Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Comunicat de presă

Somăm ASF să facă publice prețurile RCA conform OUG!

GALERIE
rca 1
  • rca 1
- +

Iasi 12.10.2016


COTAR este ingrijorat de faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara refuza sa faca publice tarifele RCA, desi acestia si-au asumat public ca acestea vor fi transmise pana in data de 5 octombrie 2016.

Ii amintim domnului Misu Negritoiu faptul ca valoarea unui om este data de valoarea cuvantului sau! Somam public ASF-ul sa transmita preturile politelor RCA rezultate in urma calculelor efectuate. Aceste calcule ale tarifelor RCA trebuie facute publice inainte de a fi transmise spre “inghetare” catre Consiuliul Concurentei.” – a declarat Mircea Manolache, Presedinte COTAR.

Orice formula care genereaza valori peste pragul comunicat de catre COTAR si agreat la Guvern in data de 14 Septembrie, este absolut inacceptabila. Transportatorii nu sustin formulele “seci” calculate de catre tovarasii de la ASF si care, in realitate, sunt construite pentru a  majora profitul firmelor de asigurari ce opereaza in piata din Romania si totodata, pentru a plasa responsabilitatea rezultatelor pe o formula matematica, construita a genera valori care avantajeaza multinationalele din asigurari. ASF nu face publice calculele generate de acele formule pentru a fugi de responsabilitatea rezultatelor, intinzand o mare capcana Consiliului Concurentei, care va fi institutia care va trebui sa isi asume comunicarea acelor rezultate.

Preturile politelor RCA nu au scazut in ultima luna, iar multi colegi au scos autovehiculele din circulatie pentru a astepta noile preturi ale politelor RCA, pentru a putea achizitiona aceste produse obligatorii la niste preturi decente.

Analizand rapoartele ASF, observam faptul urmatoarele:
a.    Produsul RCA a avut in ultimul an cea mai mare crestere dintre toate produsele comercializate in Romania, acesta fiind si obligatoriu;
b.    In ultimul an, daunele au scazut (cu 3%), in timp ce pretul politei RCA a cunoscut cele mai mari cresteri din istorie, transportatorii ajungand sa plateasca polite majorate cu peste 300%.
c.    In ultimii 5 ani, piata de asigurari din Romania a inregistrat o crestere a incasarilor de 100%, in timp ce valoarea daunelor a crescut cu 38%.
d.    In ultimii doi ani, gradul de asigurare a parcului auto national din Romania este in continua scadere (aproximativ 72% ), cauzat in primul rand, de puterea scazuta de cumparare a unui produs obligatoriu care a ajuns exorbitant de scump.
e.    La fiecare 100 de lei incasati de catre asiguratori din partea persoanelor juridice care folosesc autoutilitare, acestia au achitat daune de 24,34 lei. (Raport Milliman) Diferenta de 75,66 de lei reprezinta cheltuieli administrative si profitul societatilor de asigurari.
Pentru o corecta informare a tuturor beneficiarilor de polite de asigurari obligatorii din Romania, amintim faptul ca in UE, cheltuielile administrative si profitul societatilor de asigurari nu depasesc 35% din valoarea politei RCA.

Intr-o piata de asigurari nesupravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, costurile administrative si profitul societatilor de asigurari care opereaza in Romania, ajung si la 90%, exemplul fiind dat de catre clasa de autobuze, pentru care, la fiecare 100 de lei incasati, asiguratorii achita daune de 10,74 lei!

Observam faptul ca dupa actiunile de protest, atat Parlamentul Romaniei, cat si Autoritatea de Supraveghere Financiara au revenit la vechile metehne, adica, la vechile aranjamente pentru care “emanatiile politice” au dorit sa obtina acele functii ce genereaza acces la bani si putere. Nici o comisie din Parlament nu mai este interesata de reforma consiliului ASF, principalul responsabil de haosul din piata de asigurari si nici de modul in care aceasta institutie rezolva problema preturilor RCA.

Ne-am saturat de anumiti “domni” din Parlament ale caror actiuni sunt orientate strict spre interesul lor politic si personal. La momentul potrivit, vom discuta explicit si despre partidul care l-a propus si care il sustine pe Misu Negritoiu la sefia ASF, pentru ca 6 milioane de cetateni cu drept de vot si abuzati de ASF sa inteleaga de ce platesc un RCA din ce in ce mai scump si care nu despagubeste in caz de dauna.”a precizat Mircea Manolache, Presedinte COTAR Iasi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri