Soluţia pentru românii care nu îşi mai pot plăti datoriile în criză
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Soluţia pentru românii care nu îşi mai pot plăti datoriile în criză

GALERIE
datorii, plata, criza
  • datorii, plata, criza
- +

Românii care nu-şi mai pot plăti datoriile în plină criză pot apela la procedura de faliment personal, reglementată în ţara noastră în urmă cu doi ani.

Situaţia financiară deja precară a multor români s-a înrăutăţit din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus. Acest lucru este ilustrat de numeroase studii publicate în ultimele luni. De exemplu, un studiu al companiei de consultanţă McKinsey arată că peste 54% dintre români consideră că situaţia lor financiară curentă este precară sau oarecum vulnerabilă şi aproape 50% au înregistrat o reducere a veniturilor şi a economiilor în ultima perioadă. Circa 85% dintre români au cumpărat doar produse care să le acopere nevoile de bază, care ţin de supravieţuire, siguranţă şi sănătate, de la decretarea stării de urgenţă, arată şi un studiu realizat de Aegon România. Totodată, 35% dintre români nu au deloc economii, potrivit unui studiu ING. În plus, mulţi români şi-au amânat ratele la bănci, după ce Guvernul a permis acest lucru, printr-o legislaţie special creată pentru această perioadă de criză, iar reînceperea plăţilor poate reprezenta un şoc financiar, mai ales pentru cei care au rămas fără loc de muncă sau au suferit reduceri ale veniturilor între timp. Aşadar, ultimele luni au adus o povară în plus pentru românii care se aflau deja la limita unei situaţii financiare care să le asigure traiul de zi cu zi. În acest context, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor reaminteşte că românii care nu îşi mai pot plăti datoriile pot merge la sediile instituţiei din localitatea de domiciliu pentru a fi sfătuiţi în privinţa unei proceduri de insolvenţă personală.

Ce este insolvenţa personală şi cine poate beneficia Insolvenţa este acea situaţie în care o persoană nu mai dispune de banii necesari pentru a-şi achita datoriile (rate bancare, impozite, restanţe la asociaţiile de proprietari) şi înregistrează întârzieri de plată mai mari de 90 de zile, iar în acelaşi timp nu există vreo posibilitate rezonabilă să îşi revină financiar în următoarele 12 luni, pentru a-şi onora contractele asumate şi să ducă în acelaşi timp un trai rezonabil. De procedura de insolvenţă personală pot beneficia persoanele care au datorii atât de mari încât valoarea lor totală depăşeşte valoarea tuturor bunurilor aflate în proprietate (cel puţin 15 salarii minime brute pe economie, respectiv 2.230 lei x 15 = 33.450 lei), precum şi persoanele care nu au alte surse de venit şi au o situaţie financiară iremediabil compromisă. Persoana insolventă trebuie să aibă domiciliul, reşedinţa sau reşedinţa obişnuită, de cel puţin 6 luni anterior depunerii cererii, în România.

Continuarea, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.