anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Soluţie pentru clienţii Volksbank cu credite în franci elveţieni

GALERIE
banca12
 • banca12
- +
Banca Transilvania, care recent a preluat Volksbank, ar putea reduce soldul creditelor în CHF după conversia în lei cu peste 25% în unele cazuri.

Banca Transilvania va oferi clienţilor Volksbank cu credite în franci elveţieni mai multe variante de conversie în lei sau euro, cu discount-uri aplicate ulterior la sold în funcţie de profilul acestora, reducerea putând depăşi în unele cazuri 25%, pentru a scădea expunerea totală şi rata lunară. "Închiderea tranzacţiei cu Volksbank va mai dura încă două-trei luni, vrem să venim cu o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni imediat după finalizarea preluării. Nu va fi o soluţie unică oferită tuturor pentru că sunt diferite credite, termene, sumele sunt diferite, unele sunt garantate, altele nu sunt, unele sunt de investiţii, aşa că banca va veni cu multe alternative pentru fiecare segment, pentru fiecare client, dar cu prioritate vrem să tratăm cazurile sociale, unde vorbim despre locuinţe familiale, credite care sunt în jur de 100.000-150.000 de franci elveţieni. Asta vom trata cu prioritate imediat, dar toţi clienţii cu credite în franci elveţieni în cazul Volksbank vor primi oferte de la Banca Transilvania după preluare", a declarat luni directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik.

Întrebat dacă BT ia în calcul conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%, Tetik spune că nu se poate discuta de o soluţie general valabilă, având în vedere că portofoliul de credite în CHF este foarte diversificat, însă a punctat că soluţiile oferite vor fi individuale, toate având ca scop diminuarea expunerii totale şi a ratei lunare de plată. "Soluţiile le vom anunţa după preluarea băncii, dar în general va fi conversia la cursul valutar actual, după care vom aplica o reducere semnificativă pentru a diminua expunerea totală şi rata lunară. Sunt diferite procente de discount pentru fiecare produs şi pentru fiecare termen, aşa că nu există un singur procent. Înainte de închiderea tranzacţiei, evităm să vorbim despre un procent anume şi nu vorbim despre un proces foarte prelungit, nu aşteptăm clientul să vină cu dovezi, cu explicaţii, vrem să rezolvăm problemele cât mai repede după închiderea tranzacţiei şi preluarea băncii", a explicat Tetik.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor apreciază că, în cazul conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, băncile ar trebui să aplice un discount la soldul acestora de 20%-25%. Şeful BT spune că nivelul reducerii este mai puţin important decât rata lunară sau expunerea totală a clientului, iar în unele cazuri un discount de 20%-25% este prea mic pentru a ajuta clientul să aibă o rată lunară suportabilă, admiţând astfel că Banca Transilvania ar putea aplica reduceri mai mari în anumite situaţii. "Pentru fiecare client procentul de discount are o semnificaţie mult mai mică decât rata lunară sau expunerea totală, deci o să fie un procent diferit. Dacă vorbim despre 20%-25%, cred că asta de-abia ajută clienţii să revină la o rată lunară şi un plan de rambursare rezonabilă. Discountul poate fi mai mic sau mai mare, după profilul clientului", a precizat Tetik. El a explicat că banca va oferi soluţiile de conversie în lei sau euro pe baza cererii clienţilor şi că nu are o strategie de impunere a conversiei pentru toţi clienţii cu credite în franci preluaţi de la Volksbank, astfel că cei care nu doresc transformarea împrumuturilor în altă monedă le pot menţine în CHF.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.