anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Sorin Alexandrescu, arestat preventiv pentru 29 de zile. Citeşte stenogramele interceptărilor

GALERIE
sorin alexandrescu
 • sorin alexandrescu
- +

ORA 18:15

Alexandrescu i-a spus lui Bendei că îi dă documentele compromiţătoare după perfectarea contractului

 

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, i-a spus administratorului RCS&RDS Ioan Bendei că după semnarea contractului de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV, este dispus să îi înmâneze documentele compromiţătoare ce ar fi reprezentat mijlocul de şantaj.

În referatul prin care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au propus arestarea preventivă a lui Alexandrescu este menţionată o convorbire purtată în 16 mai de acesta cu administratorul RCS&RDS.

Potrivit documentului citat, Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că, în cazul perfectării contractului de retransmisie între RCS&RDS şi Antena TV Group, "este dispus să-i înmâneze toate documentele compromiţătoare pe care le deţine cu privire la persoana sa, specificând că perioada contractului rămâne stabilită la 5 ani, preţul fiind de 4 milioane euro/anual".

(…): „Cu con… dacă semnăm contractul ăsta, deci, moare tot!
Alexandrescu Sorin: Este singurul…
(…): Deci, matale…
Alexandrescu Sorin: Tot, tot, tot! …[neinteligibil]… E îngropat!
(…): Cine-l semnează?
Alexandrescu Sorin: Îţi dau şi documentele…
(…): Cine semnează? Cine-l semnează?
Alexandrescu Sorin [arată cu mâna dreaptă către el]
(…): Şi matale pleci!
Alexandrescu Sorin: Na, na, na!

(…): Iar revin…
Alexandrescu Sorin: Na, na, na! Semnez eu, semnează juriştii, semnează financiarul… să-ţi dăm şi documentele după aia...
(…): Cum?
Alexandrescu Sorin: Să-ţi dau documentele! Ţi le dau că n-am nevoie de ele!
(…): Originalele care-mi spuneai?
Alexandrescu Sorin: Nu originalele, ălea pe care le am! Ţi le dau că n-am ce să fac cu ele, nu mă interesează …[neinteligibil]… Crede-mă, nu vreau să …[neinteligibil]… Nu mă interesează …[neinteligibil]… chiar nu mă interesează!
(…): „Bun! Deci, domnu’ SORIN. Deci, haideţi să concretizăm, deci, unu, dacă noi semnăm ăsta, moare toată!”
Alexandrescu Sorin: „Pentru că-i rupe listarea, îi rupe toate astea! O să, o să creeze un deranj mare de tot! Mare de tot! Un scandal de genul ăsta nu-şi permite nimeni!
(…): Haideţi, haideţi, haideţi intraţi!
Alexandrescu Sorin: Şi dă-l dracu’, că pân’ la urmă, ascultă-mă ce zic, asta cu patru milioane şi cu aia nu e mare căcat! Crede-mă ce spun că nu…nu e…
(…): Deci, să îi zic lui (…)de patru?
Alexandrescu Sorin: Bă, spune-i, da, patru, spune-i clar! Patru, aia e!”

Ulterior, arată anchetatorii, în 21 mai, administratorul RCS&RDS i-a comunicat lui Sorin Alexandrescu că nu poate convinge acţionarul majoritar să încheie contractual depre care au discutat. Astfel, Alexandrescu i-ar fi spus administratorului că nu îl mai poate ajuta, "având sentimentul că nici nu se doreşte perfectarea respectivului contract", după cum se menţionează în referat.

Alexandrescu Sorin: N-am… Nu, eu n-am cum să te ajut. N-am, pentru că la… Voi n-aţi reuşit să v-ajutaţi voi pe voi! Să v-ajut eu mai mult decât atât, eu n-am cum! Eu, personal, n-am cum, crede-mă! Eu n-am cum!
(…): Păi, da’… asta…
Alexandrescu Sorin: Eu n-am cum. Eu n-am cum. Mai mult de atâta, eu n-am cum! Adică, eu am făcut… din punctul meu de vedere, eu am făcut absolut… chiar mai mult decât omeneşte posibil! D-acuma încolo… Cu ce să v-ajut? Să stau eu să… ? Am fost, ne-am văzut, ne-am… Am discutat…

Alexandrescu Sorin: „Nu! Eu, personal, nu am ce să fac! Eu ţi-am zis-o, eu nu mai am ce să fac! Eu, personal, nu mai am ce să fac! Din punctul meu de vedere, nu mai am ce să…
(…): Care sunt paşii…a… Ce?
Alexandrescu Sorin: Nu ştiu! Păi, da’ eu n-am de un’ să ştiu! Da’ eu, personal nu mai… nu mai am ce să fac! Chiar nu mai am! Chiar îmi dau seama că, de fapt şi de drept, voi nu vreţi treaba asta! Şi atuncea, eu ce pot să fac?
(…): Nu, n-a zis nimeni că nu vrem, dom’le! Da’…”

În documentul citat, anchetatorii susţin că, tot în discuţia din 16 mai, Sorin Alexandrescu iniţiază o discuţie cu administratorul RCS&RDS despre situaţia financiară a acestei companii. Astfel, directorul Antena TV Group susţine că a lucrat şi el în această industrie, iar "consecinţele pot fi dezastruoase pentru negocieri dacă o persoană din cadrul ...constituie subiectul unor ştiri compromiţătoare riscând obţinerea finanţării externe, aspect care constituie un nou element de presiune asupra părţii vătămate", se arată în referat.

Alexandrescu Sorin: „Păi, spune-i-o pe bune! Măi, omul lui Dumnezeu, asta dacă iese, crede-mă ce-ţi spun, în primul rând că vă …[foloseşte un cuvânt obscen]… listarea… Vă …[foloseşte un cuvânt obscen]… listarea asta, ce vreţi să faceţi voi cu fondurile, ţi-o spun clar! V-o …[foloseşte un cuvânt obscen]… total, deci, pe asta v-o …[foloseşte un cuvânt obscen]… total! Crede-mă că…
(…): Deci, ce muncesc acum toţi ăştia…
Alexandrescu Sorin: Deci, crede-mă ce-ţi spun, uită-te la mine ce-ţi zic! Eu am lucrat în piaţa de capital nouă ani de zile nu un an! Eu… jumătate dintre ăia la care umblaţi voi la Londra sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în industria asta.
(…): Înseamnă că ai informaţia de acolo că noi suntem…
Alexandrescu Sorin: Băi, eu ştiu foarte clar treaba asta că sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în zona asta, acţionarii mei au fost englezi! Nouă ani, nu un an! Eu făceam drumuri la Londra cum ne vedem noi aici şi la Viena aveam… am schimbat opt, opt paşapoarte într-un an! Deci, gândeşte-te despre ce vorbim! Asta o dată! Numărul unu…[neinteligibil]..."

ORA 17:20

 Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS & RDS Ioan Bendei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit unei deciziei luate vineri de Judecătoria Sectorului 1, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Decizia nu este definitivă, Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Alexandrescu, anunţând că a atacat deja cu recurs hotărârea Judecătoriei.

Recursul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

După anunţarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, Sorin Alexandrescu a fost scos din sala de judecată şi dus cu o dubă a Poliţiei la arest.

Mateuţ a declarat, înainte de anunţarea deciziei de arestare, că din interceptările aflate la dosar nu ar rezulta că victima a suferit vreo traumă psihologică sau emoţională în urma presupusului şantaj al clientului său, dovadă că aceasta nu a procedat cum i s-ar fi cerut. "Relevant în acest caz este dacă a avut loc o constrângere, dacă a rezultat o tulburare psihică a victimei în urma ameninţării şi care să fi împins victima să acţioneze în detrimentul propriei voinţe", a arătat Mateuţ.

Avocatul a mai spus că organul de urmărire penală din acest caz, respectiv DNA, nu avea competenţă să deruleze o anchetă pentru acest presuspus şantaj. "Persoana ce face obiectul infracţiunii de şantaj este una fizică, nu juridică, iar organul de urmărire penală nu avea competenţă pentru a derula o anchetă în cadrul acestei infracţiuni de şantaj. Ar fi fost de competenţa DNA dacă fapta era dusă până la capăt şi dacă se producea o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro", a explicat Mateuţ.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, vineri, Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti arestarea preventivă a lui George Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, urmărit penal pentru şantaj şi reţinut joi seară, pentru 24 de ore.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), directorul general al Antena TV Group este urmărit penal pentru şantaj, după ce, în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, ar fi constrâns "un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de învinuit, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză"

Dosarul lui Alexandrescu a fost constituit ca urmare a denunţului făcut de administratorul firmei, a precizat DNA.

Sorin Alexandrescu a fost audiat joi la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă acuzaţiile.

La sediul central al DNA a dat declaraţii, joi, şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la ieşirea din sediul DNA, că între trustul Intact şi RCS&RDS este o luptă "între doi elefanţi", iar el nu a greşit "din punct de vedere legal" cu nimic şi nu a încasat niciun leu.

Dragomir a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul directorului general al Antena TV Group. "Am fost chemat martor la DNA. Am dat răspunsuri la toate întrebările procurorilor. Am dat o declaraţie, nu ştiu acum dacă este o plângere sau declaraţie. Am declarat tot ce mi s-a întâmplat fără să mint, pentru că am jurat pe Biblie. Mai ales că toate discuţiile s-au purtat pe telefon, iar stenogramele sunt la ordinea zilei", a afirmat şeful LPF.

Dumitru Dragomir a explicat şi contextul în care s-ar fi simţit şantajat. "Pe scurt, am fost anunţat la telefon de Sorin Alexandrescu (directorul general al Antena TV Group - n.r.) să vorbesc cu un director, sau eu să mă duc la el, de la RCS&RDS, să-l trimit la el, pentru că are ceva foarte tare cu domnia sa, şi că le-a scos nişte TV-uri de pe grilă şi că erau ei în mare scandal. Mi-a spus că vine a doua zi pe la mine, pe la Ligă, dar nu a mai venit. Mi-a trimis apoi o hârtie, fără dată, fără semnătură, dar cu antetul de la Intact, şi cerea să răspund la nişte întrebări, aşa, nu ştiu, foarte...despre un contract dintre firma Bodu cu RCS&RDS. Fiind ani de zile patron de presă, le-am trimis un răspuns corect. Bineînţeles că m-am simţit şantajat, oricine se simte, mi-a dat şi telefon. În orice caz, nu vreau să fac rău cuiva, dar ei faţă de mine au greşit, nu m-am simţit bine...", a relatat şeful LPF.

Dumitru Dragomir a adăugat că nu a mers la "acel director" despre care îi vorbise Alexandrescu. "Nu am mers la acel director. Nu am vorbit cu el. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: «Du-te, băi, de-aci cu vaca. Ce treabă am eu cu Bendei?»", a spus el, făcând referire la un reprezentant al RCS&RDS.

În acelaşi context, Dragomir a spus că nu poate preciza "scopul şantajului". "Eu nu pot spune scopul şantajului. Asta este treaba procurorilor, judecătorilor. (...) Este treaba lor, şantajul lor, unul, altul, dar să nu mă bage pe mine în asta, pentru că eu nu am greşit cu absolut nimic", a ţinut să sublinieze el.

Dragomir a mai spus, referitor la informaţiile date publicităţii de Grupul de Investigaţii Politice (GIP), potrivit cărora una dintre afacerile personale ale şefului LPF a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS&RDS, că "domnul Ciuvică a venit cu un contract rupt din context".

Pe de altă parte, însă, şeful LPF a încercat să dea explicaţii cu privire la "o asociaţie" din care ar fi făcut parte şi o firmă a lui. "Firma ce a făcut contract cu RCS&RDS-ul este creditoare şi e gaj la bancă. A existat suma de 1,7 milioane de euro şi chiar şi mai mult. A fost o asociaţie între două firme, una care a venit cu 11 milioane de euro, firma mea, şi RDS cu o proporţie de 20 la sută şi ceva. Pentru asta, RDS lua 15 la sută pentru o perioadă de aproape zece ani şi în ultimii ani lua întregul câştig al asocierii. Şi atunci, unde este neregula?", a spus Dragomir.

Şeful LPF s-a referit şi la licitaţia pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I. "Antena 1 a fost în consorţiu cu RCS&RDS, iar voi toţi aţi fost martori la licitaţia făcută cu case de avocatură, Consiliul Concurenţei, Poliţie, judecătoria, presa, toată presa şi, în direct, la televizor", a spus Dragomir.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a arătat, joi, într-un comunicat de presă, că începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS & RDS. În perioada 2009 - 2011, SC RCS&RDS SA a primit de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), condusă de Dumitru Dragomir, dreptul de difuzare a meciurilor din Liga I. RCS & RDS a primit dreptul de difuzare pentru meciurilor din Liga I şi în sezoanele 2011 - 2014.

"Începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS&RDS. Este vorba despre Crystal Palace Ballrooms, un complex luxos de săli de evenimente aflat în imediata apropiere a Palatului Parlamentului şi a Pieţei Unirii din Bucureşti, pe Calea Rahovei nr. 198A. Complexul se află în proprietatea SC BODU SRL, firmă deţinută în totalitate de Dumitru Dragomir", a precizat GIP în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, în 15 august 2009, SC BODU SRL a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu RCS & RDS. Conform acestui contract, firma lui Dragomir a încasat de la RCS&RDS suma de 1.700.000 de euro "în schimbul unor servicii şi drepturi derizorii", a precizat GIP.

"Prin acest contract, RCS&RDS a plătit 1,7 milioane de euro pentru a-şi face publicitate la nunţile şi botezurile ce urmau să se desfăşoare într-un imobil deţinut de firma lui Dumitru Dragomir. La data semnării contractului imobilul era neamenajat astfel încât RCS&RDS s-a oferit să-l amenajeze pe banii săi", se mai arată în comunicatul citat.

RCS&RDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de 19 spre 20 aprilie 2012.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 20 aprilie 2012, RCS&RDS a anunţat că nu mai difuzează Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV pe platforma de satelit Digi, întrucât compania de telecomunicaţii nu mai poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, sumă care ar fi fost solicitată de Antena TV Group pentru difuzarea prin satelit a acestor televiziuni.

Totodată, RCS&RDS a precizat, în comunicat, că Antena TV Group a declarat libere la retransmisie televiziunile sale, fără condiţionări tehnice sau financiare, fapt pentru care, pentru cablu, distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită.

În schimb, Intact Media Group a afirmat pe 20 aprilie 2012, într-un comunicat, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, Antena 1 şi Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicaţii de rea credinţă. Potrivit comunicatului Antena, RCS&RDS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că televiziunile în cauză au fost declarate libere la retransmisie.

ORA 17:10

Sorin Alexandrescu îi spune unei femei că a vorbit la telefon cu administratorul RCS&RDS, care i-a cerut să se întâlnească urgent, iar aceasta îi cere să aibă "super grijă" şi să o sune după întâlnire: "Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia".

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, vineri, Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti arestarea preventivă a lui George Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, urmărit penal pentru şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.

În referatul cu propunerea de arestare a lui Sorin Alexandrescu, procurorii DNA arată că acesta a constrâns în mod repetat "administratorul unei societăţi comerciale" că va da în vileag fapte compromiţătoare, care ar putea să îi afecteze afecta viaţa personală şi cariera profesională.

Sorin George Alexandrescu a fost denunţat la DNA şi s-au emis autorizaţii pentru interceptarea convorbirilor telefonice şi ambientale ale acestuia cu administratorul RCS&RDS, dar şi cu alte persoane.

Potrivit procurorilor DNA, administratorul companiei a primit o adresă trimisă la sediul companiei, în care se solicitau relaţii despre contractul de 3,5 milioane de euro, încheiat în 2009 de acesta, în numele companiei pe care o administrează, cu o societate comercială.

Alexandrescu i-ar fi spus anterior administratorului companiei că, în opinia lui, acel contract era, în realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mită a sumei de 3,5 milioane de euro de către o persoană, în schimbul căreia aceasta a întreprins demersuri în a susţine compania în câştigarea licitaţiei privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal.

După primirea adresei pe mail, administratorul companiei "şi-a creat convingerea că inculpatul Alexandrescu George Sorin a început să-şi pună în practică ameninţările privind divulgarea unor fapte compromiţătoare la adresa sa, întrucât nu reuşise să precizeze un preţ concret privind încheierea contractului de retransmisie", au notat procurorii anticoprupţie în documentul citat.

Într-o discuţie din 26 aprilie cu Sorin Alexandrescu, interceptată de anchetatori, administratorul companiei RCS&RDS îi spune acestuia că are familie şi nu vrea să îi fie "terfelit" numele într-un scandal mediatic.

"(…): Da, adică, n-aş vrea să fiu terfelit şi... Am domn’e familie! Puneţi-vă în locul meu! Aveţi familie! Să apăreţi terfelit într-o, c-am dat mită, c-am dată, ă...

Alexandrescu Sorin: Sunteţi administrator domnule! Atunci când te adresezi unei companii, te adm..., te adresezi omului care administrează Compania? Dumneavoastră sunteţi... Cui să se adreseze? Lui(…).(…) e administrator? Sau nu ştiu, cui să se adreseze? Că nu înţeleg!

(…): Mda, eu am venit cu rugămintea personală: să n-am eu treabă! Asta e! Dacă puteţi să mă ajutaţi …

Alexandrescu Sorin: „Domnu’(…), credeţi-mă ce vă spun! Eu nu ştiu ce aţi făcut dumneavoastră cu contractul ăsta! Eu nu ştiu ce aţi făcut dumneavoastră cu contractul ăsta! Numai dumneavostră şi (…)ştiţi! Eu nu ştiu ce aţi făcut cu el! Pe bune vă zic, nu ştiu ce aţi făcut cu el! Nu-mi spuneţi mie treaba asta, că eu nu ştiu ce aţi făcut cu el! Dumneavoastră aţi făcut nişte lucruri, probabil că, credeţi, că lucrurile alea sunt în regulă! Poate că ele chiar sunt în regulă, eu nu vreau să presupun absolut nimic! Numai că s-au pus nişte, oamenii ăştia au pus nişte întrebări şi...

Alexandrescu Sorin: Mai ales că dumneavoastră aţi semnat contractul, dumneavoastră l-aţi semnat! Din câte înţeleg contractul acesta este semnat de către dumneavoastră! Cui să se adreseze cineva? Se adresează administratorului Companiei, nu? Că nu sunteţi un simplu slujbaş acolo, sunteţi administratorul Companiei, care aţi semnat chestiunea asta.

(…): Deci, eu, asta-i rugămintea mea: mai bine s-o lăsăm după sărbători! Dacă puteţi să mă...să nu mă defăimaţi pe mine şi să mă... Asta e!

Alexandrescu Sorin: Părerea mea, părerea mea este, ă, că, nu ştiu! Sfatul meu pentru dumneavoastră personal, că na, ne cunoaştem, este să răspundeţi la întrebările astea! Să răspundeţi! Nu ştiu! Dumneavoastră ştiţi mai bine!

(…): Nu, asta era rugămintea mea: să nu mă denigraţi, să nu mă asta … După sărbători ne auzim! Ne auzim!

Alexandrescu Sorin: Eu nu ştiu ce să vă zic! Noi n-am lucrat pe investigaţia asta, încă! Nu ştiu ce să vă zic! Asta-i o treabă derulată de (…). O să vedem şi noi! Probabil c-o să ne arate şi nouă … documente!"

Procurorii DNA arată că, tot în 26 aprilie, Alexandrescu are o discuţie cu o femeie, căreia îi spune că "omul care a primit primu’ plicul … e într-o oră aicea".

Aceasta îi atrage atenţia lui Sorin Alexandrescu să aibă grijă: "Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia."

După ce s-a întâlnit cu administratorul companiei, Sorin Alexandrescu o sună din nou pe femeie şi îi relatează discuţia avută cu acesta.

"Alexandrescu Sorin: Am avut o întâlnire cu cineva. Era foarte, foarte speriat că primise o adresă.

(…): Aşa.

Alexandrescu Sorin: Foarte speriat.

(...): Da.

Alexandrescu Sorin: Da .Foarte speriat. Şi domnule, dacă aveam ceva cu el, personal. Zic: Domnule, n-am nimic cu dumneavoastră personal, domnule. Ce să avem? Doamne fereşte! Dar, zic, la ce vă referiţi? Şi pe urmă mi-a arătat despre ce e vorba.

(…): Da.

Alexandrescu Sorin: Zic: Domnule, dar eu văd că asta e adresată companiei, nu e adresată dumneavoastră.

(...): Da.

Alexandrescu Sorin: Da. Foarte speriat.

(...): Da OK. Şi mă rog, bună întâlnirea?

Alexandrescu Sorin: În principiu, da. În sfârşit, îşi povestesc."

Procurorii mai arată că Sorin Alexandrescu a avut două discuţii telefonice, în 4 mai şi în 13 mai, cu o persoană cu care vorbeşte despre ancheta jurnalistică care viza contractul de 3,5 milioane de lei cu care îl şantaja pe administratorul companiei.

"(…).: Tu cu aia cu (…) i-ai dat drumul, că eu credeam că pentru aia te-a sunat.

Alexandrescu Sorin: Nu, nu, nu, nu! Aia e dată drumul, aia e pe circuit!

(… ): OK! Bravo!", potrivit convorbirii telefonice din 4 mai, interceptate de anchetatori.

"(… ).: Cum merge treaba cu(…)?

Alexandrescu Sorin: Lucrăm, deja avem pe post ceva.

(… ): Aha!

Alexandrescu Sorin: Da. Deci lucrăm la ea.

(… ): Bravo.

Alexandrescu Sorin: Da.

(… ): Bine. Da’ nu, cred că ar trebui în afară de pe post.

Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă", conform interceptării din 13 mai, prezentată de procurori în referatul cu propunerea de arestare a lui Sorin Alexandrescu.

Procurorii au mai arătat în documentul citat că în tot acest interval, prin intermediul posturilor de televiziune şi al publicaţiilor aparţinând trustului de presă Intact Media Group au fost difuzate şi publicate ştiri şi articole cu impact negativ asupra companiei.

"În paralel, postul de televiziune «(…)» a difuzat, începând cu data de 09.05.2013 (ora 14:35) un material promo cu titlul «EXPLOZIV. MITĂ ÎN FOTBAL 3,5 MILIOANE EURO VIA ORADEA – BUCUREŞTI. ANCHETA JURNALISTICĂ ÎN CURÂND» după cum urmează: 09.05.2013, ora 21:51; 10.05.2013, orele 06:37, 11:51, 14:42; 11.05.2013, orele 07:53, 16:50, 13:47; 12.05.2013, ora 14:50; 13.05.2013, orele 09:59, 13:56, 16:56; 16.05.2013, ora 07:48; 19.05.2013, ora 19:45; 20.05.2013, orele 05:06, 05:16, 05:50, 05:55, 06:38; 21.05.2013, orele 09:57, 13:57, 16:45; 22.05.2013, orele 09:57, 13:47; 23.05.2013, orele 00:37, 09:30, 11:43, 13:47, 16:45; 24.05.2013, orele 08:55, 11:47, 13:47; 25.05.2013, orele 01:59, 06:49, 09:23, 11:23, 13:46, 16.48; 26.05.2013, orele 12:26, 13:47 şi 17:15; 27.05.2013, ora 00:24", au precizat procurorii.

În referatul cu propunerea de arestare a lui Sorin Alexandrescu, procurorii DNA arată că acesta a constrâns în mod repetat administratorul unei societăţi comerciale că va da în vileag fapte compromiţătoare, care ar putea să îi afecteze afecta viaţa personală şi cariera profesională.

Sorin Alexandrescu ar fi urmărit ca, în acest mod, să îl detemine de administratorul societăţii comerciale să semneze în numele companiei un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând Antena TV Group, în condiţii prestabilite, respectiv pe o perioadă de cinci ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane de euro anual, ceea ce implica încasarea unui preţ de 0,6 euro pe lunar pe abonat, au notat procurorii în documentul citat.

La sediul central al DNA a dat declaraţii, joi, şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la ieşirea din sediul DNA, că între trustul Intact şi RCS&RDS este o luptă "între doi elefanţi", iar el nu a greşit "din punct de vedere legal" cu nimic şi nu a încasat niciun leu.

Dragomir a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul directorului general al Antena TV Group. "Am fost chemat martor la DNA. Am dat răspunsuri la toate întrebările procurorilor. Am dat o declaraţie, nu ştiu acum dacă este o plângere sau declaraţie. Am declarat tot ce mi s-a întâmplat fără să mint, pentru că am jurat pe Biblie. Mai ales că toate discuţiile s-au purtat pe telefon, iar stenogramele sunt la ordinea zilei", a afirmat şeful LPF.

Dumitru Dragomir a explicat şi contextul în care s-ar fi simţit şantajat. "Pe scurt, am fost anunţat la telefon de Sorin Alexandrescu (directorul general al Antena TV Group - n.r.) să vorbesc cu un director, sau eu să mă duc la el, de la RCS&RDS, să-l trimit la el, pentru că are ceva foarte tare cu domnia sa, şi că le-a scos nişte TV-uri de pe grilă şi că erau ei în mare scandal. Mi-a spus că vine a doua zi pe la mine, pe la Ligă, dar nu a mai venit. Mi-a trimis apoi o hârtie, fără dată, fără semnătură, dar cu antetul de la Intact, şi cerea să răspund la nişte întrebări, aşa, nu ştiu, foarte...despre un contract dintre firma Bodu cu RCS&RDS. Fiind ani de zile patron de presă, le-am trimis un răspuns corect. Bineînţeles că m-am simţit şantajat, oricine se simte, mi-a dat şi telefon. În orice caz, nu vreau să fac rău cuiva, dar ei faţă de mine au greşit, nu m-am simţit bine...", a relatat şeful LPF.

Dumitru Dragomir a adăugat că nu a mers la "acel director" despre care îi vorbise Alexandrescu. "Nu am mers la acel director. Nu am vorbit cu el. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: «Du-te, băi, de-aci cu vaca. Ce treabă am eu cu Bendei?»", a spus el, făcând referire la administratorul RCS&RDS.

În acelaşi context, Dragomir a spus că nu poate preciza "scopul şantajului". "Eu nu pot spune scopul şantajului. Asta este treaba procurorilor, judecătorilor. (...) Este treaba lor, şantajul lor, unul, altul, dar să nu mă bage pe mine în asta, pentru că eu nu am greşit cu absolut nimic", a ţinut să sublinieze el.

................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................

ORA 16:00

Vă prezentăm stenogramele din dosarul DNA:

Sorin Alexandrescu:  Omul care a primit primu’ plicul … e într-o oră aicea.
Camelia Voiculescu: Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia.

Pe 22 aprilie, Sorin Alexandrescu s-a întâlnit cu Ioan Bendei, căruia îi arată contractul semnat de RCS RDS cu firma lui Mitică Dragomir şi îi spune şantajatului că va face publice informaţiile din contract dacă nu
îi rezolvă problema.

Alexandrescu Sorin: O să facem … o să facem altfel. O să vă facem… noi o să facem mâine dimineaţă o adresă …
Ioan Bendei : Da.
Alexandrescu Sorin: În mod oficial, dumneavoastră, la (…), domnului (…).
Ioan Bendei: Da, da, nicio problemă.”
Alexandrescu Sorin: „Pentru că acest contract are legătură directă cu momentul în care aţi făcut postul de televiziune (…), exact două mii nouă.
Ioan Bendei: Da.
Alexandrescu Sorin: Dumneavoastră aţi pus trei milioane cinci sute de mii de euro într-o companie care n-a produs absolut nimic, în care spuneţi foarte clar că… şi se menţionează acolo, faptul că nu există niciun fel de … niciun fel de regres împotriva companiei (…), indiferent ce se întâmplă. Iar legătura asta va trebui să o desluşească… Ce?”
Alexandrescu Sorin: „…… Dar vă spun sincer, probabil, că ori nu vă gândiţi ce se va întâmpla şi vreţi să vă spun …
Ioan Bendei: Ce să se întâmple?
Alexandrescu Sorin: Vreţi să vă spun ceva? Aicea, credeţi-mă, dumneavoastră sunteţi un simplu semnatar al acestui document. Dar o să …
Ioan Bendei: Pe mine mă interesează persoana mea, domnule. Da.
Alexandrescu Sorin: Păi… Păi… Păi, bun, dar aici e vorba de companie, în primul rând, că dumneavoastră sunteţi un reprezentant al companiei. Pe urmă reprez… răspunderea dumneavoastră ca persoană fizică. Asta este prima parte. Asta este prima parte. De ce s-a făcut contractul ăsta, o s-o vedem şi pe aia. Şi eu vă spun clar: până n-o să se dărâme tot montajul făcut cu dumneavoastră şi cu(…), nu o să se lase nimeni! Asta este mită, oficial dată. Haideţi, să fim serioşi!
Ioan Bendei: Mită, asta!? Mită, mită!?
Alexandrescu Sorin: Da. Domnule...
Ioan Bendei: Rândul trecut aţi zis şpagă. Acuma mită. ”

Într-o altă întâlnire, reprezentantul RCS RDS aproape îl imploră pe directorul Antena Group să-l lase în pace.

Bendei cere îndurare

Ioan Bendei: (...) Eu, asta e rugămintea mea! Aveţi un pic de suflet, puneţi-vă în situaţia mea! Am doi copii, domn’e! Am doi copii! De, vorba aia, şi să înceapă aşa o, o defăimare împotriva mea şi asta...eu,
rugămintea este... cu mine, cu mine! Eu n-am, îi bag în mă-sa, firma e firmă!
Alexandrescu Sorin: Eu vă, da, încă o dată, despre ce vorbim?
Ioan Bendei: Domnu’ SORIN, dacă sunteţi om şi aveţi, cât de cât pe Dumnezeu deasupra, persoana mea, eu v-aş ruga, să mă lăsaţi în pace!
Ioan Bendei: Deci, rugămintea mea este: dacă, n-aveţi treabă cu mine, cu familia mea! (…) Vă daţi seama? Să fie eu luat şi ă, ă, blamat că dau mită, şpagă... Vă daţi seama în ce situaţie sunt? Toată cariera mea, tot munca mea de-o viaţă să fie ştirbită...
Alexandrescu Sorin: Staţi aşa! Staţi o clipă să citesc şi eu ce scrie aici! Păi, domn’e, ce scriu oamenii ăştia aicea cred că sunt nişte fapte foarte grave! (...) Eu cred că e o treabă care... cel puţin asta văd eu!
Şi eu...”

ORA 15:00

Fiica lui Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, ar fi implicată în dosarul de şantaj în care este implicat directorul general de la Antena 1, Sorin Alexandrescu şi administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, potrivit România TV.Camelia Voiculescu a fost şi ea interceptată de procurorii DNA, dar indirect. Telefonul lui Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Grup, era ascultat în baza unui mandat emis de instanţe.

Sorin Alexandrescu a discutat în două rânduri cu Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, potrivit România TV. Ea este coordonatoarea principală a grupului de presa Intact.

Într-una din discuţii, Sorin Alexandrescu îi explică acesteia despre întâlnirea pe care a avut-o cu Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, cel care este denunţător în acest caz şi care ar fi fost şantajat. Alexandrescu îi spunea Cameliei Voiculescu despre rugămintea lui Ioan Bendei de a fi lăsat în pace în campania mediatică pe care Antena 3 o ducea împotriva companiei RCS&RDS.

O a două discuţie între Sorin Alexandrescu şi Camelia Voiculescu a avut loc în luna mai. Atunci s-a discutat despre un plic, ocazie cu care Camelia Vociulescu a precizat numele lui Dan Voiculescu. A spus că şi tatăl ei i-a trasat o grijă, pe care Sorin Alexandrescu o avea în lucru.rtv.net

ORA 12:00

Antena 3 ar fi pregătit presiuni mediatice la adresa firmei de cablu RCS-RDS, susţine România TV. Referatul procurorilor DNA în cazul Sorin Alexandrescu, remis presei, arată că directorul Antena Group ar fi incercat sa şantajeze o companie de cablu pentru un câştig de 7,2 milioane de euro.

Procurorii îl acuză pe Sorin Alexandrescu, directorul trustului "Intact", că i-ar fi şantajat pe reprezentanţii firmei de cablu RCS-RDS.

În referat este transcrisă şi convorbirea dintre Sorin Alexandrescu şi o femeie, al cărui nume nu este făcut public. În convorbirea din 26 aprilie 2013, Alexandrescu ii spune respectivei femei că "omul care a primit primu' plicul ... e într-o oră aicea".

- Da, da, eu am venit cu rugamintea mea personala, adica, lasati-l dracu', lasati-ma pe mine in pace la persoana mea, persoana mea, persoana mea! Da.

Alexandrescu Sorin: Da' nu e, inca o data, inca o data noi... eu n-am nimic cu dumneavoastra! Noi am, au fost puse niste intrebari vis a vis de un material raportat la Companie, nu la dumneavoastra, ca dumneavoastra sunteti...
- Adica eu, indiferent ce aveti cu firma, cu (...)...

Alexandrescu Sorin: Mda, da', daca dumneavoastra sunteti , nu, dar daca dumneavoastra sunteti semnatarul acelui document, noi am pus niste intrebari, noi asteptam sa, sa primim niste raspunsuri. Dumneavoastra ati
spus ca: ,,Domn'e totul, totul e in regula! Poate totul e in regula si poate ca n-am vazut noi ceea ce ar fi trebuit sa vedem.
...
- Asta e toata, toata rugamintea! Adica, va dati seama in ce situatie, munca mea de douazeci si ceva de ani, sa, sa, s-o incepem acuma s-o stirbim prin tot felul de, de, de chestii. Firma este firma! Eu, asta e rugamintea mea! Aveti un pic de suflet, puneti-va in situatia mea! Am doi copii, domn¬e! Am doi copii! De, vorba aia, si sa inceapa asa o, o defaimare impotriva mea si asta...eu, rugamintea este... cu mine, cu mine! Eu n-am, ii bag in ma-sa, firma e firma! A...persoana...

Alexandrescu Sorin: Eu va, da, inca o data, despre ce vorbim?
...
- Domnu... SORIN, daca sunteti om si aveti, cat de cat pe Dumnezeu deasupra, persoana mea, eu v-as ruga, sa ma lasati in pace! Ce aveti cu firma, cu astea, asta este rugamintea! Eu, acuma, sunt intr-o situatie neplacuta! Mi-am si luat un bilet sa plec in concediu. Sunt..., sunt, stiti cum sunt?
...
- Deci, rugamintea mea este: daca, n-aveti treaba cu mine, cu familia mea! (...) Va dati seama? Sa fie eu luat si a, a, blamat ca dau mita, spaga... Va dati seama in ce situatie sunt? Toata cariera mea, tot munca mea de-o viata sa fie stirbita...[neinteligibil]...

Alexandrescu Sorin: Stati asa! Stati o clipa sa citesc si eu ce scrie aici! Pai, domn'e, ce scriu oamenii astia aicea cred ca sunt niste fapte foarte grave! Sunt foarte, foarte grave treaba asta ! Ati dat trei milioane cinci sute de mii de euro, cel putin, asa arata aicea, unei companii detinuta de(...)! O companie care a functionat din 2009 cu credite de opt milioane de euro si cu pierderi in fiecare an de peste ... a, trei sute, cinci sute de mii de euro, pierderi in fiecare an! Eu cred ca e o treaba care... cel putin asta vad eu! Si eu...
...
- Plec acuma in concediul asta, n-am fost niciodata, merg pe o croaziera, n-am mers in viata mea! Sunt, stiti cum sunt? Sunt terminat, sunt!...Terminat!

Alexandrescu Sorin: Da. eu vad ca asta se refera la Companie, catre(...)!

- Da, pai, e adresata mie!

Alexandrescu Sorin: Pai, sunteti administratorul, sunteti administratorul la(...)?

- Da, da!

Alexandrescu Sorin: Si eu, din cate vad ce scriu oamenii astia aicea, dumneavoastra ati semnat contractul, nu?

- Da, da!

Alexandrescu Sorin: E normal ca oamenii astia sa intrebe pe omul care a semnat contractul!

- Dati-l dracului de contract domnu'! Asta, aia-i firma? Da cu mine, cu mine, eu persona mea, persoana mea?

Alexandrescu Sorin: Pai, stati putin! Daca noi vorbim de situatia in care, compania(...), al carui administrator sunteti, a semnat un contract cu compania lui(...), semnalul dumneavoastra, contractul ala, din cate inteleg eu de aicea, e semnat de dumneavoastra!".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.