Lăsată baltă ani de zile să aibă singură grijă de copii, o femeie din comuna ieșeană A.I. Cuza și-a văzut soțul întors acasă numai pentru a trebui să se confrunte și cu crizele de gelozie ale acestuia. În cele din urmă, femeia a cerut ajutorul justiției.
În fața magistraților Judecătoriei Pașcani, femeia a precizat că își crescuse singură cei trei copii. Soțul fusese plecat în străinătate și timp de cinci ani nu s-a știut ce făcea acolo. Nu trimisese niciun ban acasă. În schimb, când s-a întors în țară, a venit direct acasă, cu chef de scandal. Crizele de gelozie ale bărbatului s-au transformat repede în scene de violență. A alungat-o pe femeie de acasă, în plină noapte. Aruncase cu o găleată după unul dintre băieți, iar pe soția sa și pe celălalt băiat îi fugărise prin curte cu toporul. Din spusele femeii, situația a ajuns și în atenția Direcției Generale de Asistență Socială, fiind chemată la Iași pentru a i se spune să ia măsuri astfel încât copiii să nu mai fie puși în pericol. Singura soluție a femeii era să ceară emiterea unui ordin de protecție și să se mute cu copiii la mama sa.
Două luni va trebui să stea deoparte
Judecătorii au constatat că faptele prezentate de femeie nu erau primele de această natură. În septembrie 2022, mai fusese emis un ordin de protecție, bărbatul fiind evacuat din locuință timp de trei luni. Lecția nu fusese însă învățată. Postul de poliție local a confirmat relațiile tensionate dintre cei doi soți, fiind înregistrate sesizări reciproce cu privire la exercitarea unor acte de violență. După ultimul incident, fusese deschis un dosar penal pentru violență în familie. Bărbatul fusese audiat la spitalul municipal Pașcani, acesta acuzând că femeia îl lovise cu un obiect contondent în zona corpului și a capului.
Judecătorii au apreciat că, cel puțin pentru o vreme, cei doi soți trebuie despărțiți. Chiar dacă și femeia era acuzată că își lovise soțul, magistrații au apreciat că ea se afla mai mult în pericol. Ca urmare, bărbatul a fost obligat ca timp de două luni să nu se mai apropie de soția sa ori de copii și nici să nu ia legătura cu aceștia. Pe durata de valabilitate a ordinului, bărbatul urmează să fie evacuat din locuința comună. „Instanța reține că faptele săvârșite de către pârât nu sunt de natură să necesite emiterea unui ordin de protecție pe durata de 12 luni, astfel cum reclamanta a solicitat, cu atât mai mult cu cât, din înscrisurile aflate la dosar rezultă că ambele părţi sunt în egală măsură responsabile de starea conflictuală existentă, generată pe fondul consumului de alcool al acestora. Astfel, instanța apreciază că o perioadă de două luni este suficientă pentru restabilirea ordinii și climatului liniștit în viaţa de familie, dar şi pentru ca ambele părţi să conştientizeze consecinţele faptelor lor în realitatea socială”, au explicat judecătorii.
Publicitate și alte recomandări video