anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Sondaj: țările ortodoxe se arată mai favorabile ideii că puterea Rusiei este necesară pentru a echilibra influenţa Occidentului

GALERIE
rusia
  • rusia
- +

La aproape trei decenii de la căderea regimurilor comuniste, sprijinul pentru o poziţie puternică a Rusiei capabilă să echilibreze influenţa globală a Occidentului rămâne răspândit în cele mai multe ţări majoritar ortodoxe, o excepţie de menţionat în acest sens fiind reprezentată de Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de institutul Pew Research Center.

 
Peste jumătate dintre respondenţii români, mai precis 52%, s-au declarat favorabilii ideii că puterea Rusiei este necesară pentru a echilibra influenţa Occidentului.
 
În acelaşi timp, românii cred în proporţie de 82% că este în interesul ţării noastre să aibă o colaborare apropiată cu ţările occidentale şi cu Statele Unite.
 
Credinţe similare sunt împărtăşite şi de alte ţări ortodoxe, sprijinul pentru o poziţie puternică a Rusiei capabilă să echilibreze influenţa Occidentului fiind de 56% în Bulgaria, 61% în Republica Moldova, 70% în Grecia şi 80% în Serbia.
 
În mod surprinzător, acest sprijin pentru o poziţie puternică a Rusiei nu este corelat în mod obligatoriu cu o ostilitate faţă de ţările occidentale sau faţă de Statele Unite.
 
Doar 22% dintre ucraineni cred că este necesar să existe o poziţie puternică a Rusiei pentru a echilibra influenţa Occidentului, lucru explicabil prin perioada 3-29 iulie 2015 de culegere a datelor, la doar un an de la anexarea ilegală a Crimeei.
 
Realizatorii sondajului cred că aceste date sunt marcate de doi factori, credinţa ortodoxă şi ideea că valorile ţărilor ortodoxe intră în conflict cu valorile promovate de către Occident.
 
De asemenea, 65% dintre respondenţii români susţin ideea că Rusia are o obligaţie de a proteja populaţiile ortodxe din afara graniţelor sale, în vreme ce procentul coboară la 62% în Republica Moldova.
 
Din punct de vedere economic, companiile ruse nu sunt văzute atât de bine de către români precum cele care au capital american. În acest sens, 37% dintre respondenţii români cred că companiile ruse au o influenţă bună, iar procentul creşte semnificativ la 66% pentru companiile originare din Statele Unite.
 
Românii sunt încrezători şi în NATO, iar 52% dintre respondenţi cred că alianţa ar folosi forţă militară dacă România ar intra într-un conflict direct cu Rusia. 
 
Acest procent de încredere în angajamentul luat de alianţa militară cu privire la contracararea ameninţării ruse este cel mai ridicat în Estonia (59%) şi România (52%).
 
Prin comparaţie, cei mai sceptici se declară maghiarii, iar doar 32% dintre aceştia cred că NATO şi-ar folosi forţa militară dacă Ungaria ar intra în conflict direct cu Rusia.
 
Acest studiu conţine date adunate din 18 ţări central şi est-europene, unde credinţele religioase ocupă un loc important în societate. Printre ţările incluse în studiu se numără Armenia, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.
 
Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie - 18 octombrie 2015. 
 
De asemenea, acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/-  4,5 puncte. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.