Somaţie pentru RCS&RDS. Nasul TV, bagat cu forta în grila de programe digitale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Somaţie pentru RCS&RDS. Nasul TV, bagat cu forta în grila de programe digitale

GALERIE
Nasul TV
  • Nasul TV
- +

RCS&RDS a fost somat, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) să introducă postul Naşul TV în grila sa de programe digitale, întrucât această televiziune se numără printre cele obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii, în conformitate cu principiul "must carry".

Decizia de intrare în legalitate a fost adoptată de CNA cu şapte voturi "pentru" (Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea) şi două voturi "împotrivă" (Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu).

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în şedinţa de marţi mai multe sesizări la adresa societăţii S.C. RCS&RDS SA, referitoare la retransmisia televiziunii Naşul TV, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului numărul 504/2003, potrivit căruia "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".

RCS&RDS nu a retransmis însă televiziunea Naşul TV nici în grila sa analogică, nici în cea digitală, acesta fiind motivul sesizărilor înaintate CNA de către societăţii Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA, care deţine licenţa audiovizuală a Naşul TV.

În şedinţa CNA de marţi, Radu Moraru (preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA şi realizator al emisiunii "Naşul"), şi Adrian Bucă (producătorul emisiunii "Naşul" şi asociat minoritar al televiziunii Naşul TV), au cerut Consiliului să oblige RCS&RDS să includă în grila sa Naşul TV.

"Din totalul programelor incluse în lista «must carry», doar Naşul TV nu este inclus în grilă. Din toate poziţiile, doar poziţia 20 este sărită, de zici că suntem poziţia 13 cu ghinion", a spus Radu Moraru în faţa membrilor CNA.

"Dacă un cablist vine el cu decizia ce se difuzează sau nu pe teritoriul României, înseamnă că licenţa nu trebuie să o mai dea CNA", a mai spus Radu Moraru. Acesta a precizat că "RCS&RDS încalcă legea" şi, în susţinerea afirmaţiilor sale, a invocat o situaţie similară - cea în care RCS&RDS a refuzat anul trecut să introducă în grila sa televiziunea Gsp TV.

"Orice încercare pe care am făcut-o în ultimul an de zile, amiabilă, nu a dus la niciun rezultat, deşi ceilalţi cablişti au acceptat să ne difuzeze", a mai spus Radu Moraru, adăugând că şi ei "şi RCS sunt egali în faţa legii". "Şi noi avem o licenţă din partea statului român, şi ei (RCS&RDS, n.r.) au o licenţă din partea statului român", a spus Moraru.

De cealaltă parte, Cătălin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a spus că dincolo de obligaţiile impuse de articolul 82 al Legii audiovizualului, "trebuie să vadă dacă sunt în faţa unei libertăţi sau a unei obligaţii". "Pachetul RCS digital este un pachet extra-opţiune, care poate fi achiziţionat de către abonaţi pe baza unui abonament suplimentar. Nu există abonaţi RCS care să aibă televiziune digitală, fără să aibă şi televiziune analogică", a spus acesta.

Din punctul de vedere al RCS&RDS, "postul Naşul TV nu se califică" pentru a fi introdus în grila digitală a operatorului de telecomunicaţii alături de celelalte programe din "must carry".

Pe de altă parte, Narcisei Iorga, membru al CNA, a spus că articolul 82 din Legea audiovizualului "nu încurajează libera concurenţă în piaţă". "25 de căsuţe din analogic sunt în «must carry», restul până la 100 sunt alese de operator. Consider că 25% pentru analogic trebuie socotit într-un fel şi pentru digital altfel", a spus Narcisa Iorga.

"Avem de-a face cu cel mai mare cablist din România şi mă îndoiesc că acesta nu poate retransmite posturile votate de noi în lista «must carry»", a spus, însă, Monica Gubernat, un alt membru al CNA.

La rândul său, un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a spus: "Interesul nostru este să tergiversăm discuţiile până în 2015, când o să dispară analogicul". În contextul în care articolul 82 din Legea audiovizualului continuă să ridice controverse, Mititelu consideră că rezolvarea acestor neclarităţi ar trebui să intre în atribuţiile justiţiei.

Din punctul de vedere al lui Răsvan Popescu, membru al CNA, lucrurile sunt simple, "atât timp cât articolul 82 este în vigoare". "La oferta analogică nu se înscrie, la oferta de digital se încrie (postul Naşul TV, n.r.) şi ar trebui să impunem RCS să includă Naşul TV în grila digitală". În acest context, Răsvan Popescu a propus ca membrii CNA să someze RCS&RDS să intre în legalitate "de îndată", respectiv să includă Naşul TV în oferta sa digitală. Propunerea lui Răsvan Popescu a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" şi două "împotrivă".

Pe de altă parte, Monica Gubernat a propus, în conformitate cu articolul 90, litera J din Legea audiovizualului, amendarea RCS&RDS cu 10.000 de lei, însă propunerea sa nu a fost adoptată de membrii Consiliului.

Lista "must carry" este publicată anual de către CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie, potrivit Deciziei CNA nr. 72 din 2 februarie 2012.

Potrivit deciziei CNA din 22 ianuarie 2013, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audienţă: Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Naţional TV, B1 TV, România TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Naşul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O şi Inedit TV.

În maximum şapte zile de la publicarea listei "must carry", operatorii de cablu trebuie să solicite, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare reţea de comunicaţii electronice în funcţiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligaţi să le retransmită conform articolului 82 din Legea audiovizualului. Dacă, în maximum 15 zile de la publicarea listei "must carry" radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit.

În termen de 30 de zile de la publicarea listei "must carry", cabliştii au obligaţia să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry". La rândul lor, posturile de televiziune au obligaţia să asigure cabliştilor accesul gratuit şi necondiţionat la semnal necodat/necriptat.

Asociaţii S.C. Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA, o societate înfiinţată în mai 2012, sunt: Fire Breaking News SRL (97,18%), Adrian Bucă - 0,01%, Cătălin Gigel Chirilă - 0,01%, Radu Moraru - 0,01% şi acţionari tip listă - 2,79%. Asociaţii Fire Breaking News SRL sunt: Radu Moraru (asociat principal - 51,22%), Ioana Lăcrămioara Reit (24,39%) şi Anda Blîndu (24,39%).

Televiziunea Naşul TV s-a lansat oficial pe 20 aprilie 2012. Pe blogul personal, Radu Moraru a invitat românii să devină membrii fondatori şi acţionari la "noua televiziune independentă" Naşul TV.

Totodată, în prima parte a anului 2012, Radu Moraru a lansat o subscripţie publică prin care a scos la vânzare acţiuni la SC Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA.

Intenţia lansării unei televiziuni proprii a fost anunţată anul trecut de Radu Moraru, după ce realizatorul TV şi echipa lui au încetat colaborarea cu RCS&RDS. Radu Moraru şi echipa lui de la emisiunea "Naşul" au fost cei care au pus în funcţiune televiziunea generalistă 10 TV, lansată pe 10 decembrie 2010. Ulterior, RCS&RDS a decis să renunţe la continuarea proiectului televiziunii 10 TV şi a transformat-o în Digi 24, un post de ştiri lansat pe 1 martie 2012.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa future.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.