anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Somatizarea, legătura dintre emoții și boală

GALERIE
somatizare
  • somatizare
- +

Creierul se află în legătură permanentă cu organele noastre. Din această cauză, perturbarea sistemului nervos va avea consecințe și asupra celorlalte sisteme din corp. Somatizarea este un exemplu elocvent în demonstarea acestei relații.

Ce este somatizarea?

Corpul fizic este în strânsă relație cu gândurile noastre. Atunci când emoțiile sunt prea puternice și devin insuportabile, oamenii le pot refula în corp și poate fi declanșată dezvoltarea unor afecțiuni. Somatizarea se referă exact la acest fenomen. Alterarea stării noastre mentale poate determina o serie de probleme de sănătate printre care se află durerile de stomac, ulcerul, diabetul, hipertensiunea arterială, problemele dermatologice, precum: urticaria, psoriazisul, lichenul plan etc.

Cauze necunoscute ale simptomelor

Atunci când are loc somatizarea, pacienții prezintă simptome de boală: dureri în diferite părți ale corpului, afecțiuni dermatologice, greață și alte tulburări digestive, dar medicii nu pot găsi cauza concretă a acestora. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt însoțite de tulburări neurologice sau/și cu stări de depresie și anxietate, susțin specialiștii DC Medical.

Pacienții caută deseori ajutor

În încercarea de a afla ce se întâmplă cu ei, pacienții care suferă de somatizare vor merge deseori la medic și vor face investigații. Din păcate, acestea nu elucidează misterul din spatele simptomelor, iar analizele se dovedesc a fi, de cele mai multe ori, normale. Chiar și în acel moment pacienții sunt bănuitori cu privire la corectitudinea analizelor și continuă investigațiile.

Tratament

În primă fază este importantă excluderea cauzelor medicale ale apariției simptomelor. Dacă se constată faptul că durerile, tulburările gastrointestinale sau alte manifestări pe care pacienții le acuză nu se încadrează în nicio patologie medicală, psihoterapia este următorul pas, recomandă specialiștii.

Pacientul poate fi ajutat de terapeut să depășească anumite traume care generează emoții puternice și insuportabile. În cazurile grave, medicația psihiatrică poate deveni o necesitate. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.