
Sondaj: doi români din trei ar accepta ca vaccinarea copiilor să fie obligatorie
Un român din cinci se informează despre vaccinare de pe internet sau reţele de socializare.

Un studiu realizat la cererea Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF), de către INSCOP (n.r. – companie privată de cercetări sociale şi de marketing), arată că cei mai mulţi oameni consideră vaccinarea în cazul copiilor necesară, şi spun că nu ar avea o problemă dacă ar deveni obligatorie. 62,7% din populaţie este de acord cu ideea de vaccinare obligatorie în cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea celor mici este chiar necesară.
Puţini peste jumătate consideră însă că beneficiile acesteia sunt mai ridicate decât riscurile. „Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea, şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice.
Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventualele mesaje antivaccinare“, se arată într-o comunicare a SNMF. Studiul scoate în evidenţă şi faptul că aproximativ două treimi din respondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicii de familie despre îngrijorările pe care le au legat de vaccinare. Tot conform cercetării, 66,4 % dintre respondenţi spun că atunci îşi iau informaţiile despre vaccinare de la medicii de famlie, 33% din ziare şi de la televizor, 22,9% de la rude şi prieteni, 21,5% de pe internet sau reţele de socializare, 19,2 % de la medici de altă specialitate, 13,9 % de la farmacişti, iar restul consideră că nu au nevoie să se informeze despre subiect.
Pe baza studiului, Grupul de Vaccinologie al SNMF va realiza mai multe recomandări şi propuneri de strategii de comunicare pentru medicii de familie legat de subiectul vaccinării. De asemenea, acesta va fi pus şi la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a ajuta la crearea unor noi politici în acest domeniu.
Publicitate și alte recomandări video