Sondaj: 87% dintre părinţi cred în beneficiile vaccinării. Ar trebui sancționați ceilalți?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Sondaj: 87% dintre părinţi cred în beneficiile vaccinării. Ar trebui sancționați ceilalți?

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

Un sondaj realizat de curând de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) la nivel naţional arată că 87% dintre părinţii români cred că „beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacţiilor adverse“, considerând de asemenea că vaccinurile din Schema Naţională de Vaccinare sunt indicate pentru starea de sănătate a copiilor.

În acelaşi timp, doar 15% dintre respondenţi cred că unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii. Mai mult, 90% dintre respondenţi au răspuns afirmativ la întrebarea dacă şi-au vaccinat copiii conform schemei naţionale de vaccinare, 69% dintre aceştia având copii cu vârste mai mari de 18 ani.

Astfel, în urma sondajului de opinie, pe baza răspunsurilor primite s-a concluzionat că rata scăzută a vaccinării în România este cauzată de lipsa de vaccinuri, dar şi de mediatizarea unor cazuri de îmbolnăviri, cu alte afecţiuni grave, în urma vaccinării.

Alte motive enunţate de către părinţi au fost calitatea slabă a informării părinţilor sau lipsa de implicare a instituţiilor responsabile ale sta­tului, dar şi suspiciunile privind calitatea vaccinurilor.

În acelaşi timp, deşi procentul celor care şi-au vaccinat copiii este 90% dintre cei intervievaţi, 60% dintre aceştia au recunoscut că nu ştiau de proiectul lansat în dezbatere publică, însă îl consideră ca fiind bine-venit.

Opiniile cu privire la sancţiunile pe care părinţii ar trebui să le primească în cazul în care nu îşi vaccinează copiii sunt variate. Majori­tatea, în proporţie de 36% sunt de acord cu acordarea amenzilor, 33% cu suportarea cheltuielilor în caz de îmbolnăvire, iar 21% consideră că nu ar trebui să fie primiţi în colectivitate copiii nevaccinaţi.

Părinţii mai cred că obligaţia de a informa cu privire la ca­lendarul de vaccinare, beneficiile şi riscurile vaccinării revine în proporţie de 72% medicului de familie, 22% dintre aceştia spunând că şi părinţii ar trebui să solicite aceste informaţii de la cabinet. 

Şedinţa publică de dezbatere a Legii vaccinării, peste câteva zile

Săptămâna aceasta, joi, 11 mai de la ora 10.00, la Institutul Naţional de Sănătate Publică va avea loc şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei din România. Până pe data de 10 mai, persoanele care vor să ia cuvântul la şedinţa publică se pot înscrie, la dezbatere având acces instituţii publice, organizaţii civice, dar şi alte persoane interesate.

„Este necesar să avem o lege a vaccinării pentru că suntem într-o situaţie specială faţă de celelalte ţări din Europa, acoperirea vaccinală a scăzut nepermis de mult“, a precizat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii într-o întâlnire în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

De asemenea, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) au precizat că absenţa vaccinului la furnizorii de servicii de vaccinare este o problemă care poate avea conotaţii penale.

„Prin atitudinea lipsită de responsabilitate a MS privind derularea activităţii de vaccinare, neasigurarea dozelor necesare, tără­gănarea aprovizionării, întârzierea şi lipsa extinderii şi modernizării schemei de vaccinare, se pune în pericol însuşi Programul Naţional de Imunizare şi implicit vieţile copiilor“, au conchis reprezentanţii medicilor de familie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.