.

În primul dosar, în care este acuzat tot de trafic de influenţă, Solomon Wigler a fost condamnat, pe 19 noiembrie 2015, de Tribunalul Bucureşti, la patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus atunci şi confiscarea specială a 154.000 de euro de la Wigler, sumă obţinută prin săvârşirea infracţiunii.

Solomon Wigler a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, care începe în 21 ianuarie judecarea apelului.

Potrivit procurorilor, în perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, în mai multe rânduri, 230.000 de euro şi a primit, în mai multe tranşe, 179.000 de euro de la un o persoană (martor denunţător în cauză), promiţând că va interveni la funcţionari din aparatul administrativ al edilului şi la consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru iniţierea şi votarea unor proiecte de hotărâre care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarketuri în Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Capitalei.

După primirea celor 179.000 de euro, în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective, Solomon Wigler a fost prins în flagrant, în 3 iunie 2015, în timp ce primea alţi 25.000 de euro, din diferenţa de 51.000 de euro de la suma pretinsă.

Procurorii DNA au arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, că acesta a fost înregistrat audio-video în timp ce solicita sau primea mită în biroul său de la etajul 14 al Primăriei Capitalei, el spunându-i la un moment dat unui om de afaceri: "Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?".

În referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri. Într-una dintre aceste situaţii, pentru a obţine autorizaţia de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecţia a două bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut să primească mita sub forma contravalorii unui contract de execuţie a lucrării pentru realizarea soluţiei de trafic.

Într-un alt caz, consilierul suspendat al lui Sorin Oprescu ar fi cerut aceluiaşi om de afaceri 15.000 euro pentru a interveni pe lângă ceilalţi consilieri, în aşa fel încât să fie votată o hotărâre legată de donarea unui teren. Wigler ar fi cerut ca banii să îi fie viraţi în tranşe de 4.000 sau 5.000 de euro, prin virament din contul bancar al soţiei omului de afaceri în contul soţiei consilierului.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri