anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Soluția pentru reluarea lucrărilor de la Filarmonică: fonduri europene

GALERIE
Filarmonica Iasi Foto culturainiasi.ro
 • Filarmonica Iasi Foto culturainiasi.ro
- +

Singura speranţă de reabili­tare a clădirii Filarmonicii „Mol­dova“ a rămas obţinerea unei finanţări europene. 

Universi­tatea de Arte „George Enescu“ a demarat procedurile de realizare a unui proiect ce vizează conso­lidarea şi refacerea tronsonului central al Filarmonicii şi a unui corp de clădire aflat pe strada Stroescu.

„Pentru exerciţiul bugetar european 2014-2020 ur­mează să fie disponibile câteva zeci de milioane de euro pentru lucrări de reabilitare şi punere în valoare a unor obiective considerate monument is­toric. Filarmonica se află pe lista B a monumentelor, deci se încadrează. Noi am primit do­cumentaţia referitoare la intervenţiile necesare. Miercuri va intra în discuţia Comisiei Zo­nale pentru Monumente Is­torice spre aprobare. Este unul din obiectivele emblematice ale Iaşului care necesită lucrări urgente de consolidare, şi vom face tot ce depinde de noi pentru obţinerea finanţării“, a declarat Virgil Băbîi, şeful Di­recţiei Judeţene pentru Cultură.

Lucrările de reabilitare a Filarmonicii au fost începute în 1990, finanţările fiind mult timp reduse ca valoare şi sporadice. Refacerea Casei Balş şi a unui corp de clădire de pe strada Stroescu s-au finalizat abia în 2012.

Cele două clădiri care fac obiectul proiectului de consolidare au fost construite în perioada 1900-1910, corpul central fiind utilizat drept capelă a fostei mănăstiri catolice Notre Dame de Sion. Mănăstirea a fost desfiinţată în 1948, în locul ei în­cepând să funcţioneze din 1957 Filarmonica „Moldova“. Lucră­rile de consolidare a tronsonului 2 au fost abandonate la stadiul de realizare a cămăşuirilor şi de montare a ancorelor străpunse în ziduri.

O expertiză tehnică a fost realizată anul trecut, identificân­du-se fisuri în pereţii de cără­midă ale tronsoanelor 2 şi 3A, fisuri şi crăpături în finisaj, în soclul clădirilor şi apariţia de fisuri verticale şi orizontale în pereţii interiori şi pardoseală.

Conform proiectului, tronsonul 2 urmează să fie refăcut practic din temelii. Astfel, se propune consolidarea fundaţiilor şi a structurii de rezistenţă din cărămidă, reconfigurarea sălii mici de concerte prin mutarea scenei de pe latura de vest pe cea de est, montarea unui lift pa­noramic, pe structură metalică, pe latura de nord a clădirii, destinat persoanelor cu handicap, mărirea scenei din Sala Mare, ca şi suplimentarea numărului de locuri pentru spectatori. Şarpanta existentă urmează să fie înlocuită cu una metalică, iar tâmplăria să fie înlocuită complet, ca şi pardoseala, scaunele, mecanica de scenă sau instala­ţiile sanitare.

În cazul tronsonului 3A, a fost propusă aceeaşi soluţie tehnică aplicată în cazul tronsonului 3B. Practic, structura existentă va fi înlocuită cu una pe cadre metalice, păstrân­du-se numai zidul de faţadă dinspre strada Vasile Stroescu. În jurul clădirilor ar urma să fie montată o instalaţie de iluminat arhitectural, pentru punerea în valoare pe timp de noapte.

Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 5,86 milioane euro, respectiv 18,65 milioane lei. Durata de execuţie a lucră­rilor de reabilitare a Filarmonicii ar urma să dureze 19 luni.  

-------

S-au eliberat avize pentru lucrări care nu au mai început

Filarmonica este doar unul din numeroasele monumente istorice pentru care au fost solicitate avizele necesare reabilitării. În numeroase situaţii, aprobarea Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice a reprezentat singura etapă parcursă. Astfel, avizul pentru reabilitarea Muzeului de Ştiinţe Naturale a fost emis încă din 2008, iar cel pentru Observatorul Astronomic, în 2013. Aviz favorabil a primit în urmă cu cinci ani şi corpul E al Universităţii „A.I. Cuza“, de la Fundaţie, în care a funcţionat una din vechile închisori ale Iaşului. Avizul acordat pentru Mănăstirea Dobrovăţ a şi expirat, fără ca lucrările de consolidare să mai fie făcute.

Abandonate au fost şi lucrările de consolidare a fostului sediu al revistei „Viaţa Românească“ sau ale bisericilor din Holboca şi Scânteia. În cazul Bisericii Nicoriţă, inclusă în planul naţional de reabilitare a monumentelor istorice, alocările financiare s-au limitat la 200.000-300.000 lei anual. Finanţarea lucrărilor de consolidare a Sinagogii Mari, pentru care anul trecut au fost alocaţi 600.000 lei, nu a mai fost continuată şi în acest an. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.