Sondaj Inscop: Mai multă încredere în DNA, mai puţină în Biserică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Sondaj Inscop: Mai multă încredere în DNA, mai puţină în Biserică

GALERIE
preoti
  • preoti
- +

Alegerile prezidenţiale au avut un impact puternic asupra încrederii românilor în instituţii. Incederea în DNA a cunoscut o creştere semnificativă, în timp ce încrederea în Biserica a avut de suferit.

Preşedinţia se plasează pe prima poziţie în clasamentul încrederii din zona instituţiilor politice, în timp ce Uniunea Europeană se bucură de cea mai multă încredere din zona instituţiilor internaţionale, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research. Barometrul relevă faptul că alegerile prezidenţiale au avut un impact puternic asupra încrederii românilor în instituţii, o mare parte dintre acestea cunoscând evoluţii sau involuţii semnificative comparativ cu măsurătoarea din luna octombrie.
Cifrele încrederii pentru luna decembrie 2014 indică faptul că în categoria instituţiilor politice Preşedinţia se află pe prima poziţie, cu 43,9% încredere multă şi foarte multă, comparativ cu 17,8% la măsurătoarea din octombrie 2014. Urmează, în ordine, primăriile — 37,9% (42,7% în octombrie 2014), Curtea Constituţională — 36,4% (33,5% în octombrie), consiliile judeţene — 26% (29,7% în octombrie), Guvernul — 25,5% (27% în octombrie), Parlamentul — 19,7% (16,8% în octombrie) şi partidele politice — 12% (10,9% în octombrie). Armata conduce în ierarhia încrederii privind instituţiile executive cu 76,1% (faţă de 69,2% în octombrie). Pe următoarele locuri se află Jandarmeria — cu 65,3% încredere multă şi foarte multă (60,3% în octombrie), Direcţia Naţională Anticorupţie — cu 55,8% (faţă de 48,3% în octombrie), SRI — 52,6% (faţă de 48,2% în octombrie), Poliţia — 51,4% (faţă de 47% în octombrie), BNR — 51,3% (faţă de 49,6% în octombrie), SIE — 46,8% (faţă de 45,9% în octombrie) şi Agenţia de Integritate, cu 39,2% faţă de 37% în octombrie 2014. "Toate instituţiile din listă au înregistrat creşteri faţă de măsurătoarea anterioară. Schimbările sunt consecinţa percepţiei publice că în ultima vreme justiţia a fost foarte activă — cele mai semnificative creşteri de încredere sunt legate de instituţiile cu atribuţii de un fel sau altul în domeniul anticorupţiei sau cele tangente acestora: DNA, SRI, Poliţie, ANI. Armata şi Jandarmeria beneficiază, de asemenea, de creşteri semnificative de încredere. În cazul Armatei, remarcăm un record absolut, depăşirea în premieră şi într-o marjă foarte mare a pragului de 70% cu 76,1% încredere multă şi foarte multă", arată INSCOP.

UE depăşeşte NATO

Biserica domină topul încrederii în instituţiile sociale sau private din luna decembrie 2014 cu 60,6% încredere multă şi foarte multă faţă de 62,4% în octombrie. Următoarele locuri în acelaşi top sunt ocupate de universităţi cu 43,8% faţă de 40,3% în octombrie 2014, presă — 32,5% (faţă de 37,4% în octombrie), organizaţiile societăţii civile — 28,6% (faţă de 27,4% în octombrie), patronate — 21,8% (faţă de 20% în octombrie 2014), sindicate — 18,7% (faţă de 22,4% în octombrie) şi bănci — 17% faţă de 18,7% în octombrie.
În ceea ce priveşte instituţiile internaţionale, pe prima poziţie în topul încrederii se află Uniunea Europeană cu 56,6% (48,8% în octombrie 2014).
Urmează NATO — 54,6% (51,7% în octombrie), ONU — 51,6% (49,2% în octombrie), Comisia Europeană — 50,8% (45,2% în octombrie 2014), Parlamentul European — 50,8% (faţă de 45,1% în octombrie), Banca Mondială — 39,8% (36,1% în octombrie) şi FMI — 30% faţă de 28,7% în octombrie.
Barometrul a fost realizat în perioada 27 noiembrie — 2 decembrie 2014 la comanda ziarului Adevărul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.