Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sondaj: Majoritatea românilor, de acord că sunt priviţi drept „cetăţeni de mâna a doua” în UE

GALERIE
romania ue
  • romania ue
- +

Majoritatea românilor (78,2%) consideră că sunt priviţi drept “cetăţeni de mâna a doua” în UE, potrivit unui sondaj INSCOP transmis, luni, AGERPRES.

Cercetarea relevă că 78,2% dintre cei chestionaţi s-au arătat de acord cu afirmaţia conform căreia “românii sunt priviţi ca 'cetăţeni de mâna a doua' în UE”, 20,4% s-au declarat în dezacord cu această afirmaţie, iar 1,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Totodată, majoritatea românilor (50,2%) cred că unele state europene blochează aderarea României la spaţiul Schengen din motive economice.

Studiul mai arată că 43,5% dintre respondenţi sunt de părere că România nu a fost admisă încă în spaţiul de liberă circulaţie din UE deoarece nu a îndeplinit toate criteriile de aderare, iar 6,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Potrivit sondajului, 55,9% dintre români cred că poluarea din ţară este provocată mai ales de companii străine, 35% - de companii româneşti, iar 9,1% nu ştiu sau nu au răspuns. De asemenea, 47,3% dintre respondenţi cred că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii străine, 45,8% - mai ales de companii româneşti şi cetăţeni români şi 6,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform cercetării, 58,2% dintre cei chestionaţi sunt în dezacord cu afirmaţia potrivit căreia “Construcţia de autostrăzi în România este blocată de puteri străine care urmăresc să împiedice dezvoltarea ţării”, 35,4% - sunt de acord cu aceasta, iar 6,4% nu ştiu sau nu a răspuns.

De asemenea, 49,5% dintre respondenţi s-au declarat de acord cu afirmaţia “Ungaria urmăreşte să rupă Transilvania de România”, 43,2% în dezacord, iar 7,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

87,2% dintre subiecţii sondajului cred că România trebuie să protejeze drepturile minorităţilor etnice de pe teritoriul său, iar 11% sunt în dezacord şi 1,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Cercetarea, realizată în perioada 1 - 12 martie, este împărţită în patru capitole, cel de-al treilea vizând atitudinea faţă de companii străine, raportarea la Ungaria, atitudinea faţă de minorităţi, spaţiul Schengen. Primele două capitole au fost publicate pe 22 şi 24 martie.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un eşantion de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95% la un grad de încredere de 95%. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri