Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV Un director din Iaşi a divorţat de nevastă, în timpul unei investigaţii a „Ziarului de Iaşi”, pentru a putea rămâne la robinetul cu bani publici

Soțiile de sute de mii de euro ale directorilor DSV. Afaceri în familie cu banii statului

GALERIE
Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) IaşiDOCUMENT PRIN CARE SE AUTORIZEAZA PUNCT DE LUCRU PT SOTIE
  • Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi
  • DOCUMENT PRIN CARE SE AUTORIZEAZA PUNCT DE LUCRU PT SOTIE
- +

Doi directori de la Direcţia Sanitară Veterinară Iaşi au soţii cu firme abonate de foarte mulţi ani la robinetul de bani publici al instituţiei. Numărul 2 din direcţie, Vasile Gaboran, care-şi face concediile cu parlamentari din PNL, a semnat cu mâna lui autorizaţiile de funcţionare pentru farmaciile deţinute de firma soţiei, firmă pe care chiar el a înfiinţat-o. Aceeaşi societate a familiei Gaboran a primit 150.000 de euro doar în ultimii ani din contractele de asistenţă veterinată încheiate cu DSV, deşi în declaraţiile de interese date de Gaboran nu e declarat niciun leu.

Petru Opriş, directorul de la Sănătatea Animalelor – numărul 3 din instituţie, nu o duce nici el rău. Soţia lui a câştigat peste 100.000 de euro în ultimii ani din contractele cu DSV. În timpul investigaţiei„Ziarului de Iaşi”, chemat la raport de şefii de la Bucureşti, Petru Opriş a decis să divorţeze de nevastă pentru a scăpa de un eventual conflict de interese. Despărţirea a fost făcută discret, la notar, acum câteva săptămâni. Șefii de la Bucureşti spun că au aflat despre posibilele conflicte de interese de la reporterii noştri şi ne-au răspuns că au sesizat ANI. Interpelat de „Ziarul de Iaşi”, Gaboran e sigur pe el: „dacă vreţi să scrieţi, scrieţi!”

Doi dintre cei mai importanţi oameni din Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi au câştigat, indirect, sute de mii de euro din afacerile private pe care familiile lor le-au avut cu această instituţie. Vasile Gaboran, directorul adjunct şi Petru Opriş, directorul de la Serviciul de Sănătatea Animalelor de la DSVSA au ambii soţii ce derulează contracte substanţiale, de peste un deceniu, cu instituţia la care au funcţii de conducere. Dintr-un exces de siguranţă, Gaboran a ajuns chiar să autorizeze din partea DSV două farmacii deţinute de soţia sa, după cum reiese dintr-o serie de documente oficiale deţinute de „Ziarul de Iaşi”.

Vasile Gaboran și soția

Gaboran este cotizant cu state vechi în PNL, fiind prieten de familie cu deputatul Grigore Crăciunescu, cu care merge adesea şi în concedii. De teama Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care anchetează în prezent contractele de la DSV, Petru Opriş s-a lepădat, în timpul investigaţiei noastre, de propria soţie: a divorţat de aceasta după ce şefii de la Bucureşti au aflat despre situaţia de la Iaşi.  

Introducere  

La nivelul direcţiilor sanitare veterinare din toată ţară sunt organizate, de regulă anual, licitaţii pentru atribuirea unor contracte de asistenţă veterinară în comunele respectivelor judeţe. La licitaţii pot participa atât cabinete medical-veterinare autorizate, cât şi firme ce derulează activităţi în acest domeniu. În schimbul sumelor primite, care pot depăşi şi 150.000 de lei pe an, câştigătorii trebuie să ţină un inventar al animalelor din comune, să le crotalieze, vaccineze etc.

Printre persoanele care câştigă bani de mulţi ani din aceste contracte se numără şi soţia lui Vasile Gaboran, Lenuţa, precum şi fosta soţie a lui Petru Opriş (FOTO), Tatiana, de care directorul din DSV Iaşi a divorţat după ce „Ziarul de Iaşi” a solicitat Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) un punct de vedere cu privire la posibilul conflict de interese al celor doi.

Atât Lenuţa Gaboran, cât şi Tatiana Opriş derulează contracte cu instituţia la care partenerii lor de viaţă lucrează începând cu anul 1999. Gaboran în calitate de administrator al societăţii Maramold Company SRL Paşcani (înfiinţată de Vasile Gaboran), iar Tatiana Opriş prin Cabinetul Medical Veterinar (CMV) Opriş Tatiana. Cele două desfăşoară activităţi sanitar-veterinare în comunele Todireşti şi Strunga.  

Banii  

Firmele câştigătoare ale licitaţiilor organizate de DSVSA primesc banii prin intermediul unor documente de decont ce sunt aprobate sau respinse de către directori din cadrul instituţiei. La Iaşi, printre persoanele care au drept de semnătură pentru a aproba sau nu decontarea sumelor de bani către entităţile private se numără şi Vasile Gaboran şi Petru Opriş. Deşi am solicitat în mod expres, ANSVSA nu a dorit să ne pună la dispoziţie documentele de decont din cazul entităţilor juridice deţinute de soţiile lui Gaboran şi Opriş, ziarul neputând astfel confirma informaţia, venită din domeniu, cum că cei doi ar fi semnat foi de decont, în numele DSVSA, pentru propriile soţii.

ANSVSA ne-a pus la dispoziţie, cu o întârziere de aproape 2 luni, încălcând astfel legea furnizării de informaţii de interes public, sumele câştigate de Lenuţa Gaboran şi Tatiana Opriş. Deşi cele două activează în comune cu populaţii animale asemănătoare (raportat la numărul aproape identic de locuitori), firma Maramold a nevestei directorului adjunct de la DSVSA a încasat, cel puţin din 2010 până în prezent, sume mai mari decât CMV Opriş Tatiana. Astfel, SC Maramold Company SRL a câştigat din 2010 până în 2015 suma totală de 639.294 de lei, bani decontaţi de stat, în timp ce CMV Opriş Tatiana, în perioada 2010 – 2016, suma de 539.384 de lei. Pentru anul 2016, DSVSA Iaşi nu a decontat încă serviciile Maramold Company. 

Semnătura

Ambele soţii ale directorilor de la DSV deţin şi farmacii veterinare. Lenuţa Gaboran deţine cinci farmacii veterinare, trei în Paşcani şi două în Iaşi. Trei au fost autorizate în 2009, iar celelalte două, printre care şi una la Hala Centrală din Iaşi, în 2010. Pe 4 decembrie 2014, directorul adjunct Vasile Gaboran semna în locul directorul executiv Gabriel Ciobanu autorizaţiile sanitar-veterinare de funcţionare numerele 008 şi 009, prin care se autoriza funcţionarea celor două noi puncte de lucru ale farmaciilor deţinute de Maramold Company SRL.

 

„Ziarul de Iaşi” deţine cele două documente menţionate, ambele fiind remise, de o sursă diferită, şi inspectorilor ANI – potrivit surselor ziarului. În răspunsul oficial al ANSVSA, instituţia ne-a precizat că, la rândul ei, a decis să sesizeze ANI. „Pentru verificarea aspectelor menţionate în cererea dumneavoastră referitoare la societatea SC Maramold Company SRL Paşcani şi la conflictul de interese în care s-ar afla directorul executiv adjunct, precizăm că aceasta a fost înaintată spre competentă soluţionare Agenţiei Naţionale de Integritate”, se arată în răspunsul oferit reporterului „Ziarul de Iaşi”.

Menţionăm că solicitarea noastră se referea strict la furnizarea unui punct de vedere al ANSVSA cu privire la conflictul de interese al lui Vasile Gaboran. Legea 161 privind conflictul de interese precizează, la articolul 79, aliniat 1, punctul a, următoarele: „funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial (...)”.„Relaţia cu caracter patrimonial” dintre Vasile Gaboran şi Maramold Company este demonstrată nu doar de faptul că societatea este condusă de soţia sa ci şi de faptul că directorul adjunct de la DSV este cel care a înfiinţat această companie.

Firmele  

În noiembrie 2007, înainte de a ajunge pe filieră liberală director executiv la DSVSA Iaşi, Ioan Gaboran a mers la Registrul Comerţului şi a renunţat la calitatea de administrator şi asociat al firmei înfiinţată în 1997.

În 2015, deşi are cinci puncte de lucru ale unor farmacii veterinare, dar şi circumscripţie veterinară în Todireşti, SC Maramold Company a declarat la Ministerul Finanţelor şapte angajaţi. Potrivit acelor date, firma soţiei directorului adjunct de la DSVSA Iaşi a realizat o cifră de afaceri de 2.070.456 de lei şi un profit brut de aproape 300.000 de lei. În declaraţiile de interese redactate în anii trecuţi de Vasile Gaboran, acesta a fost obligat să precizeze dacă el sau soţia sa, direct sau indirect, au derulat sau nu contracte cu statul. „Ziarul de Iaşi”  a consultat declaraţiile de interese ale lui Gaboran din 2010 până în prezent, adică fix perioada în care chiar ANSVSA ne-a precizat că a furnizat bani publici firmei soţiei. În niciunul dintre documente, contractele cu statul ale Maramold nu sunt menţionate. Aceeaşi situaţie am descoperit-o şi în declaraţiile de interese din 2010 până 2016 semnate de Petru Opriş, care, de asemenea, a ţinut la secret contractele cu statul ale fostei soţii. La rândul ei, Tatiana Opriş deţine o farmacie veterinară în Roman, prin intermediul companiei SC Olimpic Vet SRL.

Reacţiile  

Reporterul „Ziarului de Iaşi” a solicitat puncte de vedere, în cursul zilei de ieri, atât de la Vasile Gaboran, cât şi de la Petru Opriş. Primul dintre ei, întrebat despre un eventual conflict de interese în privinţa contractelor soţiei, a refuzat să comenteze detaliat suspiciunile. „Dacă vreţi să daţi, daţi (n.r. - articolul). Eu nu cred că e vreun fel de conflict de interese. Eu semnez foarte multe documente”, ne-a spus, laconic, Gaboran. La rândul său, Petru Opriş a ţinut să menţioneze încă de la început că a divorţat de soţia sa, în 2016, dar că, în opinia sa, până să se despartă în acte de Tatiana Opriş, nu a încălcat nicio lege. „Nu am niciun punct de vedere deoarece, în trecut, eu am făcut demersuri la ANSVSA şi a semnat altcineva în locul meu”, ne-a spus Opriş.

Divorţul dintre cei doi nu apare înregistrat pe portalul instanţelor de judecată, acesta încheindu-se la notar, în urmă cu câteva săptămâni, după ce „Ziarul de Iaşi”  a solicitat un punct de vedere de la ANSVSA, iar instituţia i-a luat la întrebări pe cei doi directori. O explicaţie a bâlbâielii ANSVSA în a ne furniza un răspuns în timpul legal ar putea fi veridicitatea unei ipoteze descrise „Ziarului de Iaşi”  de surse din domeniul sanitar-veterinar. Acestea ne-au precizat că mai mulţi directori din cadrul DSVSA din ţară, dar şi din cadrul ANSVSA, ar avea rude care deţin contracte publice cu aceste instituţii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri