Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sosirea studenţilor animă piaţa imobiliară: Locuinţe de lux scoase la închiriat

GALERIE
living
  • living
- +

Sosirea studenţilor în oraş în ultimele zile a creat efervescenţă maximă pe o nouă piaţă imobiliară: cea a locuinţelor noi, cu dotări superioare, oferite spre închiriere n numeroase apartamente din ansamblurile rezidenţiale de lux ale Iaşului sunt în acest moment disponibile amatorilor. Cele mai multe oferte sunt ale unor mici investitori, care au cumpărat înainte de criză unul, două sau mai multe locuinţe, iar acum vor să-şi mai amortizeze din investiţie. Se pot închiria apartamente mici cu 200-300 de euro, locuinţe mai mari cu 400-600 de euro, dar amatorii pot găsi chiar şi un mini-penthouse, cu 900 de euro. Ce chirii se mai cer şi pe piaţa normală, a apartamentelor din blocurile vechi?

 

Piaţa imobiliară a găsit o soluţie şi pentru situaţia anormală generată la Iaşi de criza economică în privinţa ansamblurilor rezidenţiale care nu-şi găsesc cumpărători. În marile ansambluri exclusiviste din oraş, cei cu dare de mână, şi care nu dorest o investiţie pe termen lung, pot închiria o locuinţă de lux pe sume ce reflectă cu prisosinţă luxul din interior. “Micii investitori au achiziţionat unul, două sau mai multe apartamente, iar ulterior le-au scos la închiriat, pentru a-şi diminua din cheltuieli”, ne-a declarat Vlad Apetrei, consilier în cadrul TNT Imobiliare. “Cel mai bun complex, din punctul de vedere al binomului preţ-calitate, este cel din spatele Mitropoliei”, consideră acesta. Astfel, pentru a închiria un apartament cu o cameră în Complexul rezidenţial “Ştefan cel Mare”, cei interesaţi trebuie să pună deoparte lunar între 200 şi 300 de euro, la care se mai adaugă şi cheltuielile cu utilităţile. Pentru un apartament cu două camere în aceeaşi complex, chiria lunară începe de la 250 de euro şi poate urca binişor, în funcţie de dotările interioare.
 

Lista ofertelor

 
Şi pe Strada Ciurchi, la “Tudor Compact Spaces”, pentru un apartament cu două camere se percepe o chirie de 250 de euro. În apropiere, la Complexul Tudor Residence, un apartament cu o singură cameră, cu o suprafaţă de 47mp, poate fi închiriat tot începând cu 250 de euro lunar, iar pentru două camere chiria oscilează între 300 şi 400 de euro lunar. În zona Blocului Verde (Tătăraşi, în zona Flora), sunt disponibile pentru închiriat şapte apartamente cu două camere, preţul de pornire fiind de 300 euro, dar se poate ajunge până la 450 de euro. Pentru cei interesaţi de un apartament din ansamblul “Penta Rezidenţial”, situat în partea de S-E a Iaşului, în imediata vecinătate a zonei de agrement Veneţia-Ciric, suma lunară pentru o locuinţă este de aproximativ 250 de euro, dar poate ajunge până la 400 de euro, în funcţie de suprafaţa imobilului. Dezvoltatorii complexului rezidenţial mizează în principal pe zona lipsită de agitaţie şi pe siguranţa celor cazaţi, ansamblul fiind supravegheat permanent de o firmă privată de pază. La “Premium Residence”, construit în zona Târgu Cucu, pentru un imobil cu o singură cameră chiria lunară este de 250 de euro. Pentru a beneficia de “aerul boem de pensiune austriacă”, după cum afirmă dezvoltatorul complexului în site-ul de prezentare, se poate plăti şi 900 de euro lunar pentru un apartament cu trei camere, iar pentru două camere 450 de euro. “Aproape de Târguşor Copou, lângă căminele de la Medicină, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu suma de 500 de euro, iar pentru trei camere, cei interesaţi trebuie să scoată lunar din buzunar minimum 600 de euro”, a precizat Paul Avătaji, consilier în cadrul agenţiei Imperia Imobiliare. Toate acestea în Complexul “Exclusive Residence”, care este format din şase blocuri noi, cu parcare subterană şi supraterană, cu apartamente de lux complet utilate la standarde occidentale. 
Tot în zona Copoului, un alt ansamblu exclusivist oferă spre închiriere locuinţe cu două, respectiv trei camere. Astfel, la “Copou Bellevue”, pe strada ce coboară spre Păcurari, pentru un apartament cu două camere, cu finisaje de lux, chiria este cuprinsă între 300 şi 450 de euro, iar pentru trei camere preţul de pornire este de 500 de euro. Pentru a închiria un mini penthouse în acest complex rezidenţial este necesară suma de 900 de euro, la care se adaugă cheltuielile lunare cu întreţinerea. În ansamblul “Vasile Lupu” din Tătăraşi, un imobil cu două camere porneşte de 250 şi poate ajunge până la aproximativ 350-400 euro. De asemenea, apartamente cu două camere în “Green Park” pot costa lunar 260 de euro, iar pentru trei camere chiria porneste de la 280 de euro.
 

Mobilier de mii de euro

 
“De regulă, în aceste zone rezidenţiale, când vine vorba de închiriat, se percepe o garanţie, echivalentul unei chirii pe o lună de zile”, a precizat consilierul TNT Imobiliare. “Totuşi, având în vedere faptul că, de cele mai multe ori, mobilierul cât şi celelalte dotări interioare valoarează între 2.000 şi 7.000 de euro, se percepe o garanţie echivalentă cu două luni de chirie”, a adăugat Apetrei.

Comparativ, apartamentele din imobilele vechi sunt mai ieftine, dar şi condiţiile sunt pe măsură. De regulă, studenţii sunt principalele ţinte ale proprietarilor de astfel de locuinţe. Pentru o garsonieră de închiriat, suma minimă este de 100 de euro, iar cea maximă de 230 de euro. Chiria la un apartament cu o cameră variază între 180 şi 300 de euro, iar pentru două camere poate ajunge la 400 de euro în Piaţa Unirii. “Tot în Piaţa Unirii, pentru un apartament cu trei camere se poate ajunge şi la o chirie lunară de 750 de euro, dat fiind faptul că Facultatea de Medicină este la câţiva paşi distanţă, iar de regulă chiriaşi sunt studenţii străini, care îşi permit să achite această sumă şi nu negociază la sânge un astfel de tarif”, a precizat reprezentantul TNT Imobiliare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri