Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tratamente medicamentoase, gimnastică medicală şi cure în staţiuni balneoclimaterice!

Soluţii terapeutice pentru spondiloza cervicală la vârstnici

GALERIE
spondiloza cervicala
  • spondiloza cervicala
- +

Exerciţiile de gimnastică medicală pentru spondiloza cervicală nu sunt foarte dificile şi pot fi practicate acasă, în fiecare zi. Mişcările trebuie învăţate de la un kinetoterapeut.

L.V., 83 de ani, din Iaşi: „Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat de la un specialist într-o problemă privind durerile cauzate de spondiloza cervicală şi scolioza lombară. Se pare că acestea sunt cauzele durerilor, amorţelilor şi furnicăturilorde la mâna stângă. Apar preponderant noaptea, dar şi ziua. Senzaţia de amorţeală şi durere, apare şi la piciorul stâng. Am încercat tot felul de tratamente, dar au fost ineficiente. Ce mă sfătuiţi? Este posibilă o hemipareză stângă?“.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Există posibilitatea unei paralizii date fiind simptomele pe partea stângă, atât la mână cât şi la picior. Aceasta trebuie verificată, investigată de către un specialist neurolog. Neurologul poate pune un diagnostic şi recomanda un tratament adecvat.

În al doilea rând, paresteziile (senzaţiile de furnicături, amorţeli, înţepături) şi durerea la nivelul membrelor superioare şi, inferioare pot fi cauzate de spondiloza cervicală la nivelul membrului inferior şi scolioza lombară pentru simptomele de la membrul inferior.

Pentru a combate aceste simptome, trebuie urmaţi câţiva paşi ce pot fi detaliaţi şi personalizaţi în funcţie de fiecare caz în parte, în urma unui consult la medicul reumatolog. În primul rând trebuie să evităm efortul fizic şi purtarea sau ridicarea de greutăţi. Trebuie practicată constant gimnastică medicală. Exerciţiile pentru spondiloză nu sunt foarte dificile şi le puteţi practica zilnic, acasă. Dar ar trebui să le învăţaţi de la personal specializat, respectiv de la un kinetoterapeut.

Se poate apela şi la tratamente cu antinflamatorii - medicamente precum „Diclofenac“ sau „Arcoxia“ şi „Celebrexul“ pot fi de ajutor, administrate timp de10-12 zile consecutiv. Schema exactă - dozajul şi modul de administrare le stabileşte medicul în urma discuţiei cu pacientul, în funcţie de starea acestuia. La aceste antinflamatorii se pot adăuga şi troficele nervoase din gama vitaminelor B.

Dacă se poate efectua şi puţină fizioterapie atunci când apar simptomele, ar fi bine. Dar la vârsta aceasta, fizioterapia poate fi dificil de efectuat şi poate avea uneori contraindicaţii; de obicei vârstnicii au şi alte afecţiuni asociate, în special cele cardiace care pot aduce unele interdicţii. În plus, fizioterapia nu are valoare profilactică. Ajută în etapele acute, când simptomele sunt zgomotoase şi aduc pacientul la medic. Însă, pentru ca aceste crize să fie cât mai rare este obligatorie practicarea constantă a gimnasticii medicale.

La fel, pot ajuta băile: curele periodice în staţiunile balneare - măcar o dată pe an - sunt recomandate şi pot ajuta foarte mult. În cazul persoanelor în vârstă, în general, pentru spondiloza cervicală se recomandă gimanstica medicală, tratamentul medicamentos şi curele periodice în staţiunile balneare“.

Ce trebuie să facă pacienţii cu spondiloză cervicală

Să se odihnească fără a sprijini capul pe perne înalte, folosind doar un sul introdus sub ceafă.

Restabilirea funcţionalităţii musculaturii cervicale prin gimnastică şi masaj îndepărtează simptomele neplăcute din spondiloză.

Să execute zilnic mişcări de gimnastică antagonică de extensie, flexie şi rotaţie a capului până la dispariţia durerilor musculare şi nevralgice.

Apariţia spondilozei poate fi prevenită dacă se combat zilnic cu perseverenţă pozitiile vicioase ale coloanei.

Să evite poziţiile îndelungate cu capul flexat. În cazul în care profesia le impune o asemena poziţie, este bine să execute periodic mişcări de redresare fără a întrerupe activitatea profesională.

Tratamentele medicamentoase sunt doar ajutătoare pentru combaterea simptomelor neplăcute în fazele evolutive ale bolii.

Baza tratamentului profilactic şi curativ o asigură gimnastica zilnică executată cu perseverenţă şi corectarea poziţiilor vicioase ale coloanei cervical, inclusive poziţia în timpul somnului.

Simptomele: de la dureri, amorţeli în mâini, până la ameţeli şi căderi din picioare - de ce apar?

Durerea

Durerea are caracter mecanic şi se apare în special la oboseală, la statul mult în picioare. Durerea şi disconfortul articular apar numai atunci când scade tonusul muscular şi apar poziţiile vicioase prin deplasări ale discului intervertebral.

Amorţeli, furnicături

Din coloana cervicală (n.r. - zona gâtului) ies nervii pentru membrul superior, iar din coloana lombară ( n.r. - zona şalelor) ies nervii pentru membrul inferior. În consecinţă, dacă este vorba de o spondiloză cervicală vor exista simptome în zona braţelor - vor apărea amorţeli şi furnicături în mâini, acestea fiind expresia suferinţei nervilor coloanei. Când un nerv este iritat sau compresat aşa cum se întâmplă în cazul acestor procese degenerative, apar amorţeala, furnicătura, scăderea de forţă musculară.

Ameţeli

Ameţelile şi pierderea echilibrului (n.r. - unii bolnavi nu se pot ţine pe picioare) sunt simptomele care „sperie“ cel mai tare pacienţii cu spondiloză cervicală. De ce apar acestea? Artera care irigă partea posterioară a creierului are traiectul prin coloana cervicală. Artera poate fi comprimată din cauza procesului de degenerare a coloanei şI auntci nu mai ajunge suficient sânge pentru a oxigena creierul. Şi apar ameţealile, vîâjâiala în ureche, căderile din picioare. Aceste simptome pot fi provocate sau accentuate de înclinarea sau rotirea bruscă a capului. De altfel, marea majoritate a bolnavilor cu spondiloza cervicală se adresează medicului când apar aceste probleme care îi sperie foarte tare.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri