Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sondaj cultural, în „Anul Cărţii“: doar patru din zece români mai citesc cărţi

Cifrele sunt făcute publice de senatorul şi scriitorul ieşean Dan Lungu (FOTO).

GALERIE
Dan Lungu
  • Dan Lungu
- +

Mai bine de jumătate dintre români nu au citit anul acesta nicio carte, deşi 2019 a fost atestat oficial drept „Anul Cărţii în România“. Sondajul a fost realizat în toate judeţele, din acesta reieşind faptul că doar 44,3% dintre persoanele de peste 18 ani intervievate au citit în ultimele 12 luni o carte, şi doar 19% au vizitat monumente istorice, 15,2% au vizitat o galerie de artă şi 16,9% au mers la teatru, operă sau concerte de muzică clasică.

Sondajul, intitulat „Consum cultural, religiozitate şi percepţia asupra Bisericii“, a adunat răspunsurile a 1.050 de persoane cu vârsta de 18 ani şi peste din întreaga ţară, fiind publicat pe data de 21 mai pe pagina companiei de cercetare sociologică INSCOP şi a fost realizat în timpul derulării proiectului „Barometrul Actualităţii Româneşti“. „Faptul că mai puţin de jumătate dintre români, aproximativ 44% la sută dintre cei intervievaţi, au confirmat că au citit în ultimul an o carte nu este foarte încurajator. Consumul cultural în România a scăzut dramatic, iar analfabetismul funcţional, care ar fi trebuit să fie deja una dintre problemele oficiale alarmante, este tratat cu indiferenţă.

Anul Cărţii în România a fost iniţiativă potrivită, un instrument de promovare a cărţii şi lecturii inspirat. Mulţi însă au uitat repejor de existenţa ei şi au tratat-o doar ca pe un alt lucru căruia i-am sărbătorit apariţia în Monitorul Oficial, după care a urmat indiferenţa. Ori, în cazul nostru, anul cărţii ar trebui să fie absolut fiecare an - campaniile de încurajare a lecturii şi de combatere a analfabetismului funcţional ar trebui să se desfăşoare lunar. Până când educaţia şi cultura nu vor deveni priorităţi şi pentru cei aflaţi la guvernare, sondajele care vor reda trista realitate a României nu vor întârzia să apară – şi asta n-ar trebui să ne mai mire deloc“, a menţionat senatorul de Iaşi Dan Lungu într-un comunicat de presă. Proiectul legislativ prin care anul 2019 au fost declarat „Anul Cărţii în România“ a fost adoptat pe 3 ianuarie 2019. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri