Sondaj: mulţi români nu ştiu cum se transmite virusul HIV
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Sondaj: mulţi români nu ştiu cum se transmite virusul HIV

GALERIE
HIV periuta de dinti
  • HIV periuta de dinti
- +

Un studiu realizat în 12 ţări, printre care şi România, arată că 35% dintre români cred că se pot îmbolnăvi dacă folosesc aceeaşi periuţă pe care un bolnav cu HIV a folosit-o, iar 6 din 10 români spun că nu s-ar simţi confortabil să lucreze alături de o persoană infectată. De asemenea, doar 3 din 10 români au făcut testul HIV vreodată, 1 din 5 români cred că virusul HIV se poate transmite prin sărut, iar 5 din 6 români nu s-ar simţi confortabil cu ideea de a avea un partener diagnosticat cu HIV. 

La studiul „Is HIV Sorted“ realizat de Asociaţia Internaţională a Cadrelor Medicale Specializate în Tratamentul SIDA au răspuns 24.000 de participanţi din Europa, 2012 dintre aceştia fiind români. În urma centralizării răspunsurilor s-a concretizat că România „continuă să înregistreze cifre îngrijorătoare în ceea ce priveşte lipsa de informare a publicului cu privire la transmiterea virusului HIV şi riscurile acestuia“, plasând astfel ţara noastră pe ultimul loc la capitolul educaţie. Studiul a fost prezentat de Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) în cadrul unui eveniment organizat de Centrul de Jurnalism Independent în luna decembrie a anului trecut. Au fost prezentate şi o serie de declaraţii colectate de la pacienţi în ultimul an, acestea reflectând gradul de informare al celor cu care pacienţii interacţionează, de la părinţi şi chiar până la medici.

„M-au tratat ultimul spunând că după ce mă tratează trebuie să distrugă instrumentele“, „La stomatologie, medicul mi-a spus că nu mă tratează pentru că şi-ar pierde pacienţii dacă se află“, sau „Părinţii mi-au spus că aşa îmi trebuie dacă umblu prin străinăta­te“, sunt câteva dintre mărturisirile pacienţilor. De asemenea, o problemă cu care se confruntă aceştia este legată de faptul că angajatorii se feresc să colaboreze cu ei, invocând diferite motive, totul pornind de la lipsa de informare. Astfel, specialiş­tii în domeniu spun că doar medicul curant trebuie să ştie exact diagnosticul, iar angajatorul nu ar trebui să aibă dreptul să concedieze sau să refuze să angajeze o persoană din cauză că are HIV-SIDA. Însă, pentru a ascunde aceste practici, de obicei, concedierile se fac pe alte criterii, invocând diverse motive, cele mai dese fiind nemulţumirile legate de munca pe care o desfăşoară. „Am avut de curând o situaţie cu o tânără care era educatoare, iar pentru cei care lucrează în colectivităţi de copii testul se face periodic. Ea ştia că este infectată, ştia că este nedetectabilă, pentru că făcea tratament care mergea foarte bine, testul a ieşit pozitiv. A adus de la medicul curant o adeverinţă din care reieşea că este nedetectabilă, că nu poate să transmită boala. Fiind o şcoală privată, atunci când conducerea şcolii a aflat, educatoarea a fost concediată pe motiv că nu face treabă“, a povestit Liana Velica, reprezentant al ARAS. Un alt pacient a relatat modul în care a fost îndepărtat de la locul de muncă după ce angajatorul a aflat diagnosticul.

„Acum un an a trebuit să mă internez în spital şi când m-am întors la serviciu pe concediul medical scria SIDA. Patronul nu m-a dat afară, dar mi-a băgat maşina în service şi o ţinea numai acolo. După două luni am plecat singur pentru că nu mai câştigam niciun ban“. Tot prin intermediul studiului s-a descoperit că deşi există o lipsă generală de informare în rândul românilor, aceştia consideră că „tratarea şi prevenţia acestei maladii trebuie să rămână pe lista priorităţilor autorităţilor din domeniul sănătăţii“. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.