
Cea mai buna solutie pentru Romania ar fi introducerea monedei unice. Banca Nationala a Romaniei a gestionat bine problema creditarii excesive, spre deosebire de bancile centrale din alte state.
Fondurile eruropene ar putea fi o gura de aer pentru Iasi si pentru zona Moldovei, cea mai saraca din Uniunea Europena, atit timp cit sint bine asimilate si bine utilizate, iar o noua criza economica nu este exclusa in viitor, daca nu va avea loc o regindire a sistemului economic la nivel mondial. Acestea sint concluziile unuia dintre cei mai cunoscuti economisti ai momentului, Jesus Huerta de Soto.
Spaniol de origine, acesta s-a format in cadrul scolii austriece, recunoscuta pentru gindirea economica ce impartaseste valorile unei societati libere. Universitatea “Al.I. Cuza” i-a acordat acestuia titlul de Doctor Honoris Causa in cursul zilei de ieri in cadrul unei ceremonii.
Expansiune artificiala a creditelor
Reputatul economist a discutat si despre dificultatile prin care trece tara noastra si modalitatile de a le depasi.
“Cea mai buna solutie pentru Romania este sa intre in zona euro cit mai repede posibil. Sa incerce sa faca toate reformele interne pentru a intra cit mai repede. Sa nu va indoiti ca urmatorii 10 – 20 de ani vor fi o perioada de imbunatatire spectaculoasa a acestei tari. Totul depinde de romani. Daca sint liberi sa beneficieze de oportunitati, daca au un mediu care sa le permita acest lucru, daca au un sistem de justitie rezonabil, daca au dreptul la proprietate, libertate de schimb cu restul tarilor din UE, libertate de miscare, fara indoiala ca viitorul va fi al Romaniei”, este de parere Jesus Huerta de Soto. In ceea ce priveste criza creditelor, economistul austriac este de parere ca Banca Nationala a Romaniei a gestionat aceasta problema foarte bine.
“BNR a gestionat situatia foarte corect. Cel putin nu a facut la fel de multe erori ca alte banci centrale. La nivel mondial a avut loc o expansiune artificiala a creditelor. Sa dai credite ieftine tuturor celor care cer este un lucru foarte periculos, deoarece induce semnalul fals ca exista destule economii ca sa contrabalanseze acest lucru. Daca antreprenorii cer credite mai mari, de fapt ar trebui sa ceara economii mai mari de la ceilalti romani. Pentru a ne feri pe viitor de astfel de «bule financiare» – euforie si apoi criza financiara si recesiune – trebuie sa redimensionam sistemul financiar si bancar la nivel national”, spune de Soto.
Atentie la modul de folosire a fondurilor UE
Acesta sustine ca prin comparatie cu alte state Romania se comporta mai bine. “Si in Irlanda, din punct de vedere financiar, a fost o mare problema cu creditele. Sume foarte mari s-au investit in proiecte imobiliare care nu mai au cerere acum. Tara trece printr-o foarte mare criza financiara si economica. Deficitul bugetar a crescut pina la aproape 30% din produsul intern brut, mult mai mare decit cel de aici. Economia are nevoie de un set de reguli si de o politica monetara conservatoare”, propune economistul.
Cu toate ca zona Moldovei este considerata una dintre cele mai sarace din Uniunea Europeana, economistul Jesus Huerta de Soto sustine ca ar trebui sa se profite de pe urma acestui lucru. Fondurile europene ar putea constitui o buna punte de lansare economica. “O modalitate clara de a imbunatati o regiune saraca este sa o incluzi pe piata economica, deoarece antreprenori din toata lumea o vor descoperi si vor investi, deoarece costurile de productie vor fi mai mici. Exista o tendinta de egalizare intre statele UE. Acest lucru se va intimpla in urmatorii ani, o dezvoltare si o imbunatatire rapida, in special in domeniul turismului”, spune de Soto.
Acesta ofera spre exemplu chiar tara sa de origine, Spania, unde s-au realizat investitii importante cu fonduri de la UE. “Spania a primit multi bani de la UE. Aproape jumatate din produsul intern brut pe an. In Romania acesti bani pot ajuta la construirea de infrastructura, dar trebuie sa fiti atenti cu acest lucru, deoarece citeodata ajutorul nu este investit corect. Da senzatia falsa de bogatie si ar putea bloca chiar procesele naturale de prosperitate si egalitate intr-o natiune care se intimpla doar intr-o piata libera. Munca este secretul prosperitatii viitoare a tarii. Prosperitatea depinde numai de oamenii din Romania, nu de politicieni. Prosperitatea, daca va fi, va fi doar ca urmare a muncii oamenilor, nu a masurilor luate de guvern”, spune economistul.
Sistemul monetar este construit gresit
Anii de experienta in analiza fenomenelor economice il conduc pe acesta sa creada ca guvernele care incearca sa intervina in procesul de redimensionare a pietei ca urmare a unei perioade de criza fac mai mult rau decit bine. “Guvernele incearca, de obicei, sa intervina in procesul sanatos de descoperire a erorilor care au fost comise. Forta antreprenorilor este atit de mare, incit eu sint de parere ca problema se va rezolva intr-un viitor nu foarte indepartat. Economia deja isi revine. Recesiunea inseamna inceputul revenirii. Oamenii isi dau seama de erori si iau masuri ca sa le rezolve. Dar dupa ce recuperarea va fi confirmata imi e teama ca o noua «bula financiara» va fi creata si mai devreme sau mai tirziu va avea loc o noua criza economica si financiara”, este de parere Jesus Huerta de Soto.
Conform economistului, acest lucru se intimpla din cauza unui sistem monetar gresit construit, in care se acorda privilegii prea mari bancilor private, iar bancile centrale nu le pot controla la timp. “Pentru a evita pentru totdeauna o astfel de criza trebuie sa reformam sistemul financiar. Nu atacind doar simptomele, asa cum am vazut ca fac guvernele. Acest lucru inseamna reconstruirea depozitelor in totalitate, care sa garanteze un echilibru intre economii si imprumuturi. De asemenea, cum am scris si in cartea mea, eliminarea bancilor centrale ar fi necesara in acest caz. In final, trebuie stabilita o baza monetara care sa nu poata fi manipulata de oameni, iar conform experientei acumulate, o astfel de baza ar fi aurul”, a conchis economistul austriac.
Publicitate și alte recomandări video