O tânără din Costuleni urmează să preia mandatul de senator al Dianei Șoșoacă

miercuri, 12 iunie 2024, 03:02
3 MIN
 O tânără din Costuleni urmează să preia mandatul de senator al Dianei Șoșoacă

Pe lista candidaților AUR de la alegerile parlamentare din 2020 este o tânără asistentă socială, care tocmai a câștigat un mandat de consilier local într-o comună ieșeană. Dacă va alege acest mandat în locul celui de senator, va fi în opoziție cu soțul ei, ales și el consilier local din partea PNL

După predarea ștafetei, cu trei ani în urmă, de către un senator ieșean – Iulia Scântei, care s-a „refugiat” la Curtea Constituțională, încă unul din grupul celor cinci ieșeni din Senatul României dă semne că se pregătește să-și facă bagajele. Partidul Dianei Iovanovici-Șoșoacă a depășit cu puțin pragul celor cinci procente necesare în alegerile europarlamentare, astfel că S.O.S. România va avea doi reprezentanți la Bruxelles. Rezultatele încă nu sunt definitive, dar senatoarea de Iași a anunțat deja că „va lupta să salveze România” în legislativul european.

Transferul reprezintă și un progres financiar substanțial. În ultimele două declarații de avere, Diana Șoșoacă a raportat venituri anuale ceva mai mari de 130 de mii de lei (puțin peste 26 de mii de euro) pentru activitatea în camera superioară a Parlamentului României, în vreme ce Tudor Ciuhodaru, de exemplu, a menționat în declarația sa pentru anul trecut 185 de mii de euro primiți în calitate de eurodeputat.

CITEȘTE ȘI: ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024 – Rezultate provizorii – PSD-PNL 48,67%, AUR 14,95%, iar Şoşoacă devine europarlamentar

Diana Șoșoacă a intrat în Parlament la sfârșitul anului 2020 candidând pe lista AUR pentru Senat. Ea a fost exclusă la nici două luni de la preluarea mandatului pe motiv de indisciplină. Spre deosebire de calitatea de ales local (primar, președinte CJ, consilier), un parlamentar nu își pierde mandatul în urma retragerii sprijinului partidului pe listele căruia a fost ales. Abia acum, când senatoarea de Iași se pregătește să părăsească Parlamentul de la București, se pune întrebarea: cine îi va lua locul?

În opoziție cu soțul

Pe lista de candidați AUR din 2020, locul următor este ocupat de Ionela-Alina Achirei, de profesie asistent social. Am regăsit-o pe Ionela-Alina la Costuleni, acum căsătorită Dumitru. Până să intre în concediul de creștere a copilului, a colaborat cu părintele Dan Damaschin la Asociația „Glasul Vieții”. De altfel, el s-a bucurat la auzul acestei vești, având numai cuvinte de laudă despre Alina, cum îi spune părintele. La fel și primarul din Costuleni, Mirică Dodan, cu ajutorul căruia am luat legătura cu Ionela-Alina Dumitru. Ea a fost mai reținută, spunându-ne că va lua o decizie – de a merge sau nu la București – atunci când plecarea Dianei Șoșoacă va deveni oficială.

Citiți și: Curiosul caz al secției 34: zero voturi la un candidat la Primărie, zeci la partid

Între timp, Alina Dumitru a obținut un mandat de consilier local în comună după ultimele alegeri locale din partea AUR. Se poate spune că este un debut deplin în activitatea politică și administrativă, pentru că va fi în opoziție față de grupul majoritar de consilieri PNL, în care se află și soțul său.

Dacă va opta pentru preluarea mandatului de senator, ea va trebui să renunțe la calitatea de consilier local (care devine efectivă începând cu ziua de 28 septembrie). Odată finalizat mandatul la Senat, la sfârșitul acestui an, Alina Dumitru nu se va putea întoarce în Consiliul Local.

FOTO: Alina Achirei/Facebook/Arhiva personala

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii