Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Somnul raţiunii…

GALERIE
briscan zara
  • briscan zara
- +

La televizor se văd cel mai clar diferenţele. Asta numai dacă eşti un ins care se uită rar la ecranul de sticlă. Dacă te uiţi des, jocul te prinde şi nu mai realizezi unde e sus şi unde e jos. Acolo primeşti doar ceea ce ţi se dă, tu nu poţi controla nimic. Ai doar posibilitatea să schimbi printre alte zeci de canale unde ţi se dă acelaşi lucru. Tu trebuie numai să primeşti, să molfăi, apoi să înghiţi.

Se întâmplă ceva, încetul cu încetul, au loc schimbări în jurul nostru pe nesimţite. E nevoie de multă atenţie, de concentrare, de distanţare ca să realizezi în ce punct te afli azi în comparaţie cu cel de acum 10 ani, să spunem, dar, odată ce ai prins filonul, ai să-l recunoşti.

La televizor se văd cel mai clar diferenţele. Asta numai dacă eşti un ins care se uită rar la ecranul de sticlă. Dacă te uiţi des, jocul te prinde şi nu mai realizezi unde e sus şi unde e jos. Acolo primeşti doar ceea ce ţi se dă, tu nu poţi controla nimic. Ai doar posibilitatea să schimbi printre alte zeci de canale unde ţi se dă acelaşi lucru. Tu trebuie numai să primeşti, să molfăi, apoi să înghiţi.

Ce am observat eu, ca un outsider ce sunt în arta de a fi telespectator. În primul rând pauzele publicitare, care arată destul de fidel tendinţele unei societăţi, sunt ocupate în proporţie de 90% de reclame la medicamente, suplimente alimentare sau produse de îngrijire corporală. Pe bune, oare a băgat cineva de seamă că majoritatea covârşitoare a spoturilor ne amintesc cât de bolnavi, mizerabili, imperfecţi suntem sau am putea fi? Din cele 90%, aproximativ 50% sunt „bomboane” care vor să ne „surprindă” diferite organe în mod plăcut. Termenul ăsta „a surprinde” e la modă acum, apropo. Dacă ceva e bun, trebuie musai să te surprindă. Noi, cei de azi, am ajuns în aşa hal de plictisiţi de o viaţă normală, de lucruri obişnuite, încât doar surprizele ne mai atrag cât de cât atenţia, restul vor fi ignorate. Iată că şi organele noastre au intrat în acelaşi dans al ineditului.

Ficatul vrea să fie surprins cel mai des, probabil e cel mai plictisit dintre toate. El stă acolo, în grăsimea lui, ca un nesimţit, şi trebuie din când în când scuturat cu câte o pastilă, trezit la realitate. După ce e trezit trebuie protejat cu ziduri, ca nu cumva să leşine de atâta acţiune, şi jocul continuă…

După ficat, pe locul doi sunt oasele şi încheieturile. Înainte de reclame era suficient să te calce soţul o dată că îţi îndrepta ciolanele pentru cel puţin o săptămână, sau uneori ursul când venea prin sat, acuma, soţul fiind plecat mai tot timpul la serviciu ca să facă bani pentru vara viitoare în Tenerife, te calci singură cu un hap sau un ceai, ori altceva care te pune pe picioare…

După oase urmează vezicile care se scapă pe ele la mod automat. Dacă ar fi să ne luăm după reclame, ne-am pişa pe noi la fiecare pas fără pastilele alea. Pe bune dacă am ştiut vreodată că atât de multe femei suferă de incontinenţă urinară. E ceva de speriat. Mă mir că nu lasă urme pe trotuare la fiecare pas.

Echivalentul la bărbaţi este obsesia faţă de prostată. Atâţia bărbaţi aparent sănătoşi care se ridică din pat, de lângă soţie, să alerge la baie în timpul nopţii n-am văzut niciodată.

Pe urmă e stomacul care arde încontinuu, cu flăcări de Iad, apoi sunt grăsimile de pe burtă. Mama, asta e groasă rău!... În loc să se mobilizeze şi să meargă zilnic pe jos ori să alerge, gospodina noastră preferă să stea tolănită în continuare pe canapea la televizor şi să ia pastile care îi menţin atât ficatul, cât şi grăsimea sub control strict.

Urmează bolile de sezon. Dacă e iarnă, sunt reclame anti-răceli. Eşti, nu eşti răcit, bagă un ceai, o pastilă, dizolvă ceva în apă să scapi de griji. Dacă e vară, achiziţionează urgent ceva pentru piele şi împotriva soarelui!

Şi, că veni vorba, antiperspirantele sunt ceva constant. E clar că omul pute tot timpul anului, deci trebuie să fie vigilent în orice clipă. Cred că dacă s-ar pierde producţia mondială de antiperspirante o săptămână, lumea ar intra în colaps… Am merge toţi cu măşti pe faţă ca în China… Reclamele sunt acolo să îţi amintească asta, să nu cumva să rămâi fără ceva de dat la subraţ!... Când vezi atâţia care îşi dau cu ceva pe acolo în secunda doi te vei simţi împuţit şi vei alerga la primul magazin să achiziţionezi un spray, fără doar şi poate… Şi, dacă tot eşti acolo, mai ia şi nişte pastile pentru WC, ca să nu rămâi fără, mă înţelegi…

Şi lucrurile ar putea continua mult în această direcţie cu iaurturi, şampoane, riduri, ulcere, bube, menstruaţie ş.a.m.d.            

Asta a fost în primul rând, în al doilea rând, după ce se termină „ziua de lucru” vine momentul acela când ai chef nebun să îţi faci somn cu un film. Dar când ţi-e lumea mai dragă, pe la ora 10, ai să afli cu surprindere (din nou!) că pe aproape toate posturile sunt din ce în ce mai frecvent difuzate filme cu şi pentru gay/lesbiene. Nefiind obişnuit să te uiţi la avertismentele practic invizibile din colţul din dreapta jos al ecranului, nu îţi dai seama în ce te bagi. Te aşezi la vizionare cu perna în braţe şi observi elemente care par a fi uşor altfel: doi bărbaţi se privesc în ochi insistent şi cu înţeles, sau două femei îşi ating cam tandru mâinile ori alte părţi ale corpului. Nefiind obişnuit cu astfel de scene, neavând încă ochiul format (trăieşti într-o ţară înapoiată, needucată, deh!...), continui vizionarea, aştepţi acţiunea, şi iată că vine… Exact în momentul când pare că cei doi bărbaţi se aşază liniştiţi la un meci de fotbal te pomeneşti deodată în mijlocul unei partide fierbinţi de sex între ei. Nu poţi spune că eşti neapărat deranjat, ai văzut lucruri mai „inedite” la viaţa ta, dar parcă nu îţi e la îndemână. Aşa că atât tu, cât şi soţia bâjbâiţi prin pat după telecomandă, în căutarea unor imagini normale care să vă plictisească de moarte…

Dar, ce să zic, dacă astea toate nu deranjează, „consumul excesiv de alcool, sare, zahăr şi grăsimi sigur va dăuna grav sănătăţii”… Măi să fie… De ce, te întrebi? Păi, pentru că meriţi să fii surprins, de aia!…

Briscan Zara este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri