anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Judecătorii ieşeni au găsit şi o dimensiune economică a violenţei domestice

Soţul nu mai are voie să se apropie de soţie din cauză că a vrut să schimbe încuietoarea uşii

GALERIE
ordin de restrictie
 • ordin de restrictie
- +

Nu doar violenţa fizică poate duce la emiterea unui ordin de protecţie. Magistraţii Judecătoriei i-au interzis unui bărbat să se mai apropie de soţia sa ori de locul de muncă al acesteia. Judecătorii au aplicat definiţia legală a violenţei, care face referire şi la presiunile economice. Vasilica şi Lucian M. sunt căsătoriţi şi deţin în administrare un spaţiu comercial din Galata. Relaţiile dintre cei doi soţi fiind tensionate, s-au despărţit, cei trei copii rămânând în grija bărbatului.

Pe 23 mai, femeia a chemat poliţia, întrucât soţul a distrus sistemul de închidere a spaţiului comercial, încercând să-i schimbe încuietoarea. Poliţia a dispus emiterea unui ordin de protecţie provizoriu, decizia finală urmând a aparţine judecătorilor. Conform legii, un ordin de protecţie se emite temporar, în situaţii de urgenţă provocate de existenţa unei forme de violenţă exercitată de unul dintre membrii familiei.

În plângerea sa, femeia a invocat agresiuni fizice şi verbale, dar din înregistrările video şi audio prezentate în instanţă nu a rezultat nicio dovadă în acest sens. În schimb, magistraţii au interpretat acţiunea bărbatului, de a schimba încuietoarea magazinului, ca un act de violenţă economică, de natură a o priva pe femeie de mijloacele economice de trai.

„Apărările pârâtului că a acţionat în numele proprietarului spaţiului în calitate de mandatar nu sunt primite, întrucât existenţa unui litigiu comercial între părţi legat de eliberarea spaţiului exclud posibilitatea vreunei părţi de a acţiona prin propria putere la evacuarea chiriaşului, aceasta fiind atributul justiţiei statului. Între părţi există un litigiu de natură comercială care nu a fost înaintat spre soluţionare vreunui organ jurisdicţional, reclamanta fiind somată de pârât să elibereze spaţiul, iar aceasta răspunzând printr-un refuz prin care îşi expune şi motivele. În aceste condiţii, instanţa apreciază că atitudinea pârâtului se circumscrie noţiunii de violenţă economică, iar în prezenta cauză se justifică emiterea unui ordin de protecţie”, au argumentat judecătorii, care au decis să-i interzică bărbatului să se mai apropie la mai puţin de 50 de metri de soţia sau ori de locul său de muncă, timp de şase luni. Sentinţa a fost atacată în apel de Lucian M., Tribunalul rămânând vineri în pronunţare. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.